Back to top

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Az út, mint tűzpászta
Fotó: Bárdos Bence
Hazánkban az erdőkben, mezőkön, kaszálókon keletkező tüzek fő kiváltó oka az emberi hanyagság, illetve a szándékos gyújtogatás. A szabadban a tűz terjedését nem állítja meg a ház fala vagy a helyszínre siető tűzoltók vízsugara; növényről növényre, fáról fára terjed a láng, akár több tíz, több száz hektáron elpusztítva az élővilágot.

Jogos a kérdés, hogy ilyen helyzetben mi segíthet. Fülembe cseng dr. Varga Szabolcs egykori erdővédelmi professzorom mondata, mely a soproni tanulmányaim alatt belém vésődött:

„Az erdőtűz elleni védekezés leghatékonyabb módja a megelőzés!”

Széles erdei tűzpásztákkal, kevésbé tűzveszélyes, elegyes erdőállományok létrehozásával, tűzőrség működtetésével, tűzgyújtásra vonatkozó jogi szabályozással, tűzgyújtási tilalom elrendelésével megelőzhető az erdőtűz. Ha azonban mindezek ellenére felcsapnak a lángok, a tűz csak jó helyismerettel rendelkező, felkészült, gyakorlatias és bátor szakemberek áldozatos munkájával állítható meg, kisietnek a helyszínre és mentik, ami menthető.

Égő faanyag
Fotó: Bárdos Bence

Szomorú, hogy az országos tűzgyújtási tilalom ellenére több mint 30 erdőtűzhöz riasztották a katasztrófavédelem és az EGERERDŐ Zrt. kollégáit idén tavasszal. A tüzet minden esetben szándékos gyújtogatás okozta.

A tűz jellemzően magántulajdonban lévő füves területekről, legelőről vagy bozótos ingatlanról terjedt tovább az állami erdőbe.

Kollégáim felmérése alapján a lángok főként avartüzeket és kisebb részben törzstüzeket okoztak összesen mintegy 150 hektár erdőben, amelynek harmada állami tulajdon.

Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai a katasztrófavédelem szakembereivel, civil segítséggel, többségében kézi eszközökkel és vízzel oltották a felcsapó lángokat, hogy elkerüljék az erdő élővilágának jelentősebb mértékű károsodását. A tűz intenzitásától függően a katasztrófavédelem munkáját 6-12 fős erdész csapatok segítették, az avartűzben hatékony védekezési módok alkalmazásával, tűzcsapókkal, földeléssel vagy ellentűz gyújtásával.

Már évek óta a Szilvásváradi Erdészet területén fordul elő a legtöbb tűzeset.

Ég és föld
Fotó: Bárdos Bence
A legveszélyeztetettebb helyeken az erdészet kollégái még kora tavasszal tűzpásztákat nyitottak és folyamatos tűzőrséget tartottak. Emellett egy új eszközt is kipróbáltak az oltásban, a gépi lombfúvót, mely igen hatékonynak bizonyult az avartüzek megfékezésében.

A károsodott erdők többsége Arló, Csernely és Ózd települések határban található, de Cered, Bükkszenterzsébet és Bélapátfalva erdeiben is felcsaptak már a lángok idén.

A készletezett faanyagban és az erdőállományban okozott kár mértéke meghaladja a 3 millió forintot, a csemeték és fiatal állományok növekedésének tűz miatti megtorpanásából eredő kiesést nehéz megbecsülni.

Erdészeink helytállását, áldozatkész munkáját hálásan köszönjük! Bízunk benne, hogy a kizöldült természetben csak a nyári nap sugara okoz igazi forróságot.

Vigh Ilona

EGERERDŐ Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2020/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.

A jövő erdészei a Pilisi Parkerdőnél

A klímaváltozás és az erdők iránti folyamatosan növekedő rekreációs és turisztikai igények olyan összetett és folyamatosan változó szakmai elvárásokat támasztanak az erdőgazdálkodási ágazattal szemben, amelyeket csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.