0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egerészölyv, vörös vércse – Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Az egerészölyv nem válogatós, az étlapja igen változatos. Testalkatából adódóan a földfelszínen viszonylag lassan mozgó állatokat zsákmányol vagy dögöt fogyaszt. Elsősorban mezőgazdasági kártevő, kisemlősökkel táplálkozik, jellemzően ezek teszik ki a táplálékának a kétharmadát, tömegszaporodásuk idején pedig akár a négyötödét is. Legfontosabb táplálékállata a mezei pocok.

Étrendjét jelentősen befolyásolja, hogy sík- vagy hegyvidéken, nyílt területen vagy erdős vidéken él, illetve időszakosan is változik a tápláléka, nem veti meg a rovarokat és a gilisztát sem, de dögöt is fogyaszt.

Rövid karmai miatt mókusnál nagyobb termetű gerincest nem tud zsákmányolni. Még mindig tartja magát a tév­hit, hogy komoly kárt tesz az apróvadállományban, pedig tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy csak alkalmilag fogyaszt fácáncsibét, nyúlfiókát, ezek aránya mindössze 1-5%-a táplálékának. Azokban az években, amikor sok a mezei pocok, több tojást rak és több fiókát nevel föl. Az egerészölyv testhossza 50-57, szárnyfesztávolsága 110-130 cm.

Magyarországon védett madár, 15 és 30 ezer pár közé teszik a fészkelő állományát.

A vörös vércse egészen más felépítésű madár, mégis az ölyvhöz hasonlóan, rendszerint a földön fogja meg áldozatát. Zsákmányának túlnyomó részét kisrágcsálók adják – elsősorban a mezei pocok –, illetve nyáron jelentős mennyiségű rovart is fogyaszt.

Ez az egyik leggyakoribb hazai ragadozómadár, a Magyar Madártani Egyesület szerint 6-8 ezer pár fészkel Magyarországon.

Síkvidéki madár, a zárt erdőket kerüli, de könnyen megtelepszik az ember közelében, Budapesten is számos vörös vércse él. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Testhossza 32-35 cm, szárnyának fesztávolsága 70-80 cm.

A két faj étrendjét látva nem túlzás kijelenteni, hogy a mezőgazdaság hasznos segítői, mert kordában tartják a kártevő rágcsálókat.

Jó példa erre, hogy amikor a kisemlősök tömegesen lepnek meg egy-egy táblát, nem ritka, hogy az ölyvek és a vércsék nagy számban odagyűlnek és tartósan a területen maradnak.

Mindkét ragadozómadár magasabb fákról, oszlopokról lesi a zsákmányát, a vércse gyakran, az ölyv ritkábban szitál a vadászterülete fölött. Mi is segíthetünk nekik, ha úgynevezett T-fát állítunk föl nekik ott, ahol kevés a fa.

Forrás: Kerti Kalendárium