0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Az EU éghajlattal összefüggő jogokról szóló jelentésében szerepel a javaslat a mezőgazdaság szén-dioxid-jóváírási rendszerének létrehozására, azzal a céllal, hogy növeljék a mezőgazdasági területeken a szén-dioxid megkötését, és így piaci alapú megközelítés révén növeljék a mezőgazdasági jövedelmeket. A kezdeményezést az európai farmereket és szövetkezeteket tömörítő szervezetek is támogatják.

A változatos, helyi és családi gazdaságok struktúráján alapuló uniós gazdálkodási modell a világ leghatékonyabb gazdálkodási rendszere közé tartozik. Az uniós mezőgazdaság 1990 óta 25 százalékkal növelte általános termelékenységét, miközben ugyanebben az időszakban 20% -kal csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását – áll a Copa & Cogeca közleményében.

A mezőgazdaságban a termelés növekedése nem jár együtt a környezeti hatás ugyanolyan arányú növekedésével. Ennek ellenére az EU mezőgazdasági termelői elsőként érzik az éghajlatváltozás hatásait, és tudják, hogy még többet kell tenni az alkalmazkodás és a hatások enyhítése érdekében. Ezenkívül Európában egyetlen más ágazat sem lesz képes természetes úton eltávolítani a légkörből származó kibocsátásokat, miközben támogatja a bioalapú gazdaság fejlődését és garantálja az élelmezésbiztonságot.

Léteznek megoldások, valamint példák a legjobb gyakorlatokra. Erősebb politikai támogatásra és megfelelő pénzügyi eszközökre van szükség. Ezért a Copa & Cogeca üdvözli a Nils Torvalds (Renew), Asger Christensen (Renew) és Peter Liese (EPP) európai parlamenti képviselőknek egy uniós mezőgazdaság széndioxid-jóváírási rendszer létrehozása érdekében végzett munkáját.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára hangsúlyozta:

„A rendszer alkalmazása kivételes lehetőséget jelent az európai mezőgazdaság számára, hogy kiaknázza a mezőgazdasági földterületek szénmegkötő képességét. Létfontosságú továbbá, hogy piaci alapú jövedelmet biztosít a gazdálkodók számára, és kilátásokat ad fiatal gazdáink számára.”

„A gazdálkodás első stratégiai szerepe az élelmiszer előállítása és az élelmezésbiztonság biztosítása, ami az időjárási szélsőségekkel szemben a változó éghajlat miatt egyre nagyobb kihívást jelent. A szén-dioxid-gazdálkodás támogatása a javasolt EU éghajlati törvényben megmutatja az európai szintű politikai elkötelezettséget abban a tekintetben, hogy szinergiákat teremtsen az élelmiszertermelés és az éghajlatváltozás mérséklése között, és ösztönözze globális partnereinket a példa követésére. A szén-dioxid-jóváírási rendszer létrehozása pragmatikus és konkrét környezeti megközelítés, nekünk pedig további ilyen eszközökre van szükségünk.”

A szén-dioxid-jóváírási rendszer megalapozása és a jövő évtized klímavédelmi terveinek kidolgozása érdekében a Copa & Cogeca most gyors helyzetértékelést vár a Bizottságtól.

Az európai mezőgazdasági termelői és agrárszövetkezeti szervezet emellett a gazdálkodók és más mezőgazdasági érdekelt felek bevonását kéri az egész EU-ra kiterjedő alkalmazott kutatásba, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll a talaj megőrzése érdekében. Ez a tudás döntő fontosságúnak bizonyul a szén-dioxid-gazdálkodás megtervezése és megvalósítása szempontjából.

Az éghajlati törvény külön szerepet szán az ökoszisztémák szén-dioxid-eltávolítási potenciáljának, ahol a mezőgazdaság és az erdészet természetesen jelentős mértékben hozzájárulhat a társadalmi előnyökhöz. A 2030-ig tartó ambiciózus üvegházhatásúgáz-csökkentési célkitűzéssel kapcsolatban a Copa & Cogeca hangsúlyozza a nettó célkitűzés fontosságát, ahol a csökkentések magukban foglalják az üvegházhatást okozó gázok eltávolítását is. Ezért az európai gazdálkodók és erdőtulajdonosok, mint a föld fő gondnokai, támogatják az európai szénelnyelők fokozását a javasolt EU klímatörvényben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Copa&Cogeca