0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Indul a rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni vakcinázására idén is sor kerül hazánkban október 3-18. között. A csalétkek repülőgépes kihelyezése az ország déli és keleti megyéiben zajlanak majd. Ezekben a térségekben az említett időpontban ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. A tilalmak pontos időtartamáról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzatok informálják a lakosságot.

A rendszeres rókavakcinázásnak köszönhetően hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A veszettség elleni oltóanyagot tartalmazó csalétkek főként mezőgazdasági és erdősült területekre lesznek kihelyezve, belterületen nem lesz kihelyezés.

A vakcinázási kampányról szóló részletes tájékoztatást az önkormányzatok hirdetőtábláin függesztik ki, míg a külterületeken plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A veszettség esetleges terjedésének potenciális fenntartója a vörös róka, ezért a rendszeres immunizálás elengedhetetlen a megelőzés érdekében. A veszettség ugyanis egyaránt veszélyezteti a vadon élő és a házi emlősállatokat, illetve az emberre is veszélyes. A rókaállomány vakcinázásának fő célja a betegség háziállatokra való átterjedésének megakadályozása és az emberi fertőződések megelőzése. Háziállataink közül a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott.

A vakcinázás eredményességét a Nébih ellenőrzi a vadászatra jogosultak által elejtett rókák laboratóriumi vizsgálatán keresztül.

A tapasztalatok szerint a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede fogyasztotta el a csalétket, ennek köszönhetően ma már nagyon ritkán fordul elő a betegség hazánkban.

Magyarországon utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutattak ki veszettséget, emberi megbetegedésre azonban 25 éve nem volt példa.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu