Back to top

Medúza lehetne a Fish & Chips alkotóeleme

A jövőben medúza helyettesíthetné a tőkehalat a fish and chips ételekben. „Sosem gondoltuk volna, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk, melyek veszélyeztetett fajok” – mondták a kutatók. A veszélyeztetett tengeri halpopuláció megóvása érdekében merült fel az ausztrál tudósokban az ötlet, miszerint a halhúst akár medúzával is kicserélhetnék.

Az ausztrál kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben a medúzák szolgálhatnának a nagy népszerűségnek örvendő fish and chips éleket alapjaként. Erre azért lenne szükség, hogy megvédjék a veszélyeztetett halfajokat, melyeket ennek ellenére is rendszeresen fogyasztunk.

Az ausztráliai Queensland Egyetem tudósai nemrégiben a világ halállományával kapcsolatban felmérést végeztek.

A statisztika szerint a tengeri halak között 92 veszélyeztetett fajt találtak, valamint 11 fajt tüntettek fel a rendkívül veszélyeztetettek között.

Ez azt jelentheti, hogy olyan tengeri halakat, halászunk és fogyasztunk, melyeket a kihalás veszélyeztet - magyarázta Leslie Roberson, az egyetem phD hallgatója.

„Valószínűnek tartom, hogy olyan halfajok, mint a tőkehal, melyeket az ausztrálok rendszeresen fogyasztanak fish and chips menükben nagy mértékben veszélyeztetettek” – mondta Roberson.

Megállapította, hogy a tengeri halak fogyasztása, melyek nagy népszerűségnek örvendenek Ausztráliában „nem annyira fenntarthatók, mint ahogyan azt a vásárlók gondolják” majd hozzátette, hogy „egyértelműen nincs összhang a nemzetközi egyetértés és a terv között, melybe Ausztrália belefogna, hogy megóvja a veszélyeztetett fajokat és az ökoszisztémát”.

„Elképzelhető, hogy halászaink megszenvednék ezt a kezdeményezést és továbbra is fogyasztanának védett fajokat annak érdekében, hogy túléljék a nyomást, mely a halászatot érheti” mondta Roberson.

„A különös kinézetű, pépes dolgokat is ugyanúgy óvnunk kell, mint a delfineket, gondoljunk csak a tengeri uborkára és az óriás lapos halra.”

Dr. Carissa Klein, a Queensland Egyetem senior kutató munkatársa kijelentette, hogy Ausztrália figyelembe vette a világ hatékony halászatra vonatkozó politikáját, eközben fogyasztásra a tengeri halak nagyjából 75%-át importálják.

„Amikor a tengeri halak importálásáról van szó, figyelmen kívül hagyunk minden társadalmi vagy környezeti problémát beleértve a halászatot is, azon belül pedig az export országok óceánjainak kapacitását” - mondta a kutató.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Áttörés a Jordán-vírus elleni rezisztencianemesítésben

Korábban már említettük, hogy az egyik nagy nemesítőcég nagy sikert ért el a paradicsomot megbetegítő veszélyes vírus elleni rezisztencianemesítésben, röviddel később pedig egy másik ismert nemesítő is óriási áttörést jelentett be.