Back to top

Újjá éledt a veterán monstrum

Egy évtizedig dolgozott egy farmerekből álló csapat azon, hogy a legendás amerikai Case 150 gőzgépet felújítsa és működőképessé tegye, amit egy traktor show alkalmával demonstráltak. Kory Anderson már gyerekkorában arról álmodozott, hogy újjáépítse a legendás monstrumot, a világ legnagyobb gőzgépét, a Case 150-et, amely nemrégiben meg is történet, ezzel megvalósította a régi álmát.

Az Anderson Industries és a Dakota Foundrynak a tulajdonosa,

Kory Anderson és csapata egy évtizedet töltött az antik Case 150 gőzgép újjáépítésével.

Az ekék vontatására és a nehéz teherszállításra használt "mozdony", a Case 150 traktor a mezőgazdasági történelem része, amelyről azt hitték, hogy a korral együtt elveszett. "A közúti mozdony alapvetően elveszett a történelemben. Úgy értem, az elmúlt 100 évben egyik sem maradt fenn. Mind a kilenc megépítettet végül selejtezték, és így a történelemben elveszett volt, amíg újjá nem teremtettük és újra életre hívtuk, magyarázza a tulajdonos.

150 CASE steam engine plowing with 36 bottom John Deere plow

 

Jerome Case 1869-ben építette meg az első gőzgép-meghajtású traktort, melyet kerekekre szerelték, de továbbra is lóval vontatták, s csupán más berendezések meghajtására szolgált. Majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót.

Anderson a szerkezet újjáépítésének megkezdése előtti 15-20 éven keresztül rengeteg képzésen vett részt, hogy megértse és fejlessze azokat a készségeket, amelyekkel képes lesz majd a társaival a projekt végrehajtására.

"Hihetetlenül okos csapatra volt szükségem, akik sokféle szakmában jártasak." - mondta Anderson.

Az eredeti tervrajzokat  2007-ben szerezte meg a Case-től, és elkezdte a 150-es modellt háromdimenziós CAD-modellé tervezni, amely lehetővé tette számára az alkatrészek gyártását.

A következő 10 évben Anderson és egy csapat önkéntes a Webster-i Dakota öntödében dolgozott, hogy kiválassza és legyártsa az alkatrészeket a 150-eshez.

Amikor az alkatrészek végleg elkészültek, Wyomingba vitték összeszerelésre.

Mellékesen vállalkozást épített a becslések szerint 1–1,5 millió dolláros projekt finanszírozására. "Álmom az volt, hogy ezt kisgyerek korom óta megépítsem. Tehát tudtam, hogy rendelkeznem kell eszközökkel és erőforrásokkal, felszereléssel és csapattal, hogy támogassam a projektet. A garázsomban alapítottam az Anderson Industries-t" - mondja a ma már élvonalbeli mérnöki és gyártó vállalat elnöke és vezérigazgatója.

A projekt motorja, Kory Anderson a jobb oldalon
Fotó: Hemming Motor News

Több mint 8000 órával később az álom valósággá vált Anderson és csapata számára. "Úgy értem, egészen az információk és az infrastruktúra begyűjtésétől kezdve egészen az alkatrészek megmunkálásának és összerakásának tényleges idejéig".

A több mint 100 évvel ezelőtt készült szerkezet nehezebb és erősebb, mint bármelyik ma gyártott traktor, súlya 34 tonna. A traktor tulajdonosa úgy döntött, hogy nemcsak minden részletében élethűen felújítja a gőzgépet, hanem összeszereli a régi Case-t a hatalmas, 36 barázdás John Deere ekével, hogy demonstrálja a gőzgép hihetetlen erejét. Egy évtizednyi munka után a dél-dakotai Andoverben, a James Valley Threshers éves aratási show-n mutatták be az elkészült gépet, ahová a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők.

A bemutatón egy tucat ember vett részt a hatalmas eke kezelésében, akik a gépen állva manuálisan emelték és süllyesztették a munkaelemeket.

Az újjáépítés folyamatát Anderson úgy jellemezte: "Ez olyan, mintha megmásznánk a Mount Everest-et,  sok fegyelmet és edzést igényel."

Fotó: Farmer Forum

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Helyenként már leesett az idei első hó

Télies idővel búcsúzott az idei ősz, az északkeleti országrészben átmeneti hóréteg is kialakult, melyről részletesen beszámolunk. A folytatásban jelentősen megenyhül az idő, újabb csapadék is érkezik, főleg a Dunántúlra, ahol a november jelentős csapadékhiánnyal zárt.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Többéves börtönbüntetés mezőgazdasági támogatások elcsalása miatt

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt többéves börtönbüntetéseket szabott ki mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalások ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség.

Agrárszakma iránytű segíti a pályaválasztást

Agrárszakma iránytű címmel készített kiadványt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), mely az új szakképzési rendszer mezőgazdasági és élelmiszeripari képzéseit mutatja be. A NAK minél több fiatallal, illetve pályamódosítást tervezővel szeretné megismertetni az új szakképzési rendszer keretében kialakult agrár szakmastruktúrát, képzéseket.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.