Back to top

Cirokremények Kiszomborról - Tavaszi vetésű növénybemutató

A szegedi Gabonakutató kiszombori telepén szeptember 9-én tartották több tavaszi vetésű növény bemutatóját. Ezúttal a cirokról és a cirokhoz tartozó fajtákról szólunk, Palágyi Andrea előadására támaszkodva.

GK Péter: ígéretes silócirok fajtajelölt, 80 tonna feletti zöldtömeg hektáronként
Néhány év óta a figyelem középpontjába került a cirok. Főleg azokon a területeken lehet versenyképesen termeszteni, amelyek egyébként is hajlamosak a szárazságra vagy gyenge a vízmegtartó képességük. Mára, főleg a klímaváltozás, tehát a melegedés miatt egyre ígéretesebb fajjá válik a cirok, és Palágyi Andrea azzal a szándékkal és meggyőződéssel állt ki a hallgatóság elé, hogy bebizonyítja, igenis érdemes cirokkal foglalkozni. A vetésterületéről se megbízható, se másmilyen adatunk nincs. Azt tudni róla, hogy tavaly 18 százalékkal nőtt a világszerte learatott területe az előző évihez képest.

Ha statisztikában nem is jeleskedünk, tényként kezelhető, hogy a cirok és a szudánifű iránti érdeklődés egyre nagyobb idehaza, és kijelenthető, hogy a termelők termesztési szándéka fokozatosan nő. Főként állattartó családi vállalkozások foglalkoznak vele. Ugyanakkor néhány nagyüzem szintén termeszt cirkot.

Ahol nagy tehenészet működik, ott nagyon jó szolgálatot tesz ez a növény tömegtakarmányként.

Például a hajdúnánási Nyakas Farm kiemelt figyelemmel termeszti a cirkot, vagy a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének néhány szervezete is. Az erdélyiek a GK Eriket és a GK Balázst különösen kedvelik.

GK Emese: hektáronként 9–9,5 tonna szemescirok, 10,5–12,5% fehérje

A ciroktermesztés legnagyobb gondja, mondhatni, rákfenéje a hazánkban egyre inkább terjedő fenyércirok-fertőzés. Ez a gyomnövény régóta megkeseríti nemcsak a szemeskukorica-termesztők életét, és újabban már a csemegekukorica-termesztőkét is. A ciroktermesztők mindenképp megoldást várnak rá, mert anélkül már-már ellehetetlenül a vetőmag-előállítás.

A cirkot frissen megmunkált, apró morzsás talajba célszerű vetni. Vetésideje május eleje-közepéről napjainkra áttevődött április közepére-végére.

Természetesen másodvetésként is lehet foglalkozni vele, akkor június vége, július eleje lehet a vetés ideje.

Gyomirtási kísérlet Successor TX-szel
A cirok gyomirtásában az eddig alkalmazott szerek már nem használhatók. Helyettük a szegediek is a Successor TX-et ajánlják, hangsúlyozva, hogy a preemergens kezelés a legfontosabb és a leghatásosabb, ám a gyomirtás későbbi szakaszairól sem szabad megfeledkezni, amikor mechanikai módon, gyomfésűvel vagy kultivátorral gyéríthetőek a gyomnövények. Jelen helyzetben az FMC-Agro készítménye szükséghelyzeti engedéllyel volt használható a kísérletben, de hosszú távon mindenképpen egy végleges engedélyre lenne szükség. (A bemutatót követő napon Bordányban különböző növényvédelmi cégek és a növényorvosi kamara közös vegyszeres gyomirtási bemutatót tartott olyan készítményekkel, amelyeknek egy része engedélyezett, egy része már visszavont vagy nem rendelkezik engedéllyel. A szerző.)

Érésgyorsítás nélkül szeptember végén, október elején kezdhető el a cirok betakarítása. A Reglone deszikkálót betiltották, ezért csak a reglonozás nélküli elszáradás jöhet szóba.

A betakarított cirokmag szárítására mindaddig szükség van, amíg a szemek nedvességtartalma meghaladja a 13 százalékot.

A szegedi Gabonakutató cirokból minden éréscsoportba tud vetőmagot adni a termesztésére vállalkozóknak. A szemes cirkok közül a GK Er­zsébet 2019-ben kapott állami minősítést, tehát valódi újdonság. Új fajtajelöltjeikről ál­­talánosságban el­mond­ható, hogy ko­raiak, magvaik vörös színűek, és kimondottan alacsony a toxintartalmuk. A bemutatott fajtajelöltek 13–20 százalékkal többet termettek az idei összehasonlító kísérletekben.

GK Erzsébet: fehérmagvú korai hibrid, érésgyorsító nélkül is beérik
Különösen kedvelik a cirkot a baromfitartók, és néha a sertéshizlalók is.

A GK Péter a legújabb szegedi silócirok-fajtajelölt, a kései éréscsoportba tartozik. Látványosan magasra nő, és akkor sem dől meg, ha 3,5–4 méter magas az állomány.

Szilázsnak szudánifű-fajtajelölteket ajánlottak idén, általában korai fajtákat. Ezeket évente két-háromszor lehet kaszálni.

Nagy előnyük, hogy száruk és levélzetük vékony, ezért kiválóan emészthető takarmány készíthető belőlük.

A szudánifű további előnyei, hogy jó szárazságtűrő, zöldtakarmányként beilleszthető a zöldítési programba, amellett szénakészítésre is alkalmas.

Érdekesség – vagy talán annál is több –, hogy az év gluténmentes termékcsaládjának készítéséhez főként a GK Food fajtát használják, és még a bemutatón kínált süteményeket is abból készítették.

Akklimat: korai szudánifü, jól bokrosodik, jól sarjad

Előző cikkünket a hibrid kukoricával kapcsolatban ezen a linken olvashatja el.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/40 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Kukorica - az utolsó reménysugár

Kalászosokból az utóbbi évtized leggyengébb termését takarították be idén a kárpátaljai földművesek. Természetesen az egyes táblák vagy családi gazdaságok között jelentős eltérések voltak a hozamban, ám az idei év „eredményét” jellemzően már azok is elégedetten nyugtázzák, akiknek a mérlege nullát mutat a kiadások és a bevétel számbavétele után.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Határőrkutyák a természet- és egészségvédelem szolgálatában

Több mint negyedszázada őrködnek keresőkutyák Ausztrália környezeti biztonságán, derül ki a FAO híradásából, amit a Növényegészség nemzetközi éve alkalmából állítottak össze.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.