Back to top

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

A Lovasakadémia SC utánpótlás csapata
A legtöbb sportág igyekszik a lehetőségekhez képest fenntartani a normál működést, odafigyelve a biztonsági előírásokra, de párhuzamosan próbálva megőrizni a sportolóik edzettségi szintjét is. A lovastorna szakágban is láthatóak a törekvések: nyáron új versenynaptár készült az őszi szezonra, igyekezve bepótolni a tavasszal kimaradtakat; július és augusztus folyamán edzőversenyek formájában nyílt lehetőség a fokozatos visszatérésre, majd a nyár végén a máriakálnoki Vakáció Kupa, szeptemberben pedig az immár hagyományos Havanna Kupa biztosított lehetőséget a versenyzésre.

Nagyon nehéz úgy versenyre készülni, hogy minden héten másik versenyzőm kerül karanténba” – mondta Villányi Krisztina, a Havanna Kupa szervezője. Rózsahegyi Róbert elmondása szerint pedig a kiskunhalasi lovastornászok közül is többen kényszerültek otthon maradni, de a legtöbb edző szembesült már legalább egyszer azzal, hogy egy-egy tanítványa két hétre kiesik az edzésmunkából, mivel a családban, az iskolában, vagy a közvetlen környezetében aktív fertőzöttet találtak.

Az egyesületek ennek ellenére igyekeznek működni, és míg Máriakálnokon még csak három, Kaposváron, a Havanna Kupán már hét klub versenyzői vettek részt egy-egy, a védőtávolság és a biztonsági intézkedések ellenére is jó hangulatú versenyen.

A résztvevők a nehéz körülmények ellenére is kiválóan teljesítettek, a bírók színvonalas gyakorlatokat pontozhattak és az összes odautazó egyesület legalább egy érmet a magáénak tudhatott a nap végén. Máriakálnokon a kaposvári Lovasaka­dé­mia SC volt a legsikeresebb, hat arany-, két ezüst- és egy bronzérem birtokában térhetett haza, az utánpótlás csapat, a B, a C, a D2 és a felnőtt női, illetve férfi kategóriákban is győzedelmeskedve. Amatőr csapat és páros, lépés páros, illetve utánpótlás 1 kategóriában a szervező Daniló SE birtokába került az aranyérem, de hazavihettek két-két ezüst-, illetve bronzérmet is, uralva az amatőr csapat és páros kategóriákat.

A Berri SE a lépés kűrök terén remekelt, amatőr lovas, utánpótlás lépés és D1 kategóriában is nyerni tudtak, a további egyéni kategóriákban pedig három ezüstöt és két bronzot vihettek haza.

A Havanna Kupán szintén az LSC szerezte a legtöbb; nem kevesebb, mint hat aranyérmet, de ezúttal a Berri SE bizonyult a legeredményesebbnek, összesen kilenc éremmel térve haza három arany, három ezüst és három bronz elosztásban. Kis létszámmal, de szép eredményeket ért el a Kiskunhalasi Lovasbandérium, a nap végén egy első, két második és egy harmadik helyet tudva magáénak, s egy aranyérmet szerzett a szokásoshoz képest szintén valamivel kisebb delegációval érkező Daniló SE is. Örömmel láthattuk, hogy az edzőversenyek szinte már állandó résztvevői mellett további egyesületek is újra be tudtak kapcsolódni a megmérettetésekbe.

A kaposvári Lovasakadémia SC junior csapata
A Budapesti Lovasklub versenyzői egy-egy alkalommal a dobogó mindhárom fokára felállhattak, a Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók csapata pedig gyermek leány kategóriában a teljes dobogót uralta, megnyerte a C csapat kategóriát,

a további egyéni kategóriákban pedig egy-egy arany-, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. Szintén három arannyal remekelt a Tündérkert SE, egy ezüsttel és egy bronzzal kiegészítve, ami ugyancsak szép visszatérés a kihagyások után.

Jó lenne azt mondani, hogy mostantól, az új versenynaptárral visszatér az élet a normális kerékvágásba, az aktuális helyzet azonban sajnos nem efelé mutat. A tervek szerint októberben és novemberben három további verseny várja a lovastor­nászokat különböző helyszíneken; ahogy azonban a március már megmutatta, ezt az élet még pár nappal a verseny kezdése előtt is felülírhatja. A szervezők, bírók és a csapatok készülnek, bízva abban, hogy lehetőség lesz biztonságos körülmények között a versenyzésre; de immár mindenki számol karanténba kerülő csapattagokkal és a gyors újratervezés eshetőségével. Ezzel párhuzamosan kidolgozás alatt vannak a jövő évi tervek is, amikor versenyzőink remélhetőleg egy kevésbé bonyolult szezonban, a nemzetközi színtéren is megmutathatják tudásukat…

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba - a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.

Ismét látogatható az Erdőpusztai Bemutatóház

Megnyitotta a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete a Bánki Pihenőcentrumban levő Erdőspusztai Bemutatóházat, amelyet a koronavírus járvány elleni védekezésről szóló kormányrendelet értelmében tavaly november óta tartott zárva.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Jövőbe mutató piaci fejlesztés

A hagyományoknak megfelelően április elején nyitott a Nyugat-Balaton egyik legrégebbi és egyik legszebb piactere, a gyenesdiási. A pandémia miatt az ünnepélyes megnyitótól ezúttal eltekintettek, de így is szolgált meglepetéssel a nyitás: egyszerre látványos és hasznos, mintegy 21 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt szabadtéri piacon.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.

Koronavírus idején hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az immunrendszer a sejtek, folyamatok és vegyi anyagok összetett gyűjteményéből áll, amely folyamatosan védi a szervezetet a betolakodó kórokozókkal szemben, beleértve a vírusokat, toxinokat és baktériumokat.

Hétvégénként újraindul a gemenci erdei vasút!

2021. május 1-jétől hétvégeken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Ezzel egy időben, a hétvégi napokon a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja is kinyit. Figyelemmel a koronavírus-járvány aktuális helyzetére, a járványügyi jogszabályokat betartva várja a turistákat a Gemenc Zrt.

Májustól megkezdődik a nyitás a Mecsekerdő létesítményeiben

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a 194/2021. (IV. 26.) Kormányrendelet értelmében a Mecsekerdő Zrt. az alábbiak szerint indítja újra közjóléti és turisztikai szolgáltatásait.