Back to top

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Bátor, megbízható és kitartó; ez a lipicai. Félős ember jobb, hanem nem ül a nyergébe, mert az állat megérzi a bizonytalanságot. Ha szaporábban ver a szívünk, vagy izzad a tenyerünk, nyugtalansággal válaszol. Nehéz megtörni, az erőszakot rosszul tűri, a szolid következetességet szereti.

Nevelését az alapoknál kell kezdeni, ha ott valami félresiklik, nehezen lehet kijavítani a berögzült hibát.

Legenda talán – de mint minden ilyennek, van alapja –, hogy ez a fajta ló belelát az ember lelkébe, megérzi annak minden rezdülését és reagál is az ember lelkiállapotára.

Ezeket a gondolatokat Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad vezetője foglalta össze, mint a fajta jellemzőit. Ő idén január óta tölti be ezt a posztot, miután az előző igazgató, Dallos Andor fiatalon, gyors lefolyású betegségben elhunyt. Előzetesen Cseri Dávid a külföldön szerzett tapasztalatait kamatoztatva az Agrárminisztérium Kincsem Lovasprogram koordinátora lett, s a nemzeti ménesek szakmai felügyelete tartozott hozzá, majd innen került az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad lipicai törzstenyészetéhez .

– Munkánk célja megőrizni ennek az egyedülálló fajtának a génállományát, valamint a nagyobb presztízsű sporteredményeken a gyakorlatban is megmutatni rendkívüli adottságait – mondja az igazgató.

Mint meséli, szilvásváradi színekben 2002 óta először szállnak újra versenybe négyes fogattal a tervek szerint jövőre Budapesten rendezendő fogathajtó Európa-bajnokságon. Két versenyzőjük közül ifjabb Galbács Ferenc Tápiószentmártonban, míg Váczi István Hetényegyházán edz a lovaival, készülve az éves verseny­programokra.

Díjlovaglóik közül Mikó Tamás, Rácz Zsófia, Géczi Hanna és Marschall István a legeredményesebbek, de külön öröm a ménesgazdaság számára, hogy immár minden szakágban – a díjugratásban és a lovastornában is – vannak versenyzőik. Voltizs csapatuk tagjai helyi és környékbeli 7-17 évesek, akik 2020-tól már szintén részt vesznek versenyeken. Büszkék a néhány héttel ezelőtt debütált, a birtokon dolgozó fiatal hajtóra, Kemény Jánosra is. A Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében pedig a szilvásváradi általános iskola negyedik és ötödik osztályosai heti 2-2 órát lovagolnak testnevelésóra gyanánt, s reményeik szerint közülük később többen is csatlakoznak majd a helyi lovassport-egyesülethez.

A Lavas Aréna kívülről

Csipkéskúttól a Ménesudvarig

A gazdaságban nemenként, koronként és úgymond „használat” szerint is elkülönítik a nagyjából háromszáz lipicait. A nemrégiben átadott Lipicai Lovasközpontban vannak a kiképzés alatt álló vagy már versenyre fogott lovak.

A fajta törzsménjei mellett az 1860-ban épült grófi istálló egyik termében kialakítottak egy fajtatörténeti múzeumot, ahol bemutatják a lovasélet mindennapjait, a míves gonddal elkészített bőrszerszámokat, s itt találhatók ifjabb Vastagh György nagy értékű lovasszobrai is.

Cseri Dávid megemlíti, hogy az utóbbi időszakban külön figyelmet szenteltek az 1983-ban létrehozott, legendás lipicai lovak emlékét őrző kopjafás park felújítására, megadva ezzel a méltó tiszteletet a nagy elődöknek. Az emlékpark melletti épü­­let­együttesben pedig akár meg is szállhat a lovakat kedvelő vendég az istálló fölötti Plútó Szállóban, amelyek az üdülési szezonban – mint a helyszínen a szállás vezetőjétől megtudtuk – igencsak kapósak.

Pár száz méterre lévő Ménesudvarban az anyakancákat helyezték el csikóikkal, s itt vannak a fogat- és a túralovak is.

Ugyancsak ez szolgál helyszínül hajtókocsi múzeumnak, ahol a szekértől az elegáns grófi kocsikig számos műremekkel találkozik a látogató. Érdemes itt, az egyik régi színből kialakított helyiségben leülni, s végignézni a ménes történetét összefoglaló, nagyjából fél órás kisfilmet – ha magunk nem is lehetünk ott épp a Bükk-fennsíkon vágtázó mének között, valamit visszakaphatunk abból a hangulatból, amit a lovak mellett élők nap mint nap tapasztalnak. Persze nyugodtan eltúrázhatunk, vagy ha van elég gyakorlatunk, akár el is lovagolhatunk a falu határában lévő Szána-völgybe, ahol a kancacsikók élnek, de akár a hegyre felkaptatva a Csipkéskútra, a méncsikók szálláshelyére, ahol a fiatal állatok három éves korukig tartózkodnak. Ebben a ter­mé­szetközeli környezetben hamar kiderül, melyikből lesz később jó díjló vagy fogatló, miként az is, melyiket kínálja majd árverésre a gazdaság.

Lázár Zoltánnal kettes­fogathajtó világbajnokságot nyert Favory XXX húszévesen még mindig fedez, az ő utódai a többieknél jóval magasabb áron kelnek el: nem véletlenül fordítanak nagy figyelmet a sporteredményekre.

Ha vigyáznak egy jó fede­ző­ménre, akár húsz éves kora felett is képes teljesíteni, a lipicai egyébként is egy hosszú élettartamú fajta.

A ménesgazdaság rendelkezik még harminc, szintén őshonos, nagy genetikai értékű Gidrán lóval, melyek Marót­pusztán találhatók, s legfőképp lovastusára alkalmasak, Bizonyítják ezt az elért eredmények, hiszen számos nemzetközi eredményt is elkönyvelhet a fajta a szakágban.

Két éve újabb értékes telephellyel gyarapodott a Ménesgazdaság.

Hozzájuk került a parádi cifraistálló, amelyet Gróf Károlyi György építtetett a fürdőtelepi kastélya közelében, Ybl Miklós tervei alapján. Jelenleg kocsi­múzeum működik itt, különleges darabjai között pedig megtalálható az országházi díszhintó, melyet az országgyűlés elnöke használt az 1896-os millenniumi felvonuláson, vagy épp Szmrecsányi Lajos egri érsek díszhintója, amelyet egy bécsi kocsi­gyáros készített.

Sztárok a filmvásznon

A génmegőrzésen, a lovas kultúra és hagyományok ápolásán túl a 2018-ban átadott lovasstadiont és fedett lovardát is igyekeznek megtölteni programokkal, ami nem feltétlenül csak lovakhoz köthető eseményeket jelent.

A koronavírus több ígéretes rendezvényt is „eltörölt”, mint a Nemzetközi Lipicai Történelmi Lovasgálát, vagy a szintén nemzetközi patkolókovács-vetélkedést.

Júniusban négy szakágban – fogathajtás, díjugratás, díjlovaglás, lovastorna – rendezhettek versenyeket, többre rekord számú nevezés érkezett. A legutóbbi díjugrató versenyen például kétszáz ló indult, 640 starttal. Cseri Dávid véleménye szerint a nézők is kezdik megismerni a Szalajka-völgy bejáratánál lévő létesítményeket, így bizonyára nem véletlen, hogy az országos fogathajtó döntőnek már négyezer látogatója volt. Noha az ötszáz fő feletti rendezvényeket augusztusban törölni kellett – köztük így az augusztus 22-re tervezett Hungarikum Gálát is –, kisebb tömegeket vonzó programokat azért terveznek.

A ménesgazdaság központi irodaépületének szép parkja kiváló helyszín lehet akár szabadtéri koncertekhez is.

A lipicai fajta népszerűsítéséhez hozzájárultak azok a filmek vagy épp videóklipek is, amelyekben a szilvásváradi ménes lovai szerepeltek. Ott láthattuk őket legutóbb a Netflix The King című egész estés filmjében (a lovas jelenetek jó részét a falu melletti völgyekben rögzítették), de szilvásváradi lovak vágtáztak Will Smith egyik videó­klipjében is, csakúgy, mint a gróf Széchenyi István életét bemutató Hídemberben vagy épp a Gerard Depardieu főszereplésével készült Cyrano-ban.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vízfő turistaház Orfűn

A Mecsek-hegység észak felé nyíló völgyében húzódó tórendszer és a csendes falvak üde színfoltjai Baranya megyének. Egyre többen gondolják úgy, hogy Orfűre érdemes eljutni, majd többször visszatérni – a fokozott érdeklődés pedig folyamatos és célzott fejlesztéseket ösztönöz.

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

A siker küszöbén a muraközi ló

Új fejezetet nyitott a muraközi ló regenerálásában, amikor 2016 októberében V. Németh Zsolt államtitkár bejelentette a muraközi kutatási program indítását.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

This is me - Schmidt Anita a felnőtt magyar bajnok

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elmaradt a szeptemberre tervezett díjlovagló országos bajnokság, azaz a Magyar Országos és Fiatal Lovak Bajnoksága, végül azonban október 9–11-én megrendezték az eredeti helyszínen, a Nemzeti Lovardában. A bajnoki címek alakulása a verseny végéig nyitott volt, sok kategóriában nagyon szoros eredmények születtek.

A muraközi ló - Egy fajta kialakítása

A muraközi ló hazánk kiemelkedő értékű hidegvérű lova, egykoron a belga vérrel nem keresztezett hidegvérű ló neve. Mára a klasszikus magyar hidegvérű ló egyik típusa, mely kisebb testtömegű, finomabb felépítésű, elegánsabb megjelenésű, gyorsabb mozgású és kitartóbb munkavégzésű más típushoz képest.

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

Zsákmány a bográcsba, zsákmány a tóba

Két és fél év alatt több mint negyedmillióval nőtt a horgászok száma hazánkban, ma a Magyar Országos Horgász Szövetség – több mint 650 ezer taggal – Magyarország legnagyobb társadalmi szervezete.

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.