0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Arra kérik a kormányt, hogy ne lehessen beruházásokat végezni a hazai tavaknál

Több mint 70 civil szervezet szeretné elérni, hogy ne lehessen magán- és állami beruházásokat végezni a kiemelt értéket képviselő tavaknál, így a Balatonnál, a Fertő tónál, a tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál.

73 civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett és közös nyilatkozatban fordulnak a kormányhoz és „minden illetékes szervhez”, hogy garantálják, a természeti örökségünknek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak – írja a hvg.hu.

„Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni” – ezt nem a szervezetek, hanem Áder János köztársasági elnök jelentette ki az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében.

Mégis, az aláírók szerint Magyarország fontos természeti értékei, gazdag édesvízi élőhelyei, jelenleg veszélyben vannak. A Greenpeace közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembemennek a magyar állam Alaptörvényben rögzített kötelességével és a köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az ENSZ-nek tett 2020-ban.

„A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe, és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzük a jövő generációk számára is” – hangsúlyozza a Greenpeace.
Forrás: hvg.hu