Back to top

Két csőből egy doboz - Üzemlátogatás a Bonduelle gyárban

A feldolgozási idény legforgalmasabb napján akár ötmillió csemegekukorica-konzerv is elkészült a Bonduelle hazai három üzemében. A GMO-mentes vetőmagból fejlődő alapanyagot 120 magyar gazda összesen mintegy tízezer hektáron termesztette. A betakarított csemegekukoricából mindössze fél nap alatt lesz konzerv.

Zahola-Pollák Vanda gyárigazgató, Pásztor Zsolt agrárigazgató (jobbról) és Rákóczi Ferenc műsorvezető mutatta be a cég legújabb alapanyagát
A cég üzemlátogatást szervezett a sajtó képviselőinek a békéscsabai gyárába és egy mezőberényi termesztőterületre. A francia családi vállalkozást jelenleg már a hetedik generáció tagjai vezetik. Három üzemük van hazánkban: 1992-ben megvásárolták a nagykőrösi konzervgyárat, 2003-ban a békéscsabait, rá kilenc évre pedig a nyírszőlősi üzem is a Bonduelle tulajdonába került.

A cégnek világszerte működnek üzemei, és a konzerveken kívül fagyasztott zöldségeket és friss salátakeverékeket is készítenek.

Mindennek az alapja a kiváló minőségű zöldség, a konzervgyár feladata, hogy hosszú időre megőrizzék a termőföldön megtermelt értéket, mondta Zahola-Pollák Vanda, a békéscsabai gyár igazgatója. Az üzemben gyártott konzerveknek mindössze az öt százalékát értékesítik itthon, termékeik sok ország fogyasztóihoz eljutnak.

A Bonduelle nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon a gyártás során, erre a békési megyeszékhelyen is figyelnek: fokozatosan csökkentik a műanyag csomagolások mennyiségét, és előnyben részesítik az újrahasznosítható anyagokat.

Az üzemnek saját szennyvíztisztító telepe van, az ott keletkezett biogázt a sterilizálás során hasznosítják. A tisztított szennyvizet, aminek tisztasága, vízminősége jobb, mint a folyóé, visszajuttatják a Körösbe.

A szokásosnál nagyobb kereslet

Ez az év sok váratlan kihívást hozott. A koronavírus-járvány miatt tavasszal szinte leállt az ország, ám az élelmiszeripar, így a békéscsabai gyár is zavartalanul működött. Megnőtt az igény a zöldségkonzervek iránt, hiszen a szokásosnál többen főztek otthon. Idén megdőlt az a sokéves gyakorlat is, hogy a friss zöldségek idényének beköszöntével mérséklődik a konzervek iránti kereslet. Sőt, nyáron is az átlagos évekénél több konzerv fogyott, mivel sokan a korlátozások enyhítésekor se mondtak le az otthoni főzésről.

Február–márciusban az előző évek hasonló időszakához képest 50 százalékkal emelkedett meg a kereslet a zöldségkonzervek iránt.

A betakarított csemegekukorica fogadása az üzemben
Április–májusban 15-20 százalékkal volt magasabb az igény, és még augusztusban is 5-8 százalékkal nagyobb volt az eladás, mint tavaly. Ezek a változások éves átlagban várhatóan körülbelül 10 százalékkal növelik az eladásokat, mondta a cég marketingvezetője.

A termesztés során gondot okozott a túl sok eső. Előfordult, hogy majdnem az éves átlagos csapadékmennyiség lehullott néhány hét alatt. A betakarított csemegekukorica mennyisége ezért valamivel elmarad a tervezettől, ám a minőség kiváló, mert amikor már szüksége volt rá a növénynek, akkor megkapta a megfelelő mennyiségű napsütést, mondták a Bonduelle szakemberei.

Családi világcég

A Bonduelle világszerte 3100 gazdálkodó partnerrel 120 ezer hektáron 500-féle zöldséget termeltet, és a beszállított alapanyagot 56 gyárban 14 500 munkatársa dolgozza fel. Európában 50 ezer hektáron termeltetnek 18 üzem számára. Magyarországon 120 gazda 14 500 hektáron termel zöldségféléket a Bonduelle-nek, a három feldolgozóüzemben mintegy ezren dolgoznak. A hazánkban termesztett alapanyagokból 465 millió doboz konzerv készül, ami 28 ország fogyasztóihoz jut el. A békéscsabai telephelyen hat éve már konzervdobozokat is gyártanak, tavaly pedig kibővítették a feldolgozást, zöldborsón és csemegekukoricán kívül babot is termeltetnek. A békéscsabai gyárba 6000 hektárról szállítanak be alapanyagot, 55 ezer tonna kukorica-, 20 ezer tonna zöldborsó-, valamint 10 ezer tonna bab- és csicseriborsó-konzervet készítenek évente, azaz naponként másfélmillió darabot. Kukoricából a szezonban naponta 3,5 millió cső érkezik a gyárba.

300 millió konzerv készül

Az USA és Franciaország után Magyarországon termesztik a legtöbb csemegekukoricát, ami nagy szó a három ország méreteit összehasonlítva.

A fogyasztási rangsorban jóval hátrább állunk, amíg az EU-ban évente személyenként átlagosan 8, Franciaországban 11 kilogramm csemegekukorica-terméket esznek, mi csak 3,5 kilogrammot.

A friss zöldségfogyasztás tekintetében sem sokkal jobbak az arányok, ami visszatükröződik a lakosság egészségi állapotában, mondta a cég egyik vezető munkatársa.

A Bonduelle hazánkban idén összesen 156 ezer tonnát termeltetett az aranyszínű zöldségből, amelyből 300 millió konzerv készül, azaz a cégcsoport kukoricatermékeinek 36%-a Magyarországról származik.

A békéscsabai gyárban április–májusban zöldborsót, július közepétől október közepéig csemegekukoricát, október közepétől december közepéig babokat dolgoznak fel.

A konzervdoboz-gyártás, címkézés és csomagolás egész éves tevékenység. A gyár nagy raktárkészlettel rendelkezik, hiszen például a kukoricakonzervek gyártására mindössze három hónapjuk van, az akkor raktárba került mennyiséget szállítják egész évben a vevőknek.

A teljes folyamatot átfogja

A békéscsabai üzem a hajdani konzervgyár területén található, ami még 1962-ben indult. Akkor paradicsom- és alma­sű­rítményt, savanyúságokat készítettek ott.

Ennek ma már nem lenne létjogosultsága, a konzervgyárak mindinkább szakosodnak: inkább kevesebbféle terméket, de nagyon jó minőségben készítenek, mondta Börcsök István termelési vezető a gyárlátogatás elején.

A mosás és válogatás fázisán áthaladt kukoricaszemek
Amióta a Bonduelle megvásárolta, elsősorban a csemegekukorica-feldolgozásra fókuszálnak az üzemben. A 350 fős dolgozói állománynak a fele állandó alkalmazott, a másik felét a konzervipari szezonban foglalkoztatják. A gyár ku­koricafeldolgozó kapacitása 1100 tonna naponta, a három műszakban folyó munkához 50 teherautó hozza az alapanyagot körülbelül 100 kilométeres körzetből.

Az üzemben működő rendszer átfogja és felügyeli a munkát a vetéstervezéstől a termeltetésen át a betakarításig, a konzervdoboz-gyártástól a késztermékig.

A letört, még csuhéleveles kukoricacsövek az előkészítőbe érkeznek. Az első munkafolyamat a fosztás, azt követi a válogatás, amikor az igen gyorsan mozgó futószalagról a dolgozók leszedik a láthatóan túlérett vagy túl kicsi csöveket. Aztán morzsolás címén géppel levágják a szemeket a csutkáról. A kukoricaszemek egy másik gyáregységbe kerülnek, ahol több mosási fázison mennek keresztül.

A szemeket fehér bevonat választja el a fémtől a dobozban
Egy optikai lézeres válogatón is áthalad a termény, ennek köszönhető, hogy a dobozba csak azonos méretű és színű szemek kerülnek, a cső végi apróbb vagy nagyobb szemek nem rontják a termék egyöntetűségét.

A kukoricacsuhét és a csutkát a Bonduelle agrárpartnerei értékesítik, darálás és silózás után állati takarmány lesz belőle.

A dobozba töltött kukoricaszemekre kizárólag enyhén sós vizet töltenek, semmilyen hozzáadott anyagot, tartósítószert nem tartalmaz a késztermék. A doboztető felrakása után a levegőt kiszívják a dobozból, tehát abban vákuum keletkezik, a csírátlanításhoz pedig előbb 115-130 °C-ra melegítik a terméket, majd visszahűtik 24 °C-ra. Ennek köszönhetően 4 évig biztosan megőrzi a minőségét, ha 2-3 év múlva bontja fel a vevő, akkor is olyan az íze, színe, állaga, mint a gyártás utáni napon, mondta a gyár igazgatója.

A Bonduelle igyekszik a gyárakhoz minél közelebb megtermeltetni az alapanyagokat, hogy a lehető legrövidebbre szorítsa a szállítási időt.

Vészforgatókönyv helyett

A békéscsabaihoz hasonló nagyságú gyár esetén nagyon lényeges, hogy az alapanyagból akkor és annyi álljon rendelkezésre, amit a gyártási kapacitás megkíván. A termelés azonban soktényezős, időjárásfüggő is, így adódott a kérdés a bemutatón, hogy milyen vészforgatókönyve van a cégnek a nem várt események ellensúlyozására. Mindig kicsivel több területen, nagyobb mennyiségű kukoricával terveznek, mint amire minimálisan szüksége lenne a gyárnak. Ugyanakkor túl nagy ráhagyással nem dolgozhatnak a teljes biztonság kedvéért, mert ha minden jól alakul, nem tudnák földolgozni. A vészforgatókönyv ezért inkább a termelés folyamatos és szoros nyomon követése. Ez a fajták kiválasztásától kezdődik és a betakarításig tart, így a gyár minden termesztési gondról azonnal értesül. Ennek persze a termelőkkel kialakított partneri viszony is feltétele, mondta Zahola-Pollák Vanda.

A gyors feldolgozásnak és csomagolásnak köszönhetően a zöldség nagyon sokáig megőrzi ropogós, friss állagát, és a konzervbe zárva vitamindús marad.

A konzervdobozok belső felületén található fehér réteg rendeltetése, hogy a zöldség ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. A kukorica útja során több minőségellenőrzési ponton is áthalad, amelyeken a legszigorúbb előírások betartásával vizsgálják a szemeket.

Összehangolt termeltetés

A Bonduelle főként szuperédes csemegekukorica-fajtákat termeltet, legújabb termékük, a Bon­duelle Gold prémium pedig még a szuperédesek közül is kiemelkedik cukortartalmával, tudtuk meg Pásztor Zsolttól. A cég agrárigazgatója hozzátette, hogy a termelőknek ők adják a vetőmagot és a termesztéshez is segítséget nyújtanak, hogy a teljes feldolgozási szezonban, mindennap a megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag álljon a gyár rendelkezésére.

Nem tesznek különbséget a termelők között a termőterület szerint, de csak azokkal kötnek szerződést, akik öntözni tudják a területeiket. Idén ugyan erre alig volt szükség, de szárazabb években kellő vízpótlás nélkül nem szavatolható az elvárt mennyiség és minőség.

A területek egy részén lineár öntözés van. Ez a csévélődobosnál gazdaságosabb, mert 5-25 milliméter közötti vízadagok beállítására is lehetőség van, amíg az előzőnél körülbelül 20 milliméter a kijuttatható vízadag.

A cég tízfős agrárcsapata rendszeresen járja a területeket és szaktanáccsal látják el a gazdákat, majd betakarítás előtt a napi mintázásokat is elvégzik, hogy az alapanyag a legmegfelelőbb pillanatban kerüljön be az üzembe. Körülbelül egy hétre előre megtervezik, hogy mikor melyik területen dolgozzanak a kombájnok és a szállító teherautók. Három-négynapos mozgásterük van a beszállításra, így ha egy tábla gyorsabban érik, azt előbbre tudják venni. (Borsónál a betakarítási idő szűkebb, azt még aznap vágni kell, ha elérte a kellő érett­séget.)

Nagy a raktárkészlet, hiszen a feldolgozási szezon csak négy hónapig, az értékesítés tizenkettőig tart

A mezőberényi bemutatóterületen a viszonylag alacsony növényeken látott csövek két nappal voltak a betakarítás előtt.

Az a jobb, ha a tövek csak egy csövet nevelnek, mert a második úgyis apróbb szemű lenne, mondták. Az ideális csövön 18-20 sor, és soronként 35-40 szem van.

Két csőből lesz egy doboz konzerv. A kukorica jól beilleszthető a vetésforgóba, mert akár három évig is lehet önmaga után vetni, ellentétben a borsóval, aminek célszerű évente változtatni a helyét.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

Exportértékesítéshez kapott támogatást az Univer Product

Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja. Legnagyobb mennyiségben, az idei tervek szerint 3,2 milliárd forint értékben a romániai piacra.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Könnyített adózás, új támogatások: Döntött az Agrárminisztérium

Új adózási szabályozás várható 2021-től az őstermelők és a családi gazdaságok esetében, amely kisebb adminisztrációt, nagyobb átláthatóságot és jelentős könnyebbséget jelent minden érintettnek. Mindeközben új válságkezelési támogatás, új pályázat jelent meg, és egy korábbi keret megemeléséről is döntött a szaktárca.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Nagy-Britannia és Japán

Szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japánnal a brit kormány. A londoni külkereskedelmi minisztérium ismertetése szerint az egyezmény alapján a japán piacra irányuló brit export 99 százaléka vámmentes lesz.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Mulcsozás égetés helyett – Növényvédelmi előrejelzés 44. hét

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Régen ennek nagyját elégették, most viszont más, sokkal praktikusabb megoldásokat kell találni. A legegyszerűbb hulladékkezelő cégre bízni, de hasznosabb és környezettudatosabb lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.