Back to top

Kína megússza a járvány második hullámát?

A kínai hatóságok által közölt adatok szerint a koronavírusjárvány kiindulópontján szinte legyőzték a járványt, kevés megbetegedést jelentenek és drasztikus fellépést. Vajon tényleg túl van Kína a pandémiás időszakon? Kína most nyugodtnak tűnik. Bár itt kezdődött a járvány, hónapok óta naponta csak néhány vagy esetleg tucatnyi új esetet jelentenek hivatalosan.

- Egy ilyen eredmény elérése érdekében a kínai hatóságok számunkra elképzelhetetlen intézkedéseket tettek - mondja a lengyel Marcin Przychodniak, külpolitikai elemző, Kína szakértő, diplomata.

Kínában minden október első hete az Aranyhét. Az ország október 1-én ünnepli nemzeti ünnepét, és ennek alkalmából mindenki szabadságot kap. Sok kínai számára ez az egyetlen üdülési lehetőség az év során. Tehát ez óriási utas tömeget jelent, amelyet idén mintegy félmilliárdra becsülnek.

Kínában, ez az első ilyen alkalom a pihenésre a járvány kirobbanása óta.

A korlátozások többségét már feloldották, így tömeg volt a vonatokon, az állomásokon és a népszerű turisztikai helyeken. Társadalmi távolságtartás és szigorú maszkviselet nélkül.

Mintha más lenne a valóság, mint Európában.

Ennek ellenére Kína hivatalosan nem rögzítette a betegek számának növekedését. Az esetszámok elenyészőek a közel 1,4 milliárd ember számához képest.

Gyakran lehet hallani azt a véleményt, hogy a kínai hatóságok egyszerűen ferdítenek és elrejtik a betegség mértékét a gazdaság, és a nemzetközi imázs érdekében. Sok elemző úgy véli, hogy bizonyos mértékig a hozzánk eljutó információkat Peking irányítja és ellenőrzi. - Az azonban nem állítható, hogy általában hamisítanak.

Például korábban a kínaiak beismerték, hogy hamisítottak néhány adatot a gazdasági növekedésről. Különösen tartományi szinten - mondja Przychodniak.

Ezért véleménye szerint nem szabad túlságosan figyelni a kínaiak által szolgáltatott konkrét adatokra, de a valóság teljes hamisításáról nincs szó. A trend valós, a részletek nem feltétlenül azok - mutat rá.

Hivatalosan eddig 85 578 COVID-19 fertőzést találtak és 4634 ember halt meg Kínában október 12-ig.

Az esetek és a halálozások túlnyomó többsége a vuhani járvány kezdetén, az év első hónapjaiban fordult elő. Tavasz óta a kínai hatóságok következetesen csak elhanyagolható új fertőzésekről számoltak be, és szinte kizárólag a külföldről érkező embereknél.

Kína ünnepelt október elején
Fotó: gazeta.pl

A járvány visszaszorítása érdekében a kínaiak számunkra elképzelhetetlen szinten léptek fel. – A drasztikus kijárási tilalom, emellett a kiterjedt megfigyelés, a kontaktkutatás, az okostelefonok alkalmazásainak használata segítette a pandémia terjedésének megakadályozását - mondja Przychodniak.

A gyorstesztek elvégzésének képessége óriási fejlődésen ment keresztül. Az elmúlt napokban több mint egy tucat új fertőzéses esetet jelentettek Qingdao városában, amelyet a város egyik kórházának páciensei és munkatársai körében észleltek. A létesítményt azonnal bezárták, az alkalmazottakat és a betegeket karanténba helyezték. Ezenkívül a város teljes lakosságát öt napon belül tesztelni kell, ez kilenc millió embert jelent.

Tömeges tesztek, gyors és kíméletlen karantén, annak hatékony nyomon követése, hogy a fertőzött ember kivel volt kapcsolatban, és minden külföldről érkező ember ellenőrzése. Ezek a kínai hatóságok alapvető eszközei.

- A kínai totalitárius állam teljes mértékben kihasználta a lehetőségeit. Valóban drákói eszközökkel kellett élnie a kívánt hatás elérése érdekében - mondja az elemző - Véleményem szerint a mi társadalmunknak nagy problémát jelentene elfogadni a világjárvány elleni küzdelem ilyen módszereit - teszi hozzá.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A járványra való tekintettel empatikus magatartást kér az agrárkamara az áruházláncoktól

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy a beszállítóiknál bekövetkező igazolt koronavírus-fertőzések miatti termelési és szállítási problémákat rugalmasan és empátiával kezeljék.

„Drive in” zöldségesbolt a nagybani piacon

A főként a vendéglátóipar és az egyéb nagykonyhák ellátására szakosodott nagybani zöldség-gyümölcs piacok szereplői éppúgy szenvednek most, mint maga a HoReCa szektor. Többen igyekeznek a lakossági vevők felé nyitni, ezt teszi a müncheni nagybani egyik kereskedője is, aki kreatív megoldást talált ki, „drive in” zöldségest nyitott.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Kína tejpiaca – a feneketlen hordó esete

Csak rövid időre rázta meg a koronavírus-válság a kínai tejtermék-piacot, újra rohamosan növekszik a fogyasztás. Sőt, olyan mennyiségre van igény, amelyet a helyi termesztés felfoghatatlan időn belül nem lesz képes fedezni. Veszik tehát külföldről a tejet, tejport, vajat, sajtot… Az exportőr országok mindeközben igyekeznek jól helyezkedni és szerződésekkel bebiztosítani a pozícióikat.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.