0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Miről ír a Magyar Mezőgazdaság ezen a héten?

Lapunk e heti számában zárjuk a 33. Bábolnai Gazdanapokról szóló tudósításunkat, azonkívül megtalálják benne a Halászati Lapok októberi számát. Háromoldalas elemzést közlünk az osztatlan közös földtulajdon felszámolásáról, az első félév magyar agrár-külkereskedelméről, tudósítást olvashatnak a GK Kht. szója- és napraforgó-fajtabemutatójáról és a KITE Zrt. jövő évi kukoricaajánlatáról.

A Magyar Mezőgazdaság tegnap megjelent e heti, LXXV/41. számának 8-11. oldalán olvashatják Szabó Jenő elemzését a magyar agrár-külkereskedelem idei első félévéről. Mint írja, a nemzetközi kereskedelemben bevezetett koronavírus miatti korlátozásokon kívül az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza is sokat rontott az ágazat eredményein, és ennek fényében biztatónak tartja, hogy még a rendkívül erős tavalyi bázisévhez képest is 2,2 százalékkal nőtt az ágazat exportjának euróban kifejezett értéke.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kiszombori szója- és napraforgó-fajtabemutatójáról Avar László írt tudósítást.

Szintén ő vett részt a KITE Zrt. koronavírus miatt zárt körű hibridkukorica-bemutatóján, ahol a vállalat országos mezoparcellás kísérleteinek eredményei alapján javasoltak hibrideket a tavaszi vetésre.

A gabona- és silóbetakarító gépek autonóm működését lehetővé tévő John Deere-technológiákat és a szántóföldi termelés hatékonyságát javító rendszereit mutatja be címszavakban Petrás Gábor, a KITE fejlesztőmérnökének kétoldalas cikke.

A 14-17. oldalon található a 33. Bábolnai Gazdanapokról szóló tudósítássorozatunk utolsó része. (Ezeket a tudósításokat a kiállítás alatt már közöltük portálunkon, de a bináris kód tartósságánál a papíréban jobban bízó olvasóink a készlet erejéig nyomtatott lapjainkat is meg tudják rendelni.)

A Gazdanapokra szervezett számos kerekasztalbeszélgetés egyikén 2020 zűrzavaros első félévéről tárgyaltak, a Váradi Zoltán (Kramp Hungary Kft.) vezette beszélgetésről Rimóczi Irén tudósított.

Régi partnerünk, az Axiál Kft. kukoricabetakarításra időzített gépbemutatóját Halmos B. Ágnes foglalta össze.

A Hári Tech Kft. standján látott saját fejlesztésű, önjáró, GPS-vezérelt univerzális faiskolai eszközhordozó tervezőjével készített miniinterjút Horváth Csilla. Hári Zsolt már 5 éve használja saját faiskolájában a nyilvánosságnak a legutóbbi AGROmashEXPO-n bemutatott gépet.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat standján kiállító Elit Méhészeti Szövetkezet mézkampányát Szőcs Attila mutatta be.

Haál Gábor, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok igazgatójának interjújával zárjuk a 33. Bábolnai Gazdanapokról beszámoló mellékletünket.

Jó Tudni rovatunkba az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról írt háromoldalas elemzést Mikó András ügyvéd.

Lapunk adószakértője, Orbán Ildikó állandó rovatában két kérdésnek jutott hely ezen a héten. Az egyik az utalványok csekély értékű ajándékként való ajándékozására vonatkozik (csekély érték értékhatára, illetve hogy a munkavállalókon kívül megbízottnak is juttatható-e), a másik a fizetésikedvezmény-kérelem benyújtásának módjára az adóhivatalhoz.

Aponyi Lajos e heti növényvédelmi előrejelzésében az árvakelésű repceállományokra figyelmeztet, mert veszélyes kártevő- és vektorgócokká váltak az utóbbi hetek időjárásában.

A Kárpát-medencei Gazdák rovatban ezen a héten Ternovácz István tudósított a vajdasági és szerbiai gazdálkodók mögött álló növénytermesztési szezonról, a marhahizlalók piaci kilátásairól, amerikai támogatási reményekről és a mezőgazdasági alkalmazottak foglalkoztatásának alakulásáról.

Rendszeres havi mellékletünk, a Halászati Lapok e havi száma Németh István, a MA-HAL elnökének interjújával kezdődik. A 3-5. oldalon Hajtun Györgynek a maconkai XVI. Fishin &Hunting Társasági és Média Horgászverseny alkalmából készített riportja olvasható a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő és Sporthorgász Egyesületről és a szervezet elnökéről, Dérer Istvánról, aki egyben a MOHOSZ OHSZK főigazgatója. A HAKI-napokról szóló tudósításon kívül hírszemlét is tartalmaz az októberi Halászati Lapok.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság