Back to top

Ez a bivalyok haszna

Néhány emberöltővel ezelőtt a hihetetlenül nagy igavonó erejét hasznosították leginkább a házi bivalyoknak, ám napjaikra a természetvédelem legjobb napszámosaivá váltak. Hatékonyabbak, olcsóbbak és környezetkímélőbbek, mint a gépek.

Hajdan a bivalyokat szekér elé fogták és a termőföldek megművelésében, a bányákban, valamint fakitermelésben is használták. Napjainkban viszont a leghatékonyabb munkájuk az elmocsarasodó élőhelyek helyreállítása, hiszen képesek a taposásukkal ismét nyílt vízfelületekké alakítani a nádasokat és zsombékosokat.

MMG - Bivalyok a magyar pusztában

 

Tajti László a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője elmondta, hogy a pusztaszeri Vesszős-szék területén a bivalyokat 2004-ben állították munkába. Segítségükkel a szinte teljesen elmocsarasodott szikes tavat sikerült helyreállítaniuk. Ezáltal

nyíltvizű élőhellyé vált ismét a terület, amely gazdag madárvilágnak nyújt táplálkozó- és fészkelőhelyet.

A bivalyok bevetése ezeken a területeken azért is előnyös, mert szívesen elfogyasztják a szürkemarha által kevéssé kedvelt sást, nádat és egyéb vízinövényt. Ráadásul a bivalyok bevetése az élőhely-rekonstrukciós munkába olcsóbb, természetkímélőbb megoldás, mint a gépek, nádzúzók és vágók használata.

Napjainkban a Vesszős-széken kívül a mórahalmi Nagyszéksós tónál, a Fülöpszállás melletti Kelemen-széken és a Szabadszállás melletti Zab-széken is a bivalygulyák tartják karban a szikes tómedreket. Legelésükkel, taposásukkal és dagonyázásukkal nem csak felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket, hanem

a rövidebb füvű gyepek a godák, bíbicek, cankók, gulipánok számára megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak.

Sőt napjainkra a legelő bivalygulyák lenyűgöző részévé váltak a tájnak.

A házi bivaly:  a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Őse valószínűleg az indiai vadbivaly volt. A hazánkba a Honfoglaláskor, mint igavonó állat kerülhetett. Teje kiváló minőségű, porcelánfehér színű, kellemes ízű, a tehéntejhez képest vitamintartalma is magasabb. Magas zsírtartalmának köszönhetően (8%) 6 liter tejből 1 kg sajtot tudnak készíteni (ugyanehhez a mennyiséghez 10 liter tehéntej felhasználása szükséges). Tejéből készül a mozzarella, a feta és a cheddar sajt.

A bivaly húsa sötét vörösesbarna, durva rostú, ám rendkívül ízletes. Kiemelkedően magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Foszforsavakban és vasban gazdagabb mint az átlagos marhahús. Jelentős  B6, B12 vitaminokat, káliumot és kalciumot tartalmaz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

A Főmenüben a humor is az alapanyagok között szerepel

Főmenű címmel új gasztroműsor indul karácsonykor Széll Tamással és Anger Zsolttal a Dunán, amelyen jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készülnek a nézőknek

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.