0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ezen a napon szerte a világban az erdők és fák állnak a társadalmi közfigyelem fókuszában. Ebben az évben a központi témakör az Erdők és a biodiverzitás, míg a világnap mottója: Túl értékes ahhoz, hogy elveszítsük!

Azóta újabb komoly leckét kaptunk arról, hogy milyen sérülékeny a világunk, mondta Nagy István agrárminiszter bevezetőjében, utalva arra, hogy a tavaszi ünnepségeket a koronavírus-járvány miatt szeptember 24-re kellett halasztani. De nem a dátumok teszik naggyá az ünnepet, hanem azok, akikről szól.

Jól mutatja, hogy az erdőgazdálkodás szerepe felértékelődött, a jövő kulcsa az erdészek kezében van, ezért az oktatás és szakképzésük is kulcsfontosságú, minél több jól képzett, innovatív szakemberre lesz szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A mátrafüredi iskola névadója Vadas Jenő, aki magyar erdészeti kísérlet atyja azt vallotta, hogy a hazai erdészek ne mások példáját másolják, hanem a maguk lábán járjanak és a hazai viszonyokhoz igazítsák a szakmai elveket. Hiszek abban, hogy továbbra is ez jelenti az erdőgazdálkodás jövőjét.

Nem véletlen, hogy egy iskolában gyűltünk össze az ünnepségre, hiszen ezzel is ki szeretnénk fejezni, hogy mekkora jelentősége van a jövő generáció szakembereinek, mutatott rá az agrárminiszter.

A kitüntetettek azok, akik munkájukkal megalapozták a jövőt és szakmai tapasztalatukkal a természet iránti felsősségükkel, munkájukkal valódi értékeket teremtenek. Megalapozott döntéseket hoztak, segítettek egy élhető környezet megteremtésében.

Annál nagyobb kitüntetést nehéz elképzelni, mint amikor egy ágazaton belül dolgozó szakemberek ítélik oda a díjakat a saját kollégáiknak. Mégis ez csak szerény viszonzása annak, amit önök eddig letettek az asztalra.

Az idén a Pro Silva Hungariae Díjjal kitüntetettek: Ferenczy András, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának erdészeti főfelügyelője, Jagicza Attila, a Bakonyerdő Zrt. üzemtervezési és szakfelügyeleti osztályvezetője, Könnyű István, a Könnyű Ebt. ügyvezető igazgatója, Dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának intézetigazgatója, Mergner Ulrich, a Bajor Államerdészet erdészetvezetője és Dr. Ódor Péter, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének osztályvezetője. Emellett még 37-en vehettek át díjakat és oklevelet.

A téma fontosságát jelzi, hogy a fásítás országosan is kiemelt program, ezért szeptember 28. és október 4. között kerül sor az Erdők Hete rendezvénysorozatra, amelynek témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata.

Ezt követi az iskolákban a Fenntarthatósági Témahét, amelynek keretében faültetésekre is sor kerül. Az agrárminiszter sikernek könyveli el, hogy regisztrált iskolák fele, azaz 730 intézmény igényelt facsemetét, amit a nemzeti parkok biztosítanak.

Bejelentette: jövőre az egyik kiemelt téma az erdő lesz, hiszen azon kell dolgoznunk, hogy az erdők telepítésének és megőrzését minél többen magukénak érezzék, hiszen azok a fák, amiket most ültetünk 50 vagy 100 éven keresztül fontos klímavédelmi célokat szolgálnak majd.  

 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu