Back to top

Málnatermesztés a sivatagban? Igen!

Semmi sem lehetetlen. Egy izraeli termelő sikeresen termel málnát a sivatagban felépített üvegházban. Metania Freuind áfonya, málna és szeder ültetvénnyel rendelkezik Izraelben, melyeknek második generációs termelője. Az ültetvény folyamatos növekedésével, megoldást keresett arra, hogy a nyári tikkasztó időjárás mellett is tudjon akár szezonon kívül is bogyós gyümölcsöket termelni.

Mivel ez az első komoly technológiai újításuk, úgy gondolták, a legjobban egy kulcsrakész üvegházzal járnak. Több ajánlatot kért, végül egy 1 hektáros létesítmény építése mellett döntött.

Az üvegházban Pad & Fan rendszer működik.

Ez lényegében a fal hűtését jelenti, a párologtató hűtés legismertebb formájához tartozik, amit elsősorban  a déli országokban használnak az üvegházak hűtéséhez, mivel itt általában alacsony a kinti levegő páratartalma. A száraz külső levegőt egy falban párásítják, a nedves levegő az üvegház melegének egy részét felveszi, majd a telített meleg levegő a szellőzőkön keresztül távozik.

Fotó: www.pixabay.com
Ezzel a szerkezettel a kintinél lényegesen hűvösebb hőmérséklet érhető a létesítményen belül.

Így az izraeli termesztőnek még a 47,7 Celsius fokos rekordhőmérséklet mellett is sikerült az üvegházban 30 Celsius fok alatti hőmérsékletet tartani.

A tulajdonos elmondása szerint, sikerült a beruházást úgy végrehajtani, ahogy szerették volna.

Az üvegház lehetővé teszi a málna termesztését az izraeli sivatagban, ugyanakkor védelmet nyújt a heves esőzések és még a hó ellen is, amelyek a sivatagi éghajlaton is előfordulhatnak.

Összességében Metania szerint élvezetes és tanulságos feladat volt a beruházás megvalósítása. Shay Lhermann, a TOP Turnkey Solutions Ltd., az üvegházat kivitelező cég marketing igazgatója is úgy fogalmazott, hogy igazi kihívás volt olyan megoldást találni, amely az extrém körülmények között is hatékony és mégis megfizethető költségekkel jár.

Forrás: 
www.hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Még a virághagymák is karanténba kerülnek

Új-Delhiben 55 000 darab virághagymát helyeztek karantén alá. Az ültetést a lehető legbiztonságosabb körülmények között szeretnék elvégezni.

Öt országban hódít a legújabb nyári alma, a SweeTango

Tavaly vezették be az európai piacra a SweeTango® nevű almafajtát, amelyet klubfajtaként termesztenek spanyol, olasz, svájci, osztrák és német gazdák. Az idei teljes kereskedelmi évről szóló jelentés szerint a fogyasztók örömmel fogadták az új fajtát. A SweeTango® igazi nyári almaként kerül a boltokba.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa

22 európai nyelven, köztük magyarul is elérhető a talajban kórokozó gombák és fonálférgek nemzetközi adatbázisa a www.best4soil.eu honlapon keresztül.

Rekordot döntött a banánexport

Új eladási csúcsot ért el ebben az évben Ecuador a banánexport terén. A világjárvány ideje alatt több banánt értékesítettek, mint egy évvel korábban.

A téli időszak egyik legkedveltebb hagymás dísznövénye

Amaryllis, Hippeastrum, lovagcsillag, hölgyliliom - a sok elnevezés mind ugyanazt a pompás, hatalmas virágú hagymás dísznövényt takarja, ami ráadásul hosszan díszíti otthonunkat. Hajtatása, gondozása, könnyebb mint gondolná!

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

Agrár-innovációkat is várnak a Magyar Innovációs Nagydíj-pályázatra

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főtámogatásával 29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot.

„Figyelsz egyáltalán? Mindegy, a macskámmal majd megbeszélem”

A mai világban a technológiai fejlődésnek köszönhetően annyi mindenre találnak megoldást, ami épp ésszel felfoghatatlan. Noha az ember eddig is tisztában volt nagyjából, hogy háziállata mit akar egy-egy ugatással, nyávogással üzenni gazdájának, de mostanra áttört a jég, a gazdik már szinte elkvaterkázhatnak szeretett kedvencükkel. „Minek a szociális élet? Mindent meg tudok beszélni a macskámmal!”