Back to top

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

A helyszínről készült fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja

Október 2-án a reggeli fejést követően két többször és két egyszer ellett, igényeiben és teljesítményében homogén csoportot hajtottak át az új északi épület négy elkülönített részébe.

A behajtás előtt az állományt letesztelték, valamennyi egyed tuberkulózis negatív, nem sánta, és a tőgybimbók állása is megfelel a robottal való fejésnek. Erre egyébként a nemzeti ménesbirtok, és partnere a Semex Genetika már évek óta készült, a termékenyítéshez úgynevezett robot ready spermát használtak.

Fejőrobot munkában
Fotó: Csatlós Norbert
A teheneket a behajtást követően néhány óra múlva kézi felhelyezéssel, de már fejőrobottal megfejték, ahol azonnal azt a melasszal dúsított úgynevezett csalogató takarmányt kapták,

amely amellett, hogy kellemessé teszi a tehenek számára a fejőrobot használatát, az egyes állatok számára a teljesítményük alapján meghatározott mennyiségű és összetételű. A második fejésre pedig az állomány gyakorlatilag már teljesen egyedül bement a fejőállásba és emberi beavatkozás nélkül, a robot végezte el a fejést.

A szakembereket is meglepte, hogy az állomány teljesítménye egyáltalán nem esett vissza a körülmények megváltozása miatt.

Az átjött állomány teljesítménye 37,1 kg/egyed volt, a 2. napon ez már 37,3 kg-re, majd 10 nap múlva 39,3 kg/6egyed teljesítményre nőtt, ami 6%-os termelésnövekedést jelent. A tej minőségi mutatóiról egyelőre annyit tudni, hogy a zsír 3,6%, a fehérje pedig 3,1%.

A szomatikus sejtszámról még nincsenek adatok.

A beszoktatás azóta is folytatódik, hetente kétszer újabb egyedek csatlakoznak a már bent lévő állományhoz és a tervek szerint október 27-én 120-140 állatt behajtásával megkezdődik a déli istálló feltöltése is. Szakemberek szerint várhatóan jövő március-áprilisra éri el a két új istálló a teljes kihasználtságot, vagyis ekkorra 880 szarvasmarha él és termel majd 21. századi körülmények között.

A tehenészek legfőbb munkaeszköze a számítógép és az okostelefon
Fotó: Csatlós Norbert
E korszerű technológia jellemzői: GPS-es egyedi azonosítás és nyomkövetés, vízágyon nyugvó pihenőmatracok, a nap 24 órájában üzemelő fejőrobotok, a hőstressz kiküszöbölését szolgáló, egyebek mellett különféle irányokba mozgatható árnyékolók, légkeverést biztosító ventilátorok.

A számítógépes adatgyűjtésen alapuló istállóban egyedileg rögzítik az állatok egészségügyi, táplálkozási, és teljesítményadatait,

ezek alapján pedig a tehenek egyénileg kaphatnak más-más takarmányozást, egészségügyi ellátást, illetve vehetik igénybe a „fejési szolgáltatást”, vagyis a rendszer az adatok alapján „eldönti”, hogy az adott tehet beengedi-e a fejőállásba.

A tejtermelő tehenészet megújítása az új istállók beüzemelésével nem áll meg. Az istállók mellett már elkészült egy új tömegtakarmány-tároló, egy új trágyakezelő, illetve -tároló rendszer, ezt követően pedig megújul a borjúnevelő, a szárazon álló tehenek istállója, új, ugyancsak fejőrbottal felszerelt elletőistálló épül és lesz egy új oktató és irodaépület, mert a ménesbirtok vár minden érdeklődő gazdálkodót, és mint tangazdaság valamennyi szakirányú felsőoktatási intézmény hallgatójának lehetőséget biztosít szakmai ismeretszerzésre, gyakorlatra, valamint várja a kutatókat és szakdolgozatírókat is.

Korábbi cikkünk a témában:

Robotizált szarvasmarhatelep és precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar piac meghatározó szereplője

Az egyetlen termelői tulajdonban lévő, egyben a második legnagyobb magyar tejipari cég ez év júliusában tartott taggyűlésén újabb 3 évvel meghosszabbították Rózsás Mónika ügyvezető igazgató megbízatását. A pénzügyi szakember 2018 őszén vette át a vállalat irányítását, aminek korábban a gazdasági igazgatója, illetve ügyvezetőigazgató-helyettese volt.

Árutőzsde - Csökkent a repce ára

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nagyteljesítményű traktort adott át az AGRI CS Magyarország Kft. Mezőhegyesen

Az AGRI CS Magyarország Kft. egy nagyteljesítményű CASE IH Quadtrac traktort adott át Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek 2020. november 12-én. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés és azon belül is a búza, árpa, hibridkukorica vetőmagtermesztés.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

Robottechnika sírápolásra is

Egy holland felmérés szerint a kertészeti termesztéssel foglalkozó cégek mintegy 11 százaléka használ robotot valamely munkafolyamatban. A kertészetek jelenleg elsősorban permetezésre, ültetésre, dugványozásra, valamint betakarításkor alkalmazzák a legmodernebb technológiai fejlesztéseket.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

50 milliárdos beruházás Vas megyében

140 millió euró értékű fejlesztésbe kezdett a Nestlé Hungária a büki üzemében. Az élelmiszeripari beruházás 160 új munkahelyet teremt a térség számára. A Vas megyei gyártóközpont már most is több mint 500 embernek ad munkát és az egyik legjelentősebb és legmodernebb állateledel gyár Európában.

Az eredetvédett, sós túró története

A Görgény völgyét sajátos földrajzi adottságai, gazdag növény- és állatvilága miatt évszázadok óta Erdély különös zónájaként tartják számon. A hasonló nevű havasok lábánál és az ugyanezt a nevet viselő patak mentén emberemlékezet óta fakitermeléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak.