0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma, tavaly Németországban volt a legtöbb üzem és így a legnagyobb biogáztermelő-kapacitás a világon. Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt.

Abban az évben az üzemek 33,33 TWh villamos energiát állítottak elő, amellyel 9,5 millió háztartást láttak el. Ezeken túl a biogázüzemek 13 TWh hőenergiát is szolgáltattak a lakosságnak és gazdasági szereplőknek.

A német biogázüzemek az elmúlt időszakban évente 20 millió tonna szén-dioxid (CO2) levegőbe jutását takarították meg. Az sem elhanyagolható eredmény, hogy a biogázüzemek 46 ezer dolgozónak adtak munkát és az árbevételük meghaladta a 8,8 Mrd eurót.

Tavaly még 100 új biogázüzemet adtak át és csak 15 üzemet állítottak le. Az idén ez idáig 250 biogázüzemet zártak be, így ezek villamos energiatermelő kapacitása 1,5 százalékkal csökkent. A bezárások okaként a Német Biogáz Szövetség az EEG-megújuló (villamos és hő-) energia átvételi árának csökkentését emelte ki.

A szakemberek azonban arra is rámutattak, hogy egyre több biogázüzem éri el az élettartamának felső határát és nem képződött elég forrás azok felújításához vagy lebontásához és újak építéséhez.

Újabb állami támogatások pedig nem állnak rendelkezésre.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság