Back to top

Minden pénteken együnk halat!

Hazánkban 24-26 ezer hektáron vannak halastavak, ahol zömmel természetes táplálékot fogyasztva nevelik az asztalunkra kerülő halakat. Ezek biztonságos és minőségi termékek, a fogyasztásuk további ösztönzésre októberben indul a HalPéntek kampány. Még mindig nagyon kevés halat eszünk, a fejenkénti fogyasztás nem éri el az uniós átlag harmadát sem, noha 2013 óta több mint 1,5 kilogrammal nőtt.

A HalPéntek kampányt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) indítja az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) segítségével, céljairól és a halászati ágazatról sajtótájékoztatón beszélt Zambó Péter, az AM erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Ondré Péter, az AMC ügyvezetője, Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője, és Németh István, a szakmaközi szervezet elnöke.

Lévai Ferenc, Zambó Péter, Ondré Péter
Fotó: Fekete István

Péntek és szerda volt a halevésre szentelt nap valaha, érdemes lenne visszatérni ahhoz a jó szokáshoz, hogy hetente egyszer halat eszünk, mondta Zambó Péter.

A hal egészséges, könnyen emészthető, jótékony zsírsavak forrása és rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az utóbbi években sikerült 30%-kal növelni az átlagos halfogyasztást, de a 2013 óta 5,1-ről 6,7 kilogrammra emelkedett fejenkénti fogyasztás jócskán elmarad az uniós átlag 24,3 kilogrammjától. Bár vannak az országnak olyan részei, ahol elérik ezt a szintet.

A kedvező folyamat további erősítéséhez a fogyasztói bizalmat kell növelni, amiben a minőségi termékek elismerése, márkázása is szerepet játszik. Ezt szolgálja a földrajzi árujelzővel ellátott termékek uniós védelme is, mint a Balatoni hal, az Akasztói szikiponty és a Szilvásváradi pisztráng.

Vegyük meg előre a karácsonyi halat, nyugodtan lefagyaszthatjuk
Fotó: Pixaba

A fogyasztásra kész hal áfáját is 5%-ra csökkentette a kormány, de az elosztási láncokat még fejleszteni kell. Szerencsére az utóbbi években a szupermarketek révén hozzáférhetőbbek a haltermékek, és örvendetesen sok vendéglátóhely étlapján is szerepelnek halételek. A HalPéntek kezdeményezés sokféle receptet is közread a honlapján, amitől még többen kaphatnak kedvet ahhoz, hogy halas ételeket készítsenek.

Az AMC még 2024-ig folytatja a halfogyasztást ösztönző Kapj rá! kampányát, mondta Ondré Péter, amely során 80 ezer adag halas fogást kóstoltattak több mint 70 helyszínen.

Az évek során sikerült az emberek fejébe plántálni a gondolatot, hogy halat egyenek, a legújabb, reprezentatív közvélemény-kutatás szerint 7 év alatt a halat teljesen elutasítók aránya 8,2%-ról 2,4%-ra csökkent. A legismertebb és leggyakrabban fogyasztott hal a hekk, amit a ponty és a harcsa követ. Idényszerű a magyar halfogyasztás, elsősorban húsvétkor és karácsonykor vásároljuk, ehhez kapcsolódva ahol megtartják, ott az idei adventi vásárokon is kóstoltatást szervez az AMC.

Sokféle recept található a HalPéntek honlapján
Fotó: Fekete István

Lévai Ferenc szerint a rendszeresség a legfontosabb, hetente kellene halat ennünk. A mai életformánk amúgy is a könnyebb, kevésbé energiadús fogásokat igényli, a hal pedig ilyen.

Ráadásul a magyar halgazdaságokból ellenőrzötten biztonságos és jó minőségű áru kerül a piacra, nem szennyezi mikroműanyag vagy nehézfémek, mint a tengeri halakat.

A HalPéntek honlapján sok recept közül válogathatnak az érdeklődők és folyamatosan frissítik azt a nagyon hasznos térképet, ahol bárki megnézheti, hol tud a legközelebb halat vásárolni vagy halételt enni. Az ágazati szereplőknek további tennivalói is vannak, több feldolgozott terméket kell kínálni és a telephelyen közvetlen értékesítésre is módot kell találni a halgazdaságoknak.

Az idei év kedvező volt a halak fejlődésére, mondta el kérdésre Németh István, bőséges és jó minőségű ellátásra számíthatunk az adventi fő fogyasztási időszakban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.

Az igazi őstermelők: a levélvágó hangyák

A Dél-Amerika trópusi vidékein élő levélvágó hangyák már évmilliók óta úgy szerzik meg a táplálékukat, hogy gombát tenyésztenek. Ez a szimbiózis mindkét fél számára a túlélés záloga. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint ennek az ősi együttműködésnek a kulcsa, a hangyák olyan kifinomult gazdálkodási módszere, mely az éghajlatváltozással szemben ellenálló termés előállítását tette lehetővé.

Bioműanyag olajbogyómagból

Az olívaolaj-készítés mellékterméke az olajbogyómag, amit energiatermelésre használnak, azaz elégetnek. Két spanyol cég azon dolgozik, hogy ebből a nagy mennyiségben keletkező melléktermékből biológiailag lebomló műanyagot készítsen.

A járványra való tekintettel empatikus magatartást kér az agrárkamara az áruházláncoktól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy a beszállítóiknál bekövetkező igazolt koronavírus-fertőzések miatti termelési és szállítási problémákat rugalmasan és empátiával kezeljék.

A világ legdrágább hamburgere Gordon Ramsay-től

A híres Michelin-csillagos brit séf új éttermet nyit Londonban, ahol hamburgereket kínálnak majd, ám aki megkóstolná, annak mélyen a pénztárcába kell nyúlnia.