Back to top

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

- Egy ilyen eredmény elérése érdekében a kínai hatóságok számunkra elképzelhetetlen intézkedéseket tettek - mondja a lengyel Marcin Przychodniak, külpolitikai elemző, Kína szakértő, diplomata.

Kínában minden október első hete az Aranyhét. Az ország október 1-én ünnepli nemzeti ünnepét, és ennek alkalmából mindenki szabadságot kap. Sok kínai számára ez az egyetlen üdülési lehetőség az év során. Tehát ez óriási utas tömeget jelent, amelyet idén mintegy félmilliárdra becsülnek.

Kínában, ez az első ilyen alkalom a pihenésre a járvány kirobbanása óta.

A korlátozások többségét már feloldották, így tömeg volt a vonatokon, az állomásokon és a népszerű turisztikai helyeken. Társadalmi távolságtartás és szigorú maszkviselet nélkül.

Mintha más lenne a valóság, mint Európában.

Ennek ellenére Kína hivatalosan nem rögzítette a betegek számának növekedését. Az esetszámok elenyészőek a közel 1,4 milliárd ember számához képest.

Gyakran lehet hallani azt a véleményt, hogy a kínai hatóságok egyszerűen ferdítenek és elrejtik a betegség mértékét a gazdaság, és a nemzetközi imázs érdekében. Sok elemző úgy véli, hogy bizonyos mértékig a hozzánk eljutó információkat Peking irányítja és ellenőrzi. - Az azonban nem állítható, hogy általában hamisítanak.

Például korábban a kínaiak beismerték, hogy hamisítottak néhány adatot a gazdasági növekedésről. Különösen tartományi szinten - mondja Przychodniak.

Ezért véleménye szerint nem szabad túlságosan figyelni a kínaiak által szolgáltatott konkrét adatokra, de a valóság teljes hamisításáról nincs szó. A trend valós, a részletek nem feltétlenül azok - mutat rá.

Hivatalosan eddig 85 578 COVID-19 fertőzést találtak és 4634 ember halt meg Kínában október 12-ig.

Az esetek és a halálozások túlnyomó többsége a vuhani járvány kezdetén, az év első hónapjaiban fordult elő. Tavasz óta a kínai hatóságok következetesen csak elhanyagolható új fertőzésekről számoltak be, és szinte kizárólag a külföldről érkező embereknél.

Kína ünnepelt október elején
Fotó: gazeta.pl

A járvány visszaszorítása érdekében a kínaiak számunkra elképzelhetetlen szinten léptek fel. – A drasztikus kijárási tilalom, emellett a kiterjedt megfigyelés, a kontaktkutatás, az okostelefonok alkalmazásainak használata segítette a pandémia terjedésének megakadályozását - mondja Przychodniak.

A gyorstesztek elvégzésének képessége óriási fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt napokban több mint egy tucat új fertőzéses esetet jelentettek Qingdao városában, amelyet a város egyik kórházának páciensei és munkatársai körében észleltek. A létesítményt azonnal bezárták, az alkalmazottakat és a betegeket karanténba helyezték. Ezenkívül a város teljes lakosságát öt napon belül tesztelni kell, ez kilenc millió embert jelent.

Tömeges tesztek, gyors és kíméletlen karantén, annak hatékony nyomon követése, hogy a fertőzött ember kivel volt kapcsolatban, és minden külföldről érkező ember ellenőrzése. Ezek a kínai hatóságok alapvető eszközei.

- A kínai totalitárius állam teljes mértékben kihasználta a lehetőségeit. Valóban drákói eszközökkel kellett élnie a kívánt hatás elérése érdekében - mondja az elemző - Véleményem szerint a mi társadalmunknak nagy problémát jelentene elfogadni a világjárvány elleni küzdelem ilyen módszereit - teszi hozzá.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Zakuszka Erdély ízeivel

Amikor Szabó Szilvia először kóstolt zakuszkát Erdélyben, rögtön rabul ejtette az ízvilága, és úgy gondolta, ha ő ennyire megkedvelte, más is szívesen fogyasztaná. Erre az elképzelésre alapozva hozta létre Erdély ízei és kincsei névre keresztelt vállalkozását, amely nemcsak a zakuszkát kezeli kiemelten, hanem a gasztronómiai hagyományokat is őrzi.

Retekfélék minden évszakra

Az őszi-téli, valamint a kora tavaszi időszakban egyik kedvelt zöldségfélénk a retek. Általában kenyér mellé fogyasztjuk, de frissítő ízt ad különféle saláták összetevőjeként is. Néhány éve népszerű a pár napos reteknövénykék fogyasztása is.

A mediterrán bodorrózsa hatásos lehet a koronavírus ellen

A kutatók igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

Krizantém: a koronavírus miatt kevesebbet termesztettek, de nincs hiány belőle

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolják, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény.

Új államtitkár felügyeli az élelmiszerlánc-biztonságot

A koronavírus okozta válsághelyzet egyértelművé tette, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés. Az Agrárminisztérium célja, hogy hazánkban továbbra is fenntartsuk, illetve emeljük ennek a mindannyiunkat érintő és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó területnek a rangját.

A vadgazdálkodás sem maradt ki a "jóból"

2020 jelentősen átírta a várakozásokat gazdasági oldalról. A pandémia ellehetetlenítette a HoReCa-szektort, ezáltal több ágazat is bizonytalan gazdasági körülmények közé keveredett. Ez történt a vadgazdálkodásban is, ahol az előző vadászati idényben soha nem látott mennyiségű pénzt hagytak hazánkban a külföldi vendégvadászok, az aktuális vadászati év pedig ennek pont az ellenkezőjét mutatja.

A német sertéshús az EU-ban "rekedt"

Növekedett a német húsok mennyisége az európai piacokon, miután az ázsiai országok megtiltották a német húsimportot az afrikai sertéspestis kitörése után. A Reuters szerint Európában a sertésárak körülbelül 14% -kal csökkentek a német húsáruk beragadása miatt.

Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

Csökkent a sörfogyasztás a harmadik negyedévben is

Az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei együttes forgalma 5,5 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Különösen a csapolt sör értékesítése zuhant, csaknem 40 százalékkal, míg az alkoholmentes sörök iránti kereslet nőtt - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője.