Back to top

Vissza a természethez - Biológiai növényvédelem a Dobay Kertészetben

A hazai dísznövénykertészetek közül a Dobay Kertészet az elsők közt alkalmazta sikerrel a biológiai növényvédelmet. A hódmezővásárhely-kopáncsi termesztőtelepükön szeptember elején tartott fajtabemutatón Dobay Imre tulajdonos a fajták ismertetése mellett beszámolt a biológiai növényvédelemben szerzett tapasztalataikról is.

A témához kapcsolódó kérdéseikkel Forray Alfréd biológiai növényvédelmi szakértőhöz is fordulhattak az érdeklődők, Lammel Kálmánné pedig növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási tanácsokat adott.

A vegyszeres kezelések gyakori ­fi­­­totoxikus hatásai, valamint a hatékony és engedélyezett növényvédő hatóanyagok számának csökkentése miatt a kémiai szerekkel szemben mind gyakrabban kialakuló rezisztencia komoly gondot okoz a dísznövénytermesztésben.

Jeltáblás évelőválaszték fényképpel, magyar nyelvű botanikai leírással, kezelési útmutatóval

A megoldást a biológiai növényvédelem jelenti, amelyet hazánkban eleinte csak a zöldségkultúrákban alkalmaztak, ám napjainkra sokéves tapasztalattal rendelkezünk róla rózsa, orchidea és cserepes növények, például mikulásvirág termesztésében is.

Hagyományos készítmények helyett

Dobay Imre: A kertészetben 2020 innovációja volt a biológiai növényvédelemre való áttérés
A muskátli és balkonnövények szaporítóanyag-termelésére szakosodott Dobay Kertészet tulajdonosa, Dobay Imre is megtapasztalta, hogy hiába védekezett újabb és újabb növényvédő szerekkel a tripszek, atkák és a liszteskék ellen, azok nem bizonyultak hatásosnak, ráadásul a perzselés is komoly gondot okozott. Egy hollandiai tanulmányútról hazatérve határozta el, hogy megpróbál átállni a biológiai növényvédelemre, és Forray Alfréd irányításával az idén már sikerült az erre alapozott kártevősza­bályozás.

Forray Alfrédtől megtudtuk, hogy a közelmúltban néhány vállalkozó szellemű, innovatív kertészetben, bizonyos dísznövénykultúrákban már kipróbálták a holland iránymutatás alapján felállított védekezési tervet.

Az így szerzett tapasztalatokat is felhasználva kezdték meg a munkát tavasszal a Dobay Kertészetben.A dugvány állapotban érkezett szaporítóanyagot a NeemAzal (a neem fa kivonatát tartalmazó) rovarölő szerrel hetente fújták, ami a növények leveleibe szívódva akadályozza a tripszek és az üvegházi molytetvek felszaporodását. A szert a kora tavaszi, még hűvös időszakban, virágzásig ajánlott alkalmazni, mivel akkor még nem vethetők be a károsítók természetes ellenségei. Virágzáskor azonban a NeemAzal már perzselhet. Amint a növényházi átlaghőmérséklet február elejétől emelkedni kezd, elkezdhetjük a ragadozó atkák betelepítését. 


Hosszan futó hajtásokat nevel a Happy Face Dark Red Mex (PAC)
A Dobay Kertészetben a 15-16 °C-os éjszakai hőmérséklet elérésekor az Amblyseius swirskii ragadozó atkát telepítették a különböző tripszfajok fiatal lárvái, valamint a molytetű petéi és lárvái ellen.

A kijuttatást két-háromhetente ismételték a tiszta állományon, és ezzel párhuzamosan táplálékul szolgáló Carpoglyphus lactis atkák kihelyezésével gondoskodtak az Amblyseius swirskii mesterséges etetéséről, hogy a ragadozó atka könnyebben megtelepedjen, gyorsabban fölszaporodjon. Amennyiben a növényállomány nem „tiszta”, azaz már megjelentek rajta a kártevők, akkor nincs szükség a mesterséges etetésre.

Bizonyos növényfajoknál, például a tripszekre nem érzékeny mikulásvirágnál jól bevált a pollenes etetés, amikor a gyékény pollenjét ventilátoros fújó-val finoman a növényekre juttatják, hogy segítsék a ragadozó atkák szaporodását.

Átmenetileg felfüggesztették

A tavaszi kijárási korlátozás kezdetével a kertészet megrendelései átmenetileg teljesen leálltak, és a növényállomány további fenntartása is bizonytalanná vált. A Dobay Kertészet is komoly kárt szenvedett amiatt, hogy nem szállíthattak szaporítóanyagot külföldre, ezért a költségoptimalizálás érdekében egy időre felfüggesztették a biológiai növényvédelmet. Ennek utóhatásaként az üvegházi molytetű kezdett felszaporodni.

Ahogyan a kertészet gazdasági helyzete stabilizálódott, tovább folytatták a védekezést, a molytetvek ellen Encarsia formosa és Eretmocerus eremicus parazi­toid darázsfajokat helyeztek ki.

Ezek mellett továbbra is dolgoztak az A. swirskii ragadozó atkák, akkor már etetőatkák nélkül, valamint a zöldségtermesztésben régóta alkalmazott, jól bevált természetes ellenséget, az Orius laevigatus ragadozó virágpoloskát is bevetették. Megfigyelték, hogy a virágpoloskák szaporodása a különböző dísznövényfajokon eltért, amíg dálián és krizantémon könnyen gyarapodott az állomány, petúniában és bakopán kevésbé. A krizantémállományban pedig a megszokottól eltérően főként a levélzeten és a hajtáscsúcsok közelében találták meg a virágpoloska lárváit.

Nektárforrás

Nagyon mutatós, folyamatosan virágzik a Begonia Solenia Chocolate Orange (Beekenkamp)
Forray Alfréd javaslatára az üvegház, valamint a bemutatókert környezetében nem nyírták a füvet. A virágzó gyomok meghagyásával sok parazitoid darázsnak teremtettek így nektárforrást. Az ötlet a kertészetnél többszörösen bevált: a csapadékos időjárás miatt jellemzően mindenhol nagy volt a levéltetűnyomás, de a termesztőtelepen ebből szinte semmi nem volt érezhető a parazitoid darazsak, zengőlegyek, fátyolkák elszaporodásának köszönhetően. A levéltetvek ellen így a külső bemutatókertben egyáltalán nem kellett permetezni.

Az üvegház megszűrte a hasznos segítségeket is, de annyi példány bejutott, hogy csak egy-két kezelésre volt szükség a krizantémon megjelenő fekete levéltetvek ellen.

Nehezebb megoldani

A gyapottok-bagolylepke az elmúlt években éppen a bemutató előtt okozott komoly károkat. Idén Trichogramma pe­te­fürkészek telepítésével próbálták a kártételüket elkerülni.

A muskátlik, petúniák közelébe helyezték ki a fürkészeket, amik a bagolylepkék petéibe teszik tojásaikat, így nem engedik azokat kikelni.

Emellett Bacillus thuringiensis-készítménnyel per­metezték hetente a növényeket. Ez a módszer augusztus végéig működött, akkor azonban a mediterrán térségből nagy számban berepült a kártevő harmadik nemzedéke és borzasztóan sok tojást rakott, ezért a ragadozó atkákat kímélő szelektív szert, a Coragent is be kellett vetni ellene. A tapasztalat azt mutatta, hogy míg a lombrágó hernyók esetében nagyon jól működik a Bacillus thuringiensis, a gyapottok-bagolylepke hernyója ellen kevésbé hatásos, mert az nagyon hamar berágja magát a növény virágába, és így nem vesz fel elég toxint. A növények közül az állómuskátli sérült a legerősebben.

A mikulásvirág esetében elsősorban a liszteske elleni védekezés tűnik nehéznek. Az Encarsia és Eretmocerus darázsfajokból négyzetméterenként 3-6 darabot juttattak ki, és a holland technológiától eltérően még A. swirskii atkákat is kiraktak. A módszer hatásosnak bizonyult, a leveleken jól mozognak a ragadozók, és eszik az L1-es lárvákat, illetve a tojásokat is.

Az augusztus végi száraz meleg miatt megszaporodó takácsatka ellen Phyto­seiulus persimilis üvegházi ragadozó atkát telepítettek.

A kezelés eredményes volt, de két nagyobb foltban nem tudták időben kijuttatni a hasznos ellenségeket, így Floramite atkaölő szert alkalmaztak.

Jobban eredtek a dugványok

Hollandiában már sok szaporítóanyag-forgalmazó cég átállt a biológiai védekezésre. Régebben erős vegyszerezéssel védték a dugványokat, ami aztán nehézséget okozott az árutermelő kertészetek biológiai védekezésénél, mert a készítmények hosszú hatása miatt a természetes ellenségeket csak késve lehetett betelepíteni.

A szaporítóanyag-termesztésben sikeresen alkalmazott biológiai védekezésnek köszönhetően a kertészetekben sokkal jobb eredési arányt tapasztaltak, sőt néha már a dugvány hozta magával a természetes ellenséget.

A jelenlegi ideális termesztési körülmények megalapozzák a hazai kertészetek sikeres biológiai védekezését is. A Dobay Kertészetben korábban tapasztalt rossz eredési arányokon javított az is, hogy a dugványoknál használják a Trianum gombaölő készítményt. Ez a szer a gyökérhez kapcsolódva megakadályozza a palántadőlést, így a régebben végzett vegyszeres kezelések teljes egészében elhagyhatók. Megfelelő környezeti feltételeknél a növény egész élete során védettséget ad a készítmény.

A palántaneveléskori párás környezetben ugyanakkor különösen érzékenyek a növények a károsítókra.

Nagy és kis virágú petúniafajták óriási választékát láthattuk a bemutatón
A földkeverékhez érő leveleket a tőzeglegyek károsíthatják, erre a mikulásvirág és a surfinia típusú petúnia a legérzékenyebb. Ennek elkerülésére a kertészetben a Capsanem készítményt alkalmazták, amely entomopatogén fonálférgeket tartalmaz. Négyzetméterenként 500 millió darab mennyiségben kijuttatva a párás környezetben megölik a tőzeg­légylárvákat. Az öregítő hatással bíró vegyszerek nélkül a dugványok nagyon jól eredtek, míg a Tri­chodermák az erőnlét fenntartásában segítettek. A botrítisz elleni védekezésként elsősorban a klímaszabályzás, szellőztetés vált be, még a hideg tavaszon is.

A biológia kezelések megfelelő időzítéséhez a kertészet növényvédelmi tervének elkészítése után is folyamatosan tartották a kapcsolatot a szakértővel, és hetente monitorozták az állományokat.

Ezekre alapozva szükség esetén a lehe-tő legkorábban beavatkozhattak, ami nemcsak a kártevők elleni sikeres fellépéshez kell, hanem a védekezés költsége is csökkenthető általa. Forray Alfréd megemlítette, hogy ha a hagyományos vegyszeres védekezéshez viszonyítva 10-20%-os többletköltséggel járó biológiai védekezést tiszta házban, korán és célzottan kezdik el, annak alkalmazása végső soron nem biztos, hogy növeli az összes kiadást. Noha dísznövénykultúrában ez a védekezési forma elsősorban marketingértékkel bír, érdemes mind több kertészetnek élni a lehetőséggel, hiszen várhatóan nőni fog a piaci igény a kémiai kezelések nélkül termesztett növények iránt.

Merőben más volt az idei szezon

A kétnapos kötetlen szakmai rendezvényen az elmúlt szezon termesztési, értékesítési tapasztalatairól is hallhattak a kertészek, és ez alkalommal áttekinthették a kertészet gazdag szaporítóanyag-kínálatát. A tavaly szeptembertől idén szeptemberig tartó idény merőben eltért a megszokottól, értékelt Dobay Imre.

biológiai növényvédelemre való átállás tervezett volt, de a koronavírus-járvány berobbanására a szaporítóanyag-értékesítés fő időszakában, valamint a webáruházi forgalmuk hirtelen fellendülésére nem voltak fölkészülve.

A megváltozott környezet a fajtaválasztást is befolyásolja. Nem elég, ha egy fajtát jónak tartanak a szakemberek, elemi érdek, hogy azzal a végfelhasználók, a vásárlók is elégedettek legyenek, sikerrel ápolják, ne forduljanak el tőle. Dobay Imre úgy véli, a szakma felelőssége, hogy milyen választ ad a klímaváltozás hatásaira, várható kihívásaira. Kiemelt feladat a vásárlók hitelt érdemlő tájékoztatása, rávilágítani, hogy mely növényfajták alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, és milyen gondozást kívánnak.

Olyan választékot kell termeszteni, majd kínálni, amivel boldogulnak a vevők
Olyan választékot kell termeszteni, majd kínálni, amivel boldogulnak a vevők. Nélkülözhetetlen lesz változtatni a cserép- és balkonláda-méreteken is.

Az internetes áruházukban az általuk termesztett és forgalmazott növényeket színes fényképes etikettel, a vásárlói döntést segítő hasznos információkkal, magyar nyelvű botanikai leírással, kezelési útmutatóval látják el. Mindezzel az a céljuk, hogy a vásárlók örömüket leljék a növényekben, az esetleges sikertelenségéből fakadó kudarc ne szegje kedvüket a későbbi növénytartástól. A balkonfajokon túl egész nyáron át virító – egynyáriként viselkedő, ugyanakkor biztonsággal áttelelő – évelőválaszték összeállítása is céljuk. Kínálatukban több ilyen faj található a Kientzler nemesítéséből.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Megfáztak a rózsák Ecuadorban

Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

Önpusztító GM-hernyó

Egy angol biotechnológiai cég, amelyik genetikailag módosított (GM) szúnyogot hozott létre a dengue láz és a Floridában, illetve Texasban előforduló más, vérrel terjedő betegségek ellen, most önpusztító GM-hernyót fejlesztett ki. A cél a kukoricát és a rizst világszerte károsító kártevő megállítása volt.