Back to top

Okosgyümölcs, amely megmondja, hogyan is kezelték

A betakarítás alatti és a szüret utáni kezelése során a termékekkel való durva bánásmód olyan károkat okoz, amelyek növelik a felesleges élelmiszer-pazarlást. A problémás kezelési gyakorlatok azonosítása és bemutatása jelentősen csökkentheti az élelmiszer-pazarlást.

Egy-egy ilyen ládába 3 okosgyümölcs kerül
Fotó: pixabay.com
Dél-Afrikában André Broekman a helyi ZZ2 nevű avokádótermelővel együttműködve éppen az élelmiszer-veszteségek csökkentése érdekében alkotta meg az SmAvo-t. Az ötlet nem új, már létezik elektronikus burgonya és más, Európában kereskedelemben kapható elektronikus gyümölcsök formájában. Ennek ellenére ez az első a dél-afrikai gyümölcsiparban.

Az elmúlt négy évtizedben különféle mesterséges vagy elektronikus gyümölcsöket fejlesztettek ki, amelyek elektronikus érzékelőkkel észlelik és mérik a betakarítás és a szüret utáni feldolgozás hatásait, például a romlás mértékét a termékek szállítása, osztályozása és csomagolása során. A cél minden esetben, hogy felderítsék hol sérül leginkább a termék, hogy aztán optimalizálják a feldolgozást és csökkentsék a feldolgozási élelmiszerhulladékot.

Az SmAvo egy műanyag, 3D nyomtatású avokádó, amely intelligens érzékelői segítségével képes számszerűsíteni az avokádók károsodását a gyümölcsöstől a csomagolóüzemig. Az adatai pedig felhasználhatók a betakarítás utáni feldolgozás és csomagolás javítására, a hozam és az általános minőség javítására.

Az SmAvo érzékelői teljes körűen mérik a környezetet, beleértve a gyorsulást és a forgási sebességet (3D), az emelkedést, a gördülést és az irányt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat, a légköri nyomást, a fényintenzitást, a GPS-geolokációt, a sebességet és az irányt.

Szállításra előkészített avokádó
Fotó: pixabay.com
A szenzoravokádóból hármat tesznek egy szedőzsákba, majd folyamatosan gyűjtik az adatokat, miközben a feldolgozás és tárolás során műanyag avokádókkal ugyanaz történik, mint a valódiakkal: forgatják, rekeszestől vízfürdőbe merítik stb.

Az SmAvo az első olyan sikeres alkalmazás, ahol új, kisebb és megfizethető technológiát alkalmaznak a problémák megoldására, és már készül a paradicsomra kidolgozott érzékelő is. Az SmAvo technológia nyílt forráskódú szoftvert használt, és a projektet egy olyan kiadvány ismerteti, amely várhatóan nyilvánosan elérhetővé válik a Creative Commons licenc alatt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/futurefarming.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Környezettudatos csomagolásra vált a Tesco

A brit Tesco közleményében kifejtette, hogy többé nem alkalmazza azokat a műanyag tálcákat, amelyeket a sajátmárkás csirkéik csomagolásához használnak.

Az advent főszereplői a bogyósok

Ünnepi marketingkampányt indított az olasz Sant' Orsola a bogyósok népszerűsítésére. Adventi kalendáriumként működnek a 125 grammos gyümölcscsomagok, december 24-ig más-más üzenettel. Miután valaki rákattintott az okostelefonjával a Sant' Orsola gyümölcsöt tartalmazó dobozain a QR-kódra, megkapja az aznapi üzenetet.