Back to top

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

- Egy ilyen eredmény elérése érdekében a kínai hatóságok számunkra elképzelhetetlen intézkedéseket tettek - mondja a lengyel Marcin Przychodniak, külpolitikai elemző, Kína szakértő, diplomata.

Kínában minden október első hete az Aranyhét. Az ország október 1-én ünnepli nemzeti ünnepét, és ennek alkalmából mindenki szabadságot kap. Sok kínai számára ez az egyetlen üdülési lehetőség az év során. Tehát ez óriási utas tömeget jelent, amelyet idén mintegy félmilliárdra becsülnek.

Kínában, ez az első ilyen alkalom a pihenésre a járvány kirobbanása óta.

A korlátozások többségét már feloldották, így tömeg volt a vonatokon, az állomásokon és a népszerű turisztikai helyeken. Társadalmi távolságtartás és szigorú maszkviselet nélkül.

Mintha más lenne a valóság, mint Európában.

Ennek ellenére Kína hivatalosan nem rögzítette a betegek számának növekedését. Az esetszámok elenyészőek a közel 1,4 milliárd ember számához képest.

Gyakran lehet hallani azt a véleményt, hogy a kínai hatóságok egyszerűen ferdítenek és elrejtik a betegség mértékét a gazdaság, és a nemzetközi imázs érdekében. Sok elemző úgy véli, hogy bizonyos mértékig a hozzánk eljutó információkat Peking irányítja és ellenőrzi. - Az azonban nem állítható, hogy általában hamisítanak.

Például korábban a kínaiak beismerték, hogy hamisítottak néhány adatot a gazdasági növekedésről. Különösen tartományi szinten - mondja Przychodniak.

Ezért véleménye szerint nem szabad túlságosan figyelni a kínaiak által szolgáltatott konkrét adatokra, de a valóság teljes hamisításáról nincs szó. A trend valós, a részletek nem feltétlenül azok - mutat rá.

Hivatalosan eddig 85 578 COVID-19 fertőzést találtak és 4634 ember halt meg Kínában október 12-ig.

Az esetek és a halálozások túlnyomó többsége a vuhani járvány kezdetén, az év első hónapjaiban fordult elő. Tavasz óta a kínai hatóságok következetesen csak elhanyagolható új fertőzésekről számoltak be, és szinte kizárólag a külföldről érkező embereknél.

Kína ünnepelt október elején
Fotó: gazeta.pl

A járvány visszaszorítása érdekében a kínaiak számunkra elképzelhetetlen szinten léptek fel. – A drasztikus kijárási tilalom, emellett a kiterjedt megfigyelés, a kontaktkutatás, az okostelefonok alkalmazásainak használata segítette a pandémia terjedésének megakadályozását - mondja Przychodniak.

A gyorstesztek elvégzésének képessége óriási fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt napokban több mint egy tucat új fertőzéses esetet jelentettek Qingdao városában, amelyet a város egyik kórházának páciensei és munkatársai körében észleltek. A létesítményt azonnal bezárták, az alkalmazottakat és a betegeket karanténba helyezték. Ezenkívül a város teljes lakosságát öt napon belül tesztelni kell, ez kilenc millió embert jelent.

Tömeges tesztek, gyors és kíméletlen karantén, annak hatékony nyomon követése, hogy a fertőzött ember kivel volt kapcsolatban, és minden külföldről érkező ember ellenőrzése. Ezek a kínai hatóságok alapvető eszközei.

- A kínai totalitárius állam teljes mértékben kihasználta a lehetőségeit. Valóban drákói eszközökkel kellett élnie a kívánt hatás elérése érdekében - mondja az elemző - Véleményem szerint a mi társadalmunknak nagy problémát jelentene elfogadni a világjárvány elleni küzdelem ilyen módszereit - teszi hozzá.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Könnyen hámlik a gyömbér héja

Tárolási problémák miatt a kínai gyömbér nem túl mutatós, mert foszlik a héja. Idén a friss gyömbért egy hónappal hamarabb kezdték el exportálni a kínai szállítók. Ez azonban kockázatos, mivel így a gyömbér könnyebben penészedhet.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Tehetünk a talajromlás ellen

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közelmúltban tartott online konferenciáján több előadásban is szóltak a klímaváltozás és a talajállapot romlásának mezőgazdasági következményeiről. A mezőgazdaság a második legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó ágazat, de e káros folyamatok enyhítésére számos eszköz áll a rendelkezésére.

Megkétszereződtek a termőföldárak kilenc év alatt

Az elmúlt kilenc évben reálértéken kétszeresére nőtt a termőföldek ára Magyarországon. Az évek óta tartó drágulási trend tavaly sem tört meg, mérsékeltebb ütemben, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők átlagára csökkent – derült ki a Takarék Jelzálogbank országos felméréséből.

Ausztrália több mint 30 millió tonnára becsüli az idei búzatermést

Az ausztrál gazdálkodók, ha minden jól alakul, több mint 30 millió tonna búzát fognak betakarítani ebben a szezonban. Az elmúlt időszak kedvező időjárása, a sok eső miatt 10 százalékkal több termést jósolnak a szakemberek, mint szeptemberben.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.