0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Elültették a Fenntarthatósági Témahét első fáit

Az emberiség az erdők kapcsán jött rá legelőször, hogy természeti erőforrásaink végesek, az erdők megőrzése pedig elsőként hívta életre a fenntarthatóság gondolatát - ismertette Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Budakeszi Széchenyi István Általános iskolába szervezett faültetésen.

A Fenntarthatósági Témahéten több mint 700 iskolában faültetésekkel hívják fel a figyelmet a fenntartható gondolkodás fontosságára.

Ez az Agrárminisztérium által támogatott kezdeményezés szorosan kapcsolódik az idei Erdők Hete témájához is, amelynek rendezvényei országszerte bemutatták, hogy miben segítenek a fák a klímaváltozás elleni fellépésben.

Az agrártárca államtitkára felhívta a figyelmet: a jövőnk azon múlik, hogy képesek vagyunk-e a természeti erőforrások mennyiségéhez szabni az igényeinket, és megtaláljuk-e megújításuk lehetőségeit.

Mint fogalmazott: a klímaváltozás elleni harcban fontos szövetségeseink az erdők és a fák. Hiszen jó levegőt és árnyékot adnak, visszatartják a vizet, megkötik a légköri szenet, védenek az időjárási szélsőségektől, élőhelyet jelentenek számos egyéb faj számára, testi-lelki felüdülést nyújtanak számunkra.

Zambó Péter hangsúlyozta: a kormány átfogó programot hirdetett az ország fával borított területeinek növelésére.

A belterületek zöldítése érdekében Településfásítási Programot hirdettünk, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve minden megyében létrehozzuk az újszülöttek erdejét, és megemeltük a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatás összegét.

Utóbbi sikerét mutatja, hogy a gazdák a rendszerváltozás óta az elmúlt évben nyújtották be a legtöbb igényt az erdőtelepítési támogatásokra.

Forrás: Agrárminisztérium