0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nézeteltérés van, magyar méz viszont lesz is a piacon

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete szeptember 23-án egy sajtóközleményt adott ki „Nem elég a hazai méz!” címmel. A közleményre reflektált az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME), amely 14 ezer méhészt és méztermelőt képvisel, mondván a sajtóanyagban leírtak és az arról tudósító médiahírek korrekcióra szorulnak, és ez a szakma, valamint a mézfogyasztók pontos tájékoztatásához elengedhetetlen.

Az OMME cáfolja a sajtóközleményben megfogalmazott azon megállapítást, miszerint a tél folyamán nem lehet majd hozzájutni hazai mézhez!

Ugyanis elegendő mennyiségű méz áll rendelkezésre a közvetlenül értékesítő méhészeknél, így a fogyasztóknak az év hátralevő részében is lesz lehetőségük magyar mézet vásárolni.

Továbbá az a kijelentés sem állja meg a helyét az OMME szerint, hogy a gyenge idei termés miatt már most, szeptember végén nincs magyar méz. Az egyesület felmérése alapján továbbra is rendelkezésre áll értékesítésre váró méz (főleg virágméz) a méhészeknél. Hozzátették, hogy „az idei gyenge termés hatására – ami egész Európára igaz – a méz felvásárlási ára hazánkban jelentősen (40-50%-al) emelkedett.

Ehhez kapcsolódóan pedig tudni kell, hogy az idei méhészeti év záró felvásárlási árai (májusban) alacsonyabbak voltak, mint a 11 évvel ezelőtti árak!

A hazai mézfelvásárlási árak például virágméz esetében, évek óta az önköltségi árak alatt voltak. Csak a virágméznél magasabb felvásárlási árral bíró akácméz biztosított jövedelmet a méhészek számára, de ehhez hozzátartozik az is, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt alig termett akácméz, ebből adódóan a megélhetéshez szükséges bevétel jelentős része elmaradt.

„Azok a méhészek, akik jelenleg a mézkiszerelők által kínált felvásárlási áron még nem értékesítették a mézüket, azok a megélhetésüket, méhészeti vállalkozásaik további működését kockáztatják akkor, ha mégis úgy döntenek, hogy a felkínált, irreálisan alacsony áron értékesítik még raktáron lévő, kemény munkával és nagy kiadással megtermelt mézüket” – közölte az OMME.

Mindezt igazolja egy tavalyi nyilatkozat is, amelyet Nagy István agárminiszter adott egy külföldi hírportálnak: „Magyarországon a méhészeti ágazat jövedelmezősége 50 százalékkal csökkent az előző öt év átlagához képest, a tendencia pedig valószínűleg tovább folytatódik. Az EU szabadkereskedelmi megállapodásai alapján, az unión kívüli országoknak nyújtott mézkoncessziók pedig tovább növelik az importnyomást” – nyilatkozta a tárcavezető.

A tendencia megállítására, valamint a hazai termékek, így a magyar méz értékesítése érdekében az Országos Magyar Méhészeti Egyesület teljes mértékben ellenzi és elutasítja azt, hogy a hazai mézfeldolgozással foglalkozó vállalkozások harmadik országokból származó mézeket csomagoljanak ki.

Emellett felhívja a figyelmet a tudatos vásárlói magatartásra is, hogy a fogyasztók a magyar gazdaság támogatása érdekében hazai termékeket vásároljanak.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete október 5-én válaszlevélben reagált az OMME helyesbítéseire. A Bross Péter elnök nyilatkozatában szereplő megállapítások első pontját nem kívánja vitatni a szervezet, ugyanakkor kéri figyelembe venni, hogy a bolti értékesítésről, nem pedig a termelők közvetlen értékesítéséről nyilatkoztak.

Az elnök második pontban reflektált nyilatkozatára a Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöke, Brunner Ferenc az válaszolta, hogy a közleményükben foglaltak nem arról szólnak, hogy egyáltalán nincs méz a termelőknél, hanem hogy a meglévő mennyiség nem tart ki az év végéig.

A válaszlevében Brunner Ferenc arra is kitért, hogy az OMME korrekciós közleményében megfogalmazottakkal, miszerint a legteljesebb minőség- és eredet-ellenőrzés valósuljon meg az import mézeknél, és csak kiváló minőségű, lehetőleg csak termelői eredetű európai méz kerüljön importra, teljesen egyetért és a továbbiakban együttműködésüket is felajánlják.

„Egyértelműen elérkezett az idő, hogy a magyar méhésztársadalom megvédje a hazai méz jó hírnevét és felvegye a harcot a hazánkba érkező és hazai élelmiszerüzletek polcain megjelenő importmézek ellen! – nyilatkozza Bross Péter, amely kijelentéshez a magyar méhkiszerelők szintén csak csatlakozni tudnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu