Back to top

A méhecskehotel-építés buktatói, avagy hogyan ne állítsunk méhcsapdát puszta jó szándékból

Ha rosszul rakjuk össze a darázsgarázsnak is nevezett méhecskehotelt, azzal nemcsak az a baj, hogy felesleges munkát végzünk, de árthatunk is a beporzó rovaroknak, akiknek éppen, hogy segíteni akartunk az építménnyel. Van pár tipikus hiba, amelyeket a legjobb szándék mellett is nagyon sokan elkövetnek a „darázsgarázs” építése során. Megmutatjuk, hogyan kell jól csinálni.

Ha minden lyuk elkészült, gondosan smirglizzük le a felszínt, főleg a bejáratoknál
Fotó: Pixabay
A hobbi-biokertészeknek szóló Kraut & Rüben online kiadása, valamint a német Naturschutzbund természetvédelmi egyesület (NABU) írásai alapján összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, nehogy balul süljön el a segíteni akarás.

De mi is az a darázsgarázs, más néven rovar- vagy méhecskehotel? „A családokban élő, köztudottan agresszív telepes méhek és darazsak mellett léteznek magányosan élő fajok is.

Szinte minden darázsgarázsban vannak lyukacsos téglák, viszont ezek mindig lakatlanok maradnak. Használjunk inkább lyukacsos tetőcserepeket
Fotó: Pixabay

Ezek a néhány milliméterestől a poszméh méretig előforduló,

szelíd, nem támadékony fajok partfalak, fák, talaj lyukaiba falazzák utódaikat. Jelenlétük nagyon fontos a lakott területeken is,

mivel faj- és méretgazdagságuk alapvető fontosságú a változatos virágméretű növényfajok beporzásában” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezzel foglalkozó írásában. A méhecskehotel pedig nem más, mint

– ugyancsak az MME megfogalmazását használva

– a magányosan élő méhek és darazsak számára mesterségesen készített bölcsők sora, amelyekben szaporodni tudnak.

És akkor lássuk, mely buktatókat ajánlott elkerülni.

- A legfontosabb, hogy

semmiképpen se alkalmazzunk átlátszó műanyag csövecskéket!

Elvileg az lenne a céljuk, hogy megfigyelhessük bennük a méhek aktivitását és a kikelő kis lárvákat, gyakorlatilag viszont halálos csapdák, a vízpárát át nem engedő műanyagban szó szerint megrohadnak az utódok.

- Keményfába (pl. bükk, tölgy, kőris) fúrjuk a bölcsőnek szánt lyukakat, és az is fontos, hogy ne frissen kivágott fát használjunk, hanem olyant, aminek volt ideje kiszáradni, nem zsugorodik és reped már tovább.

- Ne használjunk fenyőt, mert szilánkosodik, a gyantájától pedig összeragadhat a méhek szárnya.

- Lehetőleg hossz-, és ne keresztirányban darabolt fába fúrjuk a lyukakat. A látványos, kör alakú, az évgyűrűket koncentrikus körökben mutató szeletek is használhatók, de csak akkor, ha kellő ideig állni hagyott fáról van szó, ami nem reped tovább (a sugárirányú repedésektől tönkremehetnek a bölcsők, a bennük rejtőző lárvák pusztulását okozva).

Ezen a példán látható a hosszirányban vágott fa (a kör alakú, keresztirányú metszetek csak akkor jók, ha kellő ideig állt és kiszáradt a fa)
Fotó: Pixabay

- Szinte minden darázsgarázsban vannak lyukacsos téglák, viszont ezek mindig lakatlanok maradnak. Használjunk inkább lyukacsos tetőcserepeket, annak a kisebb üregeibe szívesen fészkelnek a méhek.

- A puha belű, kiüregesíthető szárakat alapvetően szeretik a méhek,

de nem kötegelve, vízszintesen elhelyezve.

Hagyjuk ezért inkább meg elszáradás után is az ökörfarkkórót és más puha belű szárakat.

- Vegyes méretű lyukakat fúrjunk 2-10 milliméter átmérő között, de a legtöbbjük 3-6 milliméteres legyen. Minél több „lakásméret”, annál sokszínűbb vadméhfaj-összetételű „lakóközösségre” számíthatunk.

- Minél nagyobb a lyukátmérő, annál távolabb legyenek egymástól a lyukak, a repedéseket elkerülendő.

- A bölcsők hosszát tekintve az 5-10 centiméter az ideális. Lényeg, hogy ne fúrjuk át teljesen a fát.

- Mozgassuk a fúrószárat többször oda-vissza, hogy sima legyen a bölcsők belső fala. A fűrészport alaposan rázogassuk, ütögessük ki.

- Ha minden lyuk elkészült, gondosan smirglizzük le a felszínt, főleg a bejáratoknál. Ha sérülésveszélyes szálkák állják el a bejáratot, nem mennek be a méhek.

- Lehetőleg napos, eső- és szélvédett helyre tegyük az építményt, és hagyjuk ott érintetlenül, télire is.

- Ha madaraktól vagy más ragadozóktól szeretnénk óvni a méheket, akkor 

a hoteljüktől 20 centiméter távolságra húzzunk ki 3 × 3 cm lyuksűrűségű műanyag hálót.

A Raschel-háló nem jó, mert azon a méhek sem jutnak át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Vadászpókok szerepe az almakártevők szabályozásában

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak. Tömegesen jelennek meg a környezetkímélő növényvédelemben részesített vagy ökológiai almaültetvényekben.

A családi gazdaságokat érintő új szabályozásról tárgyal az Országgyűlés

Megkezdődött az Országgyűlésben a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat vitája. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az új törvényi szabályozás legfőbb céljának nevezte, hogy az adminisztrációs terhek csökkentése mellett a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet és kedvező adózási feltételeket biztosítson a magyar gazdálkodók számára.