Back to top

Talajtakarás faforgáccsal

Egy apró trükk a kertészkedéshez… Létezik egy jól bevált módszer a régimódi kertész szakkönyvekben, mely azt taglalja, hogy az ősz elérkezettével egyben eljön az ideje a dupla ásásnak is. Mára a tudomány bebizonyította ennek az ellenkezőjét, hiszen egyre terjednek a minimális talajforgatással járó módszerek. Nem éri meg a felső termékeny részt leforgatni, a gyökérzóna mélysége alá.

Ennek a módszernek az volt a lényege, hogy megközelítőleg 50 centiméter mélyre kellett ásni az ágyásban, majd össze kellett keverni a földet bőséges mennyiségű trágyával vagy komposzttal mielőtt feltöltésre került a sor. Elődeink közkedvelt módszere volt ez, mely nem csak sok munkával járt, de az eredményessége is kérdéses.

Szerencsére a későbbi évtizedekben a Washingtoni Állami Egyetem tudományos kísérletei során felfedezték, hogy ez a módszer nem csak felesleges, de a tények azt is igazolják, hogy rosszabb eredmények érhetők el a nagy mennyiségű beavatkozás miatt. A Washingtoni Állami Egyetem munkatársa Linda Chalker-Scott professzor így nyilatkozott:

„felfedeztem egy módszert, ami radikálisan megváltoztatta a gondolkodásmódom és ez egy egyszerűbb és kevésbé munkaigényes módja a kert talajjavításának.”

Chalker-Scott a modern tudományos eredményeket követve azt javasolja, hogy az éves talajtakarás során természetes anyagokkal borítsuk be a talaj felszínét és egyszerűen csak hagyjuk a gilisztáknak elfoglalni a területet. A talajtakarás jó, mert javítja a talaj vízgazdálkodását, hiszen csökken a kipárolgás, és gyommentesen tartja a területet. Télen pedig némi fagyvédelmet is ad a növényeknek.

Illusztráció

Azonban nagyon meglepő a közkedvelt kertészeti módszerekhez képest az anyag, aminek használatát javasolja nem más, mint a faforgács. Nagyon alacsony összegért elérhető vagy, ha vannak faiparral foglalkozó barátaink, akár ingyen is beszerezhetjük a forgácsot. A kertészeknek megosztó véleményük van ennek az anyagnak a használatáról, gyakran úgy vélekednek róla, hogy az alkalmazása a növények megbetegedéséhez vezethet, valamint lehetséges talajmérgező hatásaira hívják fel a figyelmet. Akár nitrogént is felszívhat a növényekből, melynek mérgező hatása van a talajra.

Chalker-Scott bebizonyította ennek a feltevésnek az ellenkezőjét.

James Wong a The Guardian munkatársa fenntartásokkal kezelve ugyan, de eldöntötte, hogy kipróbálja ezt a módszert édesanyja kertjében. Majdnem egy évtizede kezdte alkalmazni a Chalker-Scott féle módszert. A metszések elkészülte után, a kertben végzett munkája forgácsozással zárult. Ősszel 10-15 centiméter vastagságú faforgács réteget helyezett az ágyásokra, melyek cserjéket és lágyszárú növényeket tartalmaztak.

Stropharia rugosoannulata

Majd tavasszal, amikor átforgatta a talajt a tömör agyag helyett, amellyel évek óta küzdött, varázsütésre lágy, omlós, sötét részeket talált.

Akkoriban érdeklődni kezdett az ehető gombák termesztése iránt is, így amikor ezek táplálásáról volt szó egyértelmű volt számára, hogy a forgács lesz a megfelelő választás. Elhatározta, hogy a talaj felszínén, az árnyékban lévő területeken alkalmazza a faforgácsot az óriás harmatgombák (Stropharia rugosoannulata) között, majd óvatosan összekeverte a földdel. Rendszeresen figyelt az öntözésre és a talaj folyamatos nedvesen tartására. Ezáltal egy gyorsabb körforgást ért el, a talaj egészségesebb lett és szokatlanul nagy mennyiségű termése lett az évek során.

Forrás: 
theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.