Back to top

Huszárok, tüzérek és gyalogosok - Örkénytábor 90

Táborfalva önkormányzata, népi és katonai hagyományőrző egyesületek, hadtörténészek, a Honvédelmi Minisztérium képviselői és számos lovas személyiség tisztelgett a dicső elődök előtt.

Az eseményről készült fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja.

A Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület huszár díszszakasza, valamint a Centenáriumi Dandár tüzérsége a takarodó hangjaival emlékezett meg az egykor itt, az Örkénytábori Magyar Királyi Honvéd Lovaglótanárképző és Hajtóiskola növendékeiről, illetve az ebben a táborban kiképzést kapott tüzérekről és gyalogosokról.

Az uháciusz ágyú és az azt kezelő tüzérek
Fotó: Kiss Gergely
Az ünnepségre készült el a legutolsó bronzból készült ágyú, az uháciusz löveg replika példánya, amelyet egykor és ma is hat ló vontatott a rendeltetési helyére.

Mások mellett Dallos Gyula, a Kincsem program miniszteri biztosa, a HM nevében dr. Tóth Gergely őrnagy, Nagy Andrásné, Táborfalva polgármestere, Babák László vk. ezredes, a Centenáriumi Dandár parancsnoka és Sándor Zsolt huszár őrnagy helyeztek el koszorút az Örkénytábor emlékére állított táblánál, majd dr. Tóth Gergely őrnagy és dr. Unicsovics György ezredes a Centenáriumi Dandár tüzérezred parancsnoka emlékezett meg az Örkénytáborban balesetben hősi halált halt tüzérekről, a tiszteletükre állított emlékműnél.

Dallos Gyula miniszteri biztos és Cseri Dávid a Szilvásváradi Ménesgazdaság igazgatója koszorúz
Fotó: Kiss Gergely
Az örkénytábori úgynevezett barackenlagerben egyébként 1864 és 1944 között tüzér és gyalogos kiképzőtábor működött, amelyben 1931-től a huszáralakulatok számára lovagló-és hajtótanárokat is képeztek. Az Osztrák-Magyar Monarchiában a huszáralakulatok nem hazánk területén állomásoztak, kiképzőtisztjeik sem Magyarországon tanultak. Így a monarchia felbomlása után a határon kívülre került képzőhelyeket pótolni kellett.

Először 1921-ben Budapesten a Ferenc József laktanyában hozták létre az úgynevezett Pótló Idomító Keretnek (PIK) nevezett alakulatot, amely hároméves képzésben biztosította a lovaglótanár képzést. 1931-ben pedig létrejött az örkénytábori kiképzőközpont, amelynek azonban már nem csak katonai, hanem sportcélja is volt. Az iskola első parancsnoka Szunyogh Albert az iskola terveit a következőképpen indokolta: „a lovassport külföld felé reprezentatív és agitációs értéket képvisel”.

Fotó: Kiss Gergely

Az iskolán belül külön részlege volt mindhárom olimpiai lovas szakágnak, a díjugratásnak, díjlovaglásnak és a militarynak. Itt működött a Honvéd Sportistálló, valamint a tanárképzőben kezdte meg működését a spanyol lovasiskola, amely 1937-ig működött itt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Selmec a művészetekben

Manapság az utódkarok hallgatói kétféleképpen kötődnek Selmechez. A diákhagyományok örököseiként azok őrzése, gyakorlása hozzátartozik mindennapjaikhoz, emellett gyakorta ellátogatnak az ősi bányavárosba, hogy felkeressék jellegzetes tárgyi emlékeit, élvezhessék sajátos hangulatát. De Selmec ott van a művészetekben is, s több alkotásnak vannak diákhagyományokat érintő vonatkozásai.

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.

Klónozott csikó született Texasban

Először sikerült klónozni a vadonban már szinte teljesen kihalt faj egy példányát. A Przsevalszkij-lovak már negyven éve csaknem kizárólag állatkertekben élnek.

A muraközi ló típusának regenerálása

A 2002 márciusában megalapított Őrségi Nemzeti Parkban az igazgatóság fontos szerepet szánt a tradicionális magyar fajtáknak. Olyan állatokat akartunk tenyészteni és tartani, amelyek hagyományos magyar fajták, tartásuk egykoron jellemző volt az Őrségben. Így került tenyésztésre a magyartarka, és a muraközi ló is.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.