Dél-Afrikában André Broekman a helyi ZZ2 nevű avokádótermelővel együttműködve éppen az élelmiszer-veszteségek csökkentése érdekében alkotta meg az SmAvo-t. Az ötlet nem új, már létezik elektronikus burgonya és más, Európában kereskedelemben kapható elektronikus gyümölcsök formájában. Ennek ellenére ez az első a dél-afrikai gyümölcsiparban.
Az elmúlt négy évtizedben különféle mesterséges vagy elektronikus gyümölcsöket fejlesztettek ki, amelyek elektronikus érzékelőkkel észlelik és mérik a betakarítás és a szüret utáni feldolgozás hatásait, például a romlás mértékét a termékek szállítása, osztályozása és csomagolása során. A cél minden esetben, hogy felderítsék hol sérül leginkább a termék, hogy aztán optimalizálják a feldolgozást és csökkentsék a feldolgozási élelmiszerhulladékot.
Az SmAvo egy műanyag, 3D nyomtatású avokádó, amely intelligens érzékelői segítségével képes számszerűsíteni az avokádók károsodását a gyümölcsöstől a csomagolóüzemig. Az adatai pedig felhasználhatók a betakarítás utáni feldolgozás és csomagolás javítására, a hozam és az általános minőség javítására.
Az SmAvo érzékelői teljes körűen mérik a környezetet, beleértve a gyorsulást és a forgási sebességet (3D), az emelkedést, a gördülést és az irányt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat, a légköri nyomást, a fényintenzitást, a GPS-geolokációt, a sebességet és az irányt.
A szenzoravokádóból hármat tesznek egy szedőzsákba, majd folyamatosan gyűjtik az adatokat, miközben a feldolgozás és tárolás során műanyag avokádókkal ugyanaz történik, mint a valódiakkal: forgatják, rekeszestől vízfürdőbe merítik stb.
Az SmAvo az első olyan sikeres alkalmazás, ahol új, kisebb és megfizethető technológiát alkalmaznak a problémák megoldására, és már készül a paradicsomra kidolgozott érzékelő is. Az SmAvo technológia nyílt forráskódú szoftvert használt, és a projektet egy olyan kiadvány ismerteti, amely várhatóan nyilvánosan elérhetővé válik a Creative Commons licenc alatt.