0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Égnek a híres Napa-völgyi szőlőültetvények Kaliforniában

Erőteljes szél táplálja a tüzeket Kalifornia északnyugati részén, és tűz borítja a híres Napa-völgyi szőlőket, ahol emberek ezreinek kellett elhagyniuk otthonaikat az éjszaka közepén.

Perzselő ég, elszenesedett fák és szőlőtőkék, lángok által megsemmisült házak:

4500  hektárnyi termő területet semmisült meg  az Egyesült Államok egyik legrangosabb bortermelő vidékén, Napa megyében.

A kaliforniai tüzek, amelyek általában augusztus és november között következnek be, az utóbbi években egyre gyakoribbá és tragikusabbá váltak, részben a klímaváltozás miatt.

Több mint 11 ezer ember volt érintett a hatóságok által vasárnap este meghirdetett evakuálási akcióban, amikor a helyi hatóság emberei, gyakran háztól házig futva figyelmeztették őket a veszélyre. A szomszédos Sonoma megyében egy lakónegyed 4500 lakóját evakuálták ilyen módon.

Óvintézkedésként a Pacific Gas and Electric (PG&E) energiaszolgáltató vasárnap megszakította az áramellátást egyes területeken, ahol az időjárási szolgálatok vörös jelzést adta ki, figyelmeztetve a lakosságot arra, hogy a hőhullámok és a szél ideális körülményeket teremtenek a tűz kitörésére  és terjedésére.

Több mint 1000 tűzoltó helikopterekkel és víztartályos repülőgépek segítségével hétfőn még mindig harcolt a tűzzel, amelyet nem sikerült megfékezni.

Azokat a területeket, amelyeket megkímélt a tűz, füst borít, a borászok aggódnak, hogy a füstszag befolyásolja majd a szőlő és a bor minőségét.

Napa és Sonoma megyét már 2017-ben pusztító tüzek sújtották, amelyben összesen 44 ember vesztette életét és több ezer épület égett le.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl