Back to top

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

- Egy ilyen eredmény elérése érdekében a kínai hatóságok számunkra elképzelhetetlen intézkedéseket tettek - mondja a lengyel Marcin Przychodniak, külpolitikai elemző, Kína szakértő, diplomata.

Kínában minden október első hete az Aranyhét. Az ország október 1-én ünnepli nemzeti ünnepét, és ennek alkalmából mindenki szabadságot kap. Sok kínai számára ez az egyetlen üdülési lehetőség az év során. Tehát ez óriási utas tömeget jelent, amelyet idén mintegy félmilliárdra becsülnek.

Kínában, ez az első ilyen alkalom a pihenésre a járvány kirobbanása óta.

A korlátozások többségét már feloldották, így tömeg volt a vonatokon, az állomásokon és a népszerű turisztikai helyeken. Társadalmi távolságtartás és szigorú maszkviselet nélkül.

Mintha más lenne a valóság, mint Európában.

Ennek ellenére Kína hivatalosan nem rögzítette a betegek számának növekedését. Az esetszámok elenyészőek a közel 1,4 milliárd ember számához képest.

Gyakran lehet hallani azt a véleményt, hogy a kínai hatóságok egyszerűen ferdítenek és elrejtik a betegség mértékét a gazdaság, és a nemzetközi imázs érdekében. Sok elemző úgy véli, hogy bizonyos mértékig a hozzánk eljutó információkat Peking irányítja és ellenőrzi. - Az azonban nem állítható, hogy általában hamisítanak.

Például korábban a kínaiak beismerték, hogy hamisítottak néhány adatot a gazdasági növekedésről. Különösen tartományi szinten - mondja Przychodniak.

Ezért véleménye szerint nem szabad túlságosan figyelni a kínaiak által szolgáltatott konkrét adatokra, de a valóság teljes hamisításáról nincs szó. A trend valós, a részletek nem feltétlenül azok - mutat rá.

Hivatalosan eddig 85 578 COVID-19 fertőzést találtak és 4634 ember halt meg Kínában október 12-ig.

Az esetek és a halálozások túlnyomó többsége a vuhani járvány kezdetén, az év első hónapjaiban fordult elő. Tavasz óta a kínai hatóságok következetesen csak elhanyagolható új fertőzésekről számoltak be, és szinte kizárólag a külföldről érkező embereknél.

Kína ünnepelt október elején
Fotó: gazeta.pl

A járvány visszaszorítása érdekében a kínaiak számunkra elképzelhetetlen szinten léptek fel. – A drasztikus kijárási tilalom, emellett a kiterjedt megfigyelés, a kontaktkutatás, az okostelefonok alkalmazásainak használata segítette a pandémia terjedésének megakadályozását - mondja Przychodniak.

A gyorstesztek elvégzésének képessége óriási fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt napokban több mint egy tucat új fertőzéses esetet jelentettek Qingdao városában, amelyet a város egyik kórházának páciensei és munkatársai körében észleltek. A létesítményt azonnal bezárták, az alkalmazottakat és a betegeket karanténba helyezték. Ezenkívül a város teljes lakosságát öt napon belül tesztelni kell, ez kilenc millió embert jelent.

Tömeges tesztek, gyors és kíméletlen karantén, annak hatékony nyomon követése, hogy a fertőzött ember kivel volt kapcsolatban, és minden külföldről érkező ember ellenőrzése. Ezek a kínai hatóságok alapvető eszközei.

- A kínai totalitárius állam teljes mértékben kihasználta a lehetőségeit. Valóban drákói eszközökkel kellett élnie a kívánt hatás elérése érdekében - mondja az elemző - Véleményem szerint a mi társadalmunknak nagy problémát jelentene elfogadni a világjárvány elleni küzdelem ilyen módszereit - teszi hozzá.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

Halloween éjszakája a Budakeszi Vadasparkban

Megelevenedik az éjszaka a látogatók előtt október 31-én, szombaton a Budakeszi Vadasparkban, ahová a sötétedés után kezdődő, különleges hangulatú halloweeni programokra várják az érdeklődőket.

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Fogyasszuk kristályosan is a mézet - ám ha szükséges, kíméletesen olvasszuk fel!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz, vagy már túl sokszor felhevítették. Ha tehetjük fogyasszuk kristályosan is a mézet. Ha viszont szükséges, így tudjuk kímélő módon újra folyékonnyá tenni.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

Javultak az agrárium szereplőinek kilátásai

Jelentősen javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai a koronavírus-járvány első hullámához képest – derül ki a Takarékbank október 21-ei sajtótájékoztatóján bemutatott Takarék AgrárTrend Indexének harmadik negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a piaci szereplőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük a jövőben.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.