0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Készül a poloskatérkép

A címeres poloskák neve egyáltalán nem csengett ismerősen egyik gazdának sem évtizedeken keresztül, mostanra azonban Magyarországot úgyszólván ellepte ez az invazív rovar. Ennek feltérképezésére a Bábolna Bio Kft. „Sokk a rovar” facebook oldalán kéri az emberek segítségét a poloskatérkép elkészítéséhez, hogy átláthatóbb legyen mely helyeken és mekkora mennyiségben észlelték a poloskákat.

Napjaikban a poloska előfordul irodában, ágyban, lakásban és földeken, és bár sehol sem kívánatos vendég, ez őt mit sem érdekli. A városokba való betelepedése főként a hideg beálltával „tetőzik”, hogy rejtekhelyet keressenek télire.

Jelenleg természetes, biológiai ellensége nincs, bár már történtek lépések a tekintetben, hogy a szamuráj darazsat, mint természetes ősellenségét betelepítsék hazánkba. A szakemberek azonban óva intenek mindenkit ettől az ötlettől, ugyanis egy újabb idegen faj betelepítése számos ökológiai, környezeti negatív változást eredményezhet.

A Sokk a rovar poloskatérképe azonban nagyban segítheti a poloskák elleni védekezést, ezért a csoport arra kéri az érintetteket, hogy a kéthetes akció során, amelyben igyekeznek felmérni a poloskahelyzetet, egy kérdőív kitöltésével segítsék munkájukat.

A felmérés adatai a kutatók, biológusok munkáját is támogathatják, hiszen a Magyarországon viszonylag új keletű rovarfajok itteni életéről is kevés még az információ, tapasztalat.

Egy ilyen térkép segíthet megérteni, miért és hol terjednek a leggyorsabban, milyen környezeti feltételek járulnak hozzá leginkább az elszaporodásukhoz.

Az invazív címeres poloskák közül a legnagyobb számban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, valamint a zöld színű, Kelet-Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából érkező zöld vándorpoloskával találkozhatunk Magyarországon. Megjelent már az Észak-Amerikából behurcolt nyugati levéllábú poloska is, amely azonban még kevésbé elterjedt, így a mostani felmérés segíthet megtudni, hol található meg az országban.

A kereskedelem szabad áramlásával további idegen fajok juthatnak hazánkba, ráadásul a klímaváltozás hatására több közülük kedvező életfeltételeket talál az országban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu