Back to top

Vissza a természethez - Ökológai gazdálkodás Európában

Közismert, hogy az EU-nak az Európai Zöld Megállapodásra és a Termőföldtől az asztalig stratégiára alapozva az a terve, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25%-án ökológiai gazdálkodást folytassanak a termelők. Ez a szemlélet világszerte egyre népszerűbb.

Szója ökológiai termesztésben
Fotó: ÖMKi
Bár azt gondolnánk, hogy a világ legszegényebb országaiban használják a legkevesebb kemikáliát, azonban ez nem így van – igaz ennek köze lehet a világ népességének eloszlásához is. A KSH nemrégiben közzétett, 2018-as adatai szerint azonban a legkevesebb ökológiai gazdálkodásba vont terület Afrikában van, mindössze 2 millió hektár.

A statisztikák szerint 2018-ban a világon 71,5 millió hektáron mintegy 2,8 millió termelő foglalkozott biogazdálkodással, illetve biotermékek begyűjtésével.

forrás: KSH
A legnagyobb területek Ausztráliában és Óceániában vannak, jórészt külterjes legelők (22,3 millió ha), ezt követi Európa (11,8 millió ha), a legkevesebb ökológiai gazdálkodásba vont terület pedig Észak-Amerikában és Afrikában van. A termelők száma viszont jellemzően azokban az országokban magas, például Indiában, Ugandában, Etiópiában, Tanzániában és Peruban, ahol sokan foglalkoznak vadon termő növények begyűjtésével.

Európai helyzet

Az ökológiai gazdálkodás bölcsőjének számító Európában dolgozik a biogazdálkodást folytatók 15%-a, vagyis 419 ezer termelő. A kontinensen az ökogazdálkodásba bevont területek nagysága 15,6 millió hektár.

A mezőgazdasági területek mellett a tengeri és édesvízi növények, állatok ellenőrzött körülmények közötti tenyésztésére (akvakultúra) szolgáló élőhelyek, továbbá erdők, egyéb gyepterületek, méhlegelők és a vadon termő növények begyűjtési területei 2018-ban világviszonylatban további 35,7 millió hektárt borítottak be. A vadon termő gyümölcsök begyűjtési területe Európában a legnagyobb, 17,3 millió hektár, ami 10%-kal meg is haladta a biogazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület nagyságát.

forrás: KSH

Az ökológiai gazdálkodással érintett mezőgazdasági területek részesedése Ausztriában volt a legnagyobb (24%), az uniós átlag háromszorosa. Az arány további 7 tagállamban haladta meg a 10%-ot, a visegrádi országok közül egyedül Csehország (15%) tartozott ebbe a csoportba. Hazánk 3,9%-kal a 21. helyen volt az uniós rangsorban. A visegrádi országok közül Szlovákiában a magyarországinál nagyobb (9,9%), Lengyelországban kisebb (3,3%) volt a biogazdálkodásba bevont agrárterületek előfordulása.

2018-ban majdnem minden második uniós tagállamban az ökológiai területek legalább fele rét vagy legelő volt, ami kedvezhetne az organikus állattartásnak is. A változatos felszínű Írországban, Csehországban, Szlovéniában, az Egyesült Királyságban, Szlovákiában, Belgiumban és Ausztriában a gyepterületek részesedése meghaladta a 60%-ot..

A biogazdálkodás keretében tartott haszonállatok aránya azonban alacsony az unióban, 2018-ban mindössze a szarvasmarhák 5,5, a sertések 0,9%-a származott ökológiai termelésből.

 

forrás: KSH

Magyarország

Hazánkban az ötéves öko VP 1-2 program támogatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy hazánkban 5 év alatt megduplázódott az ökológiai termelésbe vont területek nagysága. Az uniós statisztikák szerint Magyarország 2018-ban 209 ezer hektárral Észtországhoz és Portugáliához hasonlóan 1,6%-kal részesedett a közösség ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági területéből, azonban 2019-re ezen területek nagysága már 303 ezer hektár volt, amelyen több, mint 5600 vállalkozó folytatott termelést.

forrás: KSH-ÖMKi

A hazánkban is biogazdálkodás a legnagyobb területen extenzív gyepgazdálkodást, illetve rétként és legelőként való hasznosítást jelent (60, 9%),

a szántóföldi növények részaránya 34,3%, majd következnek az évelő növények, bogyósok, gyümölcsök és szőlő (4,8%), a friss zöldségek, dinnye, szamóca (1,6%) és a területek 2,3%-a pihentetett föld, parlagterület.

forrás: KSH-ÖMKi

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/KSH-ÖMKi

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Új búzatermesztési világrekord született

Eric Watson új-zélandi farmer új búzatermesztési világrekordot állított fel 17,398 t/ha hozammal az idén, ami 607 kilogrammal haladta meg a korábbi 16,791 t/ha-os hozamot, amelyet szintén ő tartott. A rekordtermést ez év februárjában takarította be egy 8,6 hektáros táblájáról.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

„Egy magyar nádor”… avagy a nagy elődök nagy utóda

A Nádor. Csak így említik, közvetlenül, mondhatni, bizalmasan. Ha nem mondják elé, hogy Mv, akkor is minden búzatermelő tudja, hogy a több mint 70 éves múltra visszatekintő martonvásári nemesítés kiválóságáról van szó, az utóbbi évek sikerfajtájáról, amely a 2019-es fémzárolási adatok alapján 20 százalékos szaporítási részaránnyal bír.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Szemes cirok és szója a KITE fajtaajánlatában

A koronavírus-járvány miatt nem az eredeti formájukban rendezte meg őszi fajtabemutatóit a KITE Zrt., helyette videófelvételen mutatták meg mindazt, amit ilyenkor meg lehet. Annak ellenére, hogy mi még semmiféle covidos megbetegedésről nem hallottunk a mezőgazdaságban, eléggé szigorú előírásokat tartatnak be az ágazatban. Lehet, hogy ezért is vagyunk mentesek a betegségtől.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.