Back to top

A burgonyatermelők boldogulását segítené a McDonald's

A brit burgonyatermelők támogatása érdekében fogott össze a McDonald’s és a javarészt burgonyatermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó McCain Foods. A felek amellett, hogy mentőövet kívánnak nyújtani a gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a Brexit okozta nehézségek leküzdésében is támogatnák őket.

A gyorsétteremlánc a vele partnerségben álló 23 ezer brit gazdálkodó támogatásáról tett ígéretet a napokban. Mint azt hangoztatták, a McCain Foods-szal hosszú ideje együttműködnek, most pedig egy új kezdeményezésbe fogtak:

létrehoztak egy egymillió fontos – nagyjából 400 millió forintos – fenntartható támogatási alapot a burgonyatermelők segítése céljából.

A többi közt a talajminőség javításában, a vízgazdálkodásban fejlesztésében, valamint a növények ellenálló képességének fokozásában kívánnak segíteni az érdekelteknek. A keretösszegből mindemellett az ezekkel a témákkal foglalkozó tudományos kutatásokat is finanszírozzák majd. „Rajongunk a burgonyáért, éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy fenntartható, kifizetődő jövőt biztosíthassunk a burgonyatermelők számára” – nyilatkozta Daniel Metheringham, a McCain Foods mezőgazdasági igazgatója.

Forrás: 
businessgreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erre figyeljenek a baromfitartók!

Bár Magyarország szeptember elejére visszaszerezte madárinfluenza-mentes besorolását, a baromfitartóknak továbbra is számos dologra oda kell figyelniük, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vadmadaraktól való újrafertőződés esélyét.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Traktorosokkal gyűlt meg a rendőrök baja

Az utóbbi napokban több alkalommal is gondot okoztak a felelőtlen traktorosok a közúti ellenőrzéseket végző észak-ír és ír rendőröknek. Volt, aki a forgalommal szemben haladt, egy másik traktorost pedig gépe műszaki állapota miatt csíptek fülön.

Szerkezetátalakítási támogatás

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka - a HNT információi szerint - várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

A walesi vörös hús ágazat felkészült a Brexitre

A Brexit átmeneti időszakának végén a walesi bárány- és marhahús-exportőrök a lehető legnagyobb mértékben felkészültek az új papírmunkára és az adminisztrációra, de a Hybu Cig Cymru (HCC) a walesi vörös hús fejlesztéséért, promóciójáért és forgalmazásáért felelős ipari testület szerint nagyon aggódnak a vámok hatása miatt, ha nem jön létre megállapodás.

Referenciaárak, átlaghozamok a kárenyhítő juttatás benyújtásához

A 2020. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet ez év november 30-áig azon károsultak nyújthatják be, akik a 2020. évi kárenyhítési időszakban bejelentették kárukat.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Márka üdítőital: a magyar szabadalom

Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.