Back to top

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Fotó: pixabay.com
Az EU éghajlattal összefüggő jogokról szóló jelentésében szerepel a javaslat a mezőgazdaság szén-dioxid-jóváírási rendszerének létrehozására, azzal a céllal, hogy növeljék a mezőgazdasági területeken a szén-dioxid megkötését, és így piaci alapú megközelítés révén növeljék a mezőgazdasági jövedelmeket. A kezdeményezést az európai farmereket és szövetkezeteket tömörítő szervezetek is támogatják.

A változatos, helyi és családi gazdaságok struktúráján alapuló uniós gazdálkodási modell a világ leghatékonyabb gazdálkodási rendszere közé tartozik. Az uniós mezőgazdaság 1990 óta 25 százalékkal növelte általános termelékenységét, miközben ugyanebben az időszakban 20% -kal csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását – áll a Copa & Cogeca közleményében.

A mezőgazdaságban a termelés növekedése nem jár együtt a környezeti hatás ugyanolyan arányú növekedésével. Ennek ellenére az EU mezőgazdasági termelői elsőként érzik az éghajlatváltozás hatásait, és tudják, hogy még többet kell tenni az alkalmazkodás és a hatások enyhítése érdekében. Ezenkívül Európában egyetlen más ágazat sem lesz képes természetes úton eltávolítani a légkörből származó kibocsátásokat, miközben támogatja a bioalapú gazdaság fejlődését és garantálja az élelmezésbiztonságot.

illusztráció
Fotó: pixabay.com
Léteznek megoldások, valamint példák a legjobb gyakorlatokra. Erősebb politikai támogatásra és megfelelő pénzügyi eszközökre van szükség. Ezért a Copa & Cogeca üdvözli a Nils Torvalds (Renew), Asger Christensen (Renew) és Peter Liese (EPP) európai parlamenti képviselőknek egy uniós mezőgazdaság széndioxid-jóváírási rendszer létrehozása érdekében végzett munkáját.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára hangsúlyozta:

„A rendszer alkalmazása kivételes lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság számára, hogy kiaknázza a mezőgazdasági földterületek szénmegkötő képességét. Létfontosságú továbbá, hogy piaci alapú jövedelmet biztosít a gazdálkodók számára, és kilátásokat ad fiatal gazdáink számára.”

„A gazdálkodás első stratégiai szerepe az élelmiszer előállítása és az élelmezésbiztonság biztosítása, ami az időjárási szélsőségekkel szemben a változó éghajlat miatt egyre nagyobb kihívást jelent. A szén-dioxid-gazdálkodás támogatása a javasolt EU éghajlati törvényben megmutatja az európai szintű politikai elkötelezettséget abban a tekintetben, hogy szinergiákat teremtsen az élelmiszertermelés és az éghajlatváltozás mérséklése között, és ösztönözze globális partnereinket a példa követésére. A szén-dioxid-jóváírási rendszer létrehozása pragmatikus és konkrét környezeti megközelítés, nekünk pedig további ilyen eszközökre van szükségünk.”

A szén-dioxid-jóváírási rendszer megalapozása és a jövő évtized klímavédelmi terveinek kidolgozása érdekében a Copa & Cogeca most gyors helyzetértékelést vár a Bizottságtól.

Egyes szupernövények képesek a légöri CO2-t a talajban tartósan megkötni
Fotó: pixabay.com
Az európai mezőgazdasági termelői és agrárszövetkezeti szervezet emellett a gazdálkodók és más mezőgazdasági érdekelt felek bevonását kéri az egész EU-ra kiterjedő alkalmazott kutatásba, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll a talaj megőrzése érdekében. Ez a tudás döntő fontosságúnak bizonyul a szén-dioxid-gazdálkodás megtervezése és megvalósítása szempontjából.

Az éghajlati törvény külön szerepet szán az ökoszisztémák szén-dioxid-eltávolítási potenciáljának, ahol a mezőgazdaság és az erdészet természetesen jelentős mértékben hozzájárulhat a társadalmi előnyökhöz. A 2030-ig tartó ambiciózus üvegházhatásúgáz-csökkentési célkitűzéssel kapcsolatban a Copa & Cogeca hangsúlyozza a nettó célkitűzés fontosságát, ahol a csökkentések magukban foglalják az üvegházhatást okozó gázok eltávolítását is. Ezért az európai gazdálkodók és erdőtulajdonosok, mint a föld fő gondnokai, támogatják az európai szénelnyelők fokozását a javasolt EU klímatörvényben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Copa&Cogeca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Rosszabb a levegő az Alpok néhány sípályáján, mint a francia nagyvárosokban

Hiába ítélte felelősnek a grenoble-i bíróság a francia államot azért, mert nem harcolt kellőképpen a légszennyezés ellen az Arve völgyében, az itt élők mégsem elégedettek a pénteki döntéssel. A bíró ugyanis nem talált ok okozati kapcsolatot betegségeik és a szennyezés között.

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

Lövésfelismerés a védett állatokért

Az orvvadászok mihamarabbi kézre kerítésének érdekében, illetve a veszélyeztetett fajok védelmében kifejlesztettek egy olyan technológiát, ami akusztikus érzékelővel rögzíti, honnan adtak le lövést az állatokra. A megoldás a nemzetközi természetvédelmi jótékonysági szervezet, a Londoni Zoológiai Társaság és a Google Cloud kooperálásával valósult meg.

Az EU kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét

Az Európai Unió kereskedelmi stratégiájának növelnie kell az uniós gazdaság versenyképességét, minőségi munkahelyeket kell teremtenie, meg kell védenie a munkavállalókat, és fenntartható gazdasági növekedést kell generálnia - áll az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós kereskedelempolitika felülvizsgálatáról elfogadott állásfoglalásban.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Az agrárium modernizációja növeli a termelés jövedelmezőségét

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az EU Bizottság aktív részvételével zajlott. 

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.