0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

A Gold Power, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszer-hatóanyag mutattak ki. Emiatt a Nébih kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal végleg megtiltotta a termék további forgalmazását.

A Lak.I Medical Kft. által forgalmazott kapszulában a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiségét, míg a tadalafil meghaladta azt. A vizsgálat során ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is találtak.

A szildenafil és tadalafil a foszfodiészteráz-5 enzim (PDE-5) gátló hatása révén az erectilis dysfunctio terápiájában alkalmazott vegyület.

Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása.

A paracetamol fájdalom- és lázcsillapító hatású, számos vény nélkül kapható készítményben megtalálható.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és hazai szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos. A termék a jelölése alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaz, ami a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősül. Elfogyasztása komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak.

Az elmúlt években a termékkel kapcsolatban többször felmerült kifogás gyógyszer-hatóanyag tartalom miatt.

A Nébih kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a „Gold Power étrend-kiegészítő kapszula” kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal végleg megtiltotta annak további forgalmazását.

Az ügyben az eljárás folyamatban van. A Nébih a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – büntetőfeljelentést tesz.

A hivatal kéri a vásárlókat, amennyiben a fenti készítmény forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék a Nébih ZöldSzámán vagy e-mail címén (06-80/263-244, ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

A termék adatai elérhetőek a jogsértés listán.

Forrás: Nébih