Back to top

Újjá éledt a veterán monstrum

Egy évtizedig dolgozott egy farmerekből álló csapat azon, hogy a legendás amerikai Case 150 gőzgépet felújítsa és működőképessé tegye, amit egy traktor show alkalmával demonstráltak. Kory Anderson már gyerekkorában arról álmodozott, hogy újjáépítse a legendás monstrumot, a világ legnagyobb gőzgépét, a Case 150-et, amely nemrégiben meg is történet, ezzel megvalósította a régi álmát.

Az Anderson Industries és a Dakota Foundrynak a tulajdonosa,

Kory Anderson és csapata egy évtizedet töltött az antik Case 150 gőzgép újjáépítésével.

Az ekék vontatására és a nehéz teherszállításra használt "mozdony", a Case 150 traktor a mezőgazdasági történelem része, amelyről azt hitték, hogy a korral együtt elveszett. "A közúti mozdony alapvetően elveszett a történelemben. Úgy értem, az elmúlt 100 évben egyik sem maradt fenn. Mind a kilenc megépítettet végül selejtezték, és így a történelemben elveszett volt, amíg újjá nem teremtettük és újra életre hívtuk, magyarázza a tulajdonos.

150 CASE steam engine plowing with 36 bottom John Deere plow

 

Jerome Case 1869-ben építette meg az első gőzgép-meghajtású traktort, melyet kerekekre szerelték, de továbbra is lóval vontatták, s csupán más berendezések meghajtására szolgált. Majd 1876-ban elkészítette az első gőzgép hajtotta önjáró vontatót.

Anderson a szerkezet újjáépítésének megkezdése előtti 15-20 éven keresztül rengeteg képzésen vett részt, hogy megértse és fejlessze azokat a készségeket, amelyekkel képes lesz majd a társaival a projekt végrehajtására.

"Hihetetlenül okos csapatra volt szükségem, akik sokféle szakmában jártasak." - mondta Anderson.

Az eredeti tervrajzokat  2007-ben szerezte meg a Case-től, és elkezdte a 150-es modellt háromdimenziós CAD-modellé tervezni, amely lehetővé tette számára az alkatrészek gyártását.

A következő 10 évben Anderson és egy csapat önkéntes a Webster-i Dakota öntödében dolgozott, hogy kiválassza és legyártsa az alkatrészeket a 150-eshez.

Amikor az alkatrészek végleg elkészültek, Wyomingba vitték összeszerelésre.

Mellékesen vállalkozást épített a becslések szerint 1–1,5 millió dolláros projekt finanszírozására. "Álmom az volt, hogy ezt kisgyerek korom óta megépítsem. Tehát tudtam, hogy rendelkeznem kell eszközökkel és erőforrásokkal, felszereléssel és csapattal, hogy támogassam a projektet. A garázsomban alapítottam az Anderson Industries-t" - mondja a ma már élvonalbeli mérnöki és gyártó vállalat elnöke és vezérigazgatója.

A projekt motorja, Kory Anderson a jobb oldalon
Fotó: Hemming Motor News

Több mint 8000 órával később az álom valósággá vált Anderson és csapata számára. "Úgy értem, egészen az információk és az infrastruktúra begyűjtésétől kezdve egészen az alkatrészek megmunkálásának és összerakásának tényleges idejéig".

A több mint 100 évvel ezelőtt készült szerkezet nehezebb és erősebb, mint bármelyik ma gyártott traktor, súlya 34 tonna. A traktor tulajdonosa úgy döntött, hogy nemcsak minden részletében élethűen felújítja a gőzgépet, hanem összeszereli a régi Case-t a hatalmas, 36 barázdás John Deere ekével, hogy demonstrálja a gőzgép hihetetlen erejét. Egy évtizednyi munka után a dél-dakotai Andoverben, a James Valley Threshers éves aratási show-n mutatták be az elkészült gépet, ahová a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők.

A bemutatón egy tucat ember vett részt a hatalmas eke kezelésében, akik a gépen állva manuálisan emelték és süllyesztették a munkaelemeket.

Az újjáépítés folyamatát Anderson úgy jellemezte: "Ez olyan, mintha megmásznánk a Mount Everest-et,  sok fegyelmet és edzést igényel."

Fotó: Farmer Forum

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Tovább nőtt a munkanélküliek száma

Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Felkészül egy nyelvész és egy szakmabeli - generációváltás a borászatban

Szerencsésnek mondhatják magukat a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészetnél, hiszen a családból ketten is készen állnak arra, hogy tovább vigyék a szülők által felépített borászatot. A fiatalok, Gestas-Gál Zsuzsa és ifj. Gál Csaba pedig azért érzik magukat szerencsésnek, mert szüleikkel együtt, támogató, megértő környezetben készülhetnek fel a vállalkozás felelősségteljes vezetésére.

Egy évvel meghosszabbodik több vidékfejlesztési pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.