Back to top

Nemek aránya a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban dolgozó nők szerint továbbra is egyenlőtlen a nemek viszonya az ágazatban, és ennek a felszámolása még mindig évtizedeket vehet igénybe – állapítja meg a Corteva AgriScience 17 országra kiterjedő 2018-as felmérése.

A DowDuPont mezőgazdasági divíziójának megbízásából készített vizsgálat szerint a nők érzékelnek ugyan előrelépést e téren, de lassúnak tartják. Az általános pénzügyi egyenlőtlenség említése mellett a megkérdezettek kevesebb mint fele érezte úgy, hogy elismerik, hogy hallgatnak rá, vagy hogy számítanak rá a döntéshozatalban.

A felmérés eredményei szerint a nők túlnyomó része büszke rá, hogy a mezőgazdaságból él, ennek ellenére azt tapasztalják, hogy a nemek megkülönböztetése általános. Ennek mértéke az indiai 78 százaléktól az Egyesült Államok 52 százalékáig terjed.

Csak a megkérdezettek fele érzi úgy, hogy nő létére ugyanolyan sikeres, mint férfi társai, 42 százalékuk válaszolta, hogy ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a férfiaknak, és mindössze a megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy lehetősége van részt venni a gazdaságukat érintő pénzügyi döntésekben. A megkérdezettek közel 40 százaléka számolt be arról, hogy alacsonyabb a jövedelme, mint a férfi gazdálkodóké, továbbá kevesebb finanszírozási forráshoz jutottak hozzá.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, szeptember 30-án kiadott közleménye szerint 2020. júliusában a bruttó átlagkereset Magyarországon 401 800 forint volt, de ezen belül a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiaké 430 ezer, a nőké viszont 363,2 ezer forint volt. A női gazdálkodók leginkább a pénzügyi stabilitás, a család jóléte, valamint a munka és a magánélet egyensúlya miatt aggódnak.

Sokan említették, hogy több képzésre volna igényük, hogy alkalmazni tudják azokat a mezőgazdasági technológiákat, amelyekre a pénzügyi sikerhez és a környezet megfelelő színvonalú védelméhez szükség volna.

A nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásával kapcsolatos akadályok közül az ilyen képzések iránti igényt említették a leggyakrabban a válaszadók. Említése gyakorisága mind a 17 országban jelentősen meghaladta az 50 százalékot, de Brazília, Nigéria, Kenya, Mexikó és Dél-Afrika voltak az élen. A nők többsége előrelépésről számolt be a nemek közötti egyenlőség terén, de a válasz­adók 72 százaléka szerint akár egy-három évtizedre is szükség lehet a teljes egyenlőség megvalósításához.

A válaszadók öt intézkedést tartanak kulcsfontosságúnak:

1) több technikai képzés

2) több tudományos képzés

3) több jogi és egyéb jellegű támogatás

4) a közvélemény tájékoztatása a nemek közötti megkülönböztetésről a mezőgazdaságban

5) a közvélemény tájékoztatása a nők mezőgazdaságban elért sikereiről.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Agrometeorológia - Nyugalomba vonuló vegetáció

Az ősz végéhez közeledve a vegetációnak az eddig még aktív része is egyre inkább téli nyugalomba vonul. Az elmúlt napokban kialakult erősebb fagyok, a napközben is nulla Celsius-fok körül alakuló hőmérséklet mind ezt erősíti. A szürke, ködös napok után a folytatásban lehűlés várható, sokfelé erősebb éjszakai fagyokkal, és szombattól helyenként már hó is hullhat.

A Kárpátok összekötik a térség népeit

A Kárpátok vonulata fizikailag és lelkileg is összeköt bennünket – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Kárpátok védelméről és fenntartható fejlesztéséről szóló Keretegyezmény 6. konferenciáján.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

Szalkai Gábor lett a Bayer Hungária Kft. Public Affairs & Sustainability menedzsere

Szalkai Gábort nevezték ki a Bayer Hungária Kft. újonnan létrehozott Public Affairs & Sustainability menedzser pozíciójába. Közkapcsolati és fenntarthatósági vezetőként legfőbb feladata a cégen belül a környezeti és gazdasági fenntarthatósági programok összehangolása, a környezet-vállalat-gazdaság-partnerek kapcsolat rendszerének fejlesztése.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Ez a pásztorok kedvenc kutyája

Amíg lesznek pásztorok, megmaradnak a sinkák is – vallják a Hortobágyon arról a több emberöltő óta a juhászok, gulyások által használt és alakított szívós kutyafajtáról, amelynek „pedigréjét” nem papíron, hanem a fejükben őrzik a pusztában élők.

Egy évvel meghosszabbodik több vidékfejlesztési pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszaka

A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium – a várható átmeneti időszak áthidalása érdekében – egy évvel meghosszabbította három pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.

Kevesebb burgonyára lesz szükség a jövőben?

Korlátozni kell a feldolgozásra szánt burgonya termesztési területét a jövőben, vagy új piacokat kell keresni az EU Copa-Cogeca szervezetének szakértői szerint.