0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Fajpusztító kedvenceink

Jak Wonderly egyik fotóját az idei BigPicture versenyen Ember/Természet kategóriában első helyezettként díjazták. A díjnyertes fotón azok az elpusztult állatok láthatók, amelyekkel házi macska végzett. A National Geographic szerint a fotón látható tetemeket tízmillióval kellene felszorozni ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk a macskák által egy év alatt elpusztított állatok mennyiségéről.
Az ominózus képen összesen 232 zsákmányállat szerepel.

A szakemberek eddig 63 gerinces állatfaj kipusztulását tulajdonítják a macskáknak, melynek jelentős része főként madárfajok. Egyes észak-amerikai adatok szerint kóbor, vagyis elvadult macskák 1,77 millió, míg a háziállatként tartott macskák 764 millió madarat pusztítanak el évente.

Az összehasonlítás kedvéért, ehhez képest 624 millió madár leli vesztét épületeknek ütközve, 213 millió lesz autók áldozata és 55 millió pusztul el a távvezetékek miatt.

A legjelentősebb probléma abból adódik, hogy bár a macskák ösztönösen ragadozók, ettől függetlenül nem kellene őket hagyni szabadon zsákmányolni. Ugyanis a természetes ragadozó-zsákmányállat kapcsolatából kiindulva, a ragadozók addig vadásznak, amíg el nem fogy a zsákmány, amely élelemként szolgálna, de amíg a ragadozók száma nem csökken, addig a zsákmányállatok populációjának sincs lehetősége a szaporodásra, ez pedig fajkipusztuláshoz vezet.

Mivel a házi macskák rendszeresen kapnak ételt gazdájuktól, nem szükségszerű számukra a vadászat, ugyanakkor az ösztönt sem lehet kiölni belőlük.

A macskák globális állománya pedig nemhogy csökkenne, hanem növekszik, így a vadvilág zsákmányállat-szaporulatának esélye sincs regenerálódni.

A folyamat megállítására a házon belüli macskatartás, a zárt macskaudvarok és a macskapórázok használata lehetne megoldás, ám amíg a gazdák ezeket a módszereket nem alkalmazzák, addig érdemi változás sem lesz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu