0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fát ültetni is csak okosan érdemes

Az egyes növényfajok nagy területeken történő termesztése megzavarja a víz körforgását, veszélyezteti az ökoszisztémákat, növeli az árvizek, aszályok, sőt hurrikánok kockázatát. Erre a megállapításra jutott a 11 ország 30 tudósából álló kutatócsoport.

Egyre több fát és növényt ültetnek az éghajlatváltozás korlátozása és az élelmiszerekhez való jobb hozzáférés javítása érdekében szerte a világon. A jéggel nem borított szárazföld 40 százaléka ma erdővel borított vagy mezőgazdasági terület. Gyakran azonban csak néhány fafajból vagy kultúrnövényből áll az állomány.  A szakemberek szerint ez a fajta egységesség valószínűleg még inkább növekvő tendenciát mutat majd a jövőben.

A növények sokfélesége kulcsfontosságú a megfelelő vízciklus fenntartásában. Lehetővé teszik a talaj regenerálódását a különféle környezeti stressz faktorok, sőt az aszályok és a tűzesetek következtében is, állítják a Nature Geoscience folyóiratban közzétett tanulmányban a tudósok.

Az erdészeti és a mezőgazdasági monokultúrákban, ahol egy faj, például csak szójabab, kukorica vagy fenyő növekszik nagy területen, a vízfolyások és a párolgási ciklusok zavart szenvednek.

A talaj nedvessége, a víz minősége romlik, és a talajerózió mértéke növekszik, mindez hozzájárul az egész régió ökológiai ellenállásának csökkenéséhez.

Amikor a tájat módosítjuk, azért, hogy küzdjünk a klímaváltozás ellen, vagy kielégítsük az emberiség táplálkozási és energiaigényét – okosan kell tennünk. Utánoznunk kell a természetet, és nem csak néhány növényfajra vagy fafajtára kell támaszkodnunk, hanem be kell vezetnünk a biológiai sokféleséget is. Ha a választásunk csak néhány növényre korlátozódik, az a megoldás az egész ökoszisztémát veszélyezteti – hangsúlyozza a kiadvány egyik fő szerzője, prof. Irena Creed a kanadai Saskatchewani Egyetemről.

A biodiverzitás sok szempontból előnyös az emberek számára. Ami a vizet illeti, még a növénygyökér fejlődésének módja miatt is fontos lehet. Ha egy adott területen sok növényfaj van, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyökereik különböző mélységekbe hatolnak be a talajba, és ez növeli a talaj nedvességforrásainak felhasználásával kapcsolatos talaj takarási lehetőségeket.

Ellenben a monokultúrák esetében a gyökércsapás mélysége egyenletes. A növények gyökérzetükkel nem hatolnak be különböző mélységekig a talajba, mint a természetes élőhelyeken. Ezért érzékenyebbek lehetnek az aszályra.

A kutatók szerint a telepített erdők egységes ültetvényei csökkenthetik vagy akár leállíthatják a vízfolyások áramlását, a talaj savanyúvá válásához és sótartalmának növekedéséhez vezethetnek, és növelhetik a tűz kockázatát.

A kormányoknak kiemelten kell kezelniük a kutatásokat annak bemutatására, hogy a biológiai sokféleség milyen szintje elegendő ahhoz, hogy egy terület megőrizze a természetes egyensúlyát és ellenálljon a különféle környezeti tényezőknek. A különféle növényfajokat körülvevő hidrológiai folyamatok megértésével és megőrzésével, képesek lesznek jobban kezelni a Föld korlátozott vízkészleteit, – összegezte tapasztalataikat Irena Creed.

Forrás: portalspozywczy.pl