0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

A megállapodás értemében a hagyományőrző társaság – amelynek a magyar huszár hungarikummá nyilvánítása is köszönhető – részt vesz egyebek mellett a lovasturisztikai szövetség által létrehozott, jelenleg kiépítés alatt álló lovastúraútvonal-hálózat mentén kialakítandó hagyományőrző programok kialakításában.

Az 1998 óta működő lovasturisztikai szövetség 358 tagja között ma is szép számmal találhatók a lovas hagyományokat őrző lovasszolgáltatók, legyenek azok lovasíjászok, katonai vagy csikós hagyományőrzők.

A huszár- és lovashagyományőrző társaság közgyűlésén elhangzott, hogy a társaság tagjainak tudása kimagasló a lovashagyományok terén, magas átlagéletkoruk miatt azonban fiatalításra van szükség, hogy ez a tudás ne vesszen el.

Ennek érdekében az elmúlt két évben több lehetséges partnerrel folytatott előkészítő tárgyalásokat az elnökség, és míg több szervezettel elvetették az együttműködés lehetőségét, a lovas turisztikai szövetség és a hagyományőrző társaság céljai között számos kapcsolódási pontot találtak, így az együttműködés mindkét szervezet számára előnyös lehet. Az együttműködés részeként pedig a két szervezet kölcsönösen belép a másik tagjai közé.

A Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság a közgyűlés kötelező programja mellett a Nemzeti Lovas Díszegység és a Budapest Helyőrség Zenekar közreműködésével megemlékezett az idén nyáron, 92 éves korában elhunyt alapító elnökéről, dr. Pál János címzetes egyetemi docensről is. Ahogy társai fogalmaztak:

„iránymutatónk, barátunk, apánk, nagyapánk volt, aki megtestesítette a huszár fő erényeit: bátor, furfangos, könnyed és vidám természetű volt.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu