0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tippeljen, mekkora a legnagyobb áfonyaszem!

Saját 2018-as Guinness-rekordját döntötte meg az OZblu nemzetközi vállalat, az övék a világ legnagyobb áfonyája. A hivatalos mérések szerint átmérője 36 milliméter, súlya pedig 16,2 gramm, ezzel a legnagyobb cseresznyékkel vetekszik. Az előző rekorder 12,39 grammot nyomott. A hatalmas áfonya Dave és Leasa Mazzardis perth-i nemesítési programjából származik.

A világhírű nemesítők olyan igen alacsony hidegigényű áfonyákat akarnak létrehozni, amelyek biztonságosan termeszthetők, és megfelelnek a fogyasztók igényeinek is, vagyis lédús, ízletes és jó húsállományú gyümölcsöt céloztak meg, ami jól pulton tartható.

Vannak köztük örökzöld fajták is, az átlagos bogyóméret meghaladja a 20 millimétert, több fajtáé pedig eléri a 30-at.

A nagy bogyó természetes szelekció eredménye, és bár egyes piacok nagyra értékelik a „jumbo” méretet, a cég továbbra is az agronómiai előnyöket, az ellenálló képességet tartja szem előtt. A méret nem minden a fogyasztó számára sem, a minőségben inkább az íz, aroma és a húsállomány a mérvadó. A nemesítő házaspár emellett hatalmas gyümölcsöt is képes volt létrehozni, ami áttörés az áfonyatermesztésben.

A 2013-ban indult OZblu 26 termesztője Dél-Afrikában, Zambiában, Peruban, Mexikóban, Spanyolországban, Portugáliában, Ausztráliában és Floridában tevékenykedik, összesen 1000 hektárnyi ültetvényen, és a cégen keresztül saját 8 áfonyafajtát visznek piacra.

A 16,2 grammos és 36 milliméter átmérőjű Guiness-rekordert Ausztráliában, Wilbingában találták meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshfritportal.com/ozblu.com