0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kipusztultnak vélt halfajt találtak a Balatonban

Idén is elvégezte a Balaton halállományának a monitorozását az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai. A végeredményen a szakemberek is meglepődtek, ugyanis egy halfaj két olyan egyedét is megtalálták a magyar tengerben, amiről azt hitték már rég kihalt a tóból.

A menyhal a Balaton egykori őshonos halfajának számított, aminek állománya aztán a múlt század közepétől erősen megritkult, majd később minden bizonnyal ki is pusztult a tóból, aminek a fő oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, amely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak.

A menyhal (Lota lota) Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszék együttműködésével 2015-ben menyhal visszatelepítési projekt indult a Balatonon.

Mindeddig azonban egyetlen példányt sem sikerült találni a kutatások alkalmával, és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj a visszatelepítés óta.

A kutatók által nemrég fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba.

Amíg a balatoni menyhal-populáció meg nem erősödik, addig szigorú horgászati tilalom van rájuk érvényben, azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu