Back to top

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

A Lovasakadémia SC utánpótlás csapata
A legtöbb sportág igyekszik a lehetőségekhez képest fenntartani a normál működést, odafigyelve a biztonsági előírásokra, de párhuzamosan próbálva megőrizni a sportolóik edzettségi szintjét is. A lovastorna szakágban is láthatóak a törekvések: nyáron új versenynaptár készült az őszi szezonra, igyekezve bepótolni a tavasszal kimaradtakat; július és augusztus folyamán edzőversenyek formájában nyílt lehetőség a fokozatos visszatérésre, majd a nyár végén a máriakálnoki Vakáció Kupa, szeptemberben pedig az immár hagyományos Havanna Kupa biztosított lehetőséget a versenyzésre.

Nagyon nehéz úgy versenyre készülni, hogy minden héten másik versenyzőm kerül karanténba” – mondta Villányi Krisztina, a Havanna Kupa szervezője. Rózsahegyi Róbert elmondása szerint pedig a kiskunhalasi lovastornászok közül is többen kényszerültek otthon maradni, de a legtöbb edző szembesült már legalább egyszer azzal, hogy egy-egy tanítványa két hétre kiesik az edzésmunkából, mivel a családban, az iskolában, vagy a közvetlen környezetében aktív fertőzöttet találtak.

Az egyesületek ennek ellenére igyekeznek működni, és míg Máriakálnokon még csak három, Kaposváron, a Havanna Kupán már hét klub versenyzői vettek részt egy-egy, a védőtávolság és a biztonsági intézkedések ellenére is jó hangulatú versenyen.

A résztvevők a nehéz körülmények ellenére is kiválóan teljesítettek, a bírók színvonalas gyakorlatokat pontozhattak és az összes odautazó egyesület legalább egy érmet a magáénak tudhatott a nap végén. Máriakálnokon a kaposvári Lovasaka­dé­mia SC volt a legsikeresebb, hat arany-, két ezüst- és egy bronzérem birtokában térhetett haza, az utánpótlás csapat, a B, a C, a D2 és a felnőtt női, illetve férfi kategóriákban is győzedelmeskedve. Amatőr csapat és páros, lépés páros, illetve utánpótlás 1 kategóriában a szervező Daniló SE birtokába került az aranyérem, de hazavihettek két-két ezüst-, illetve bronzérmet is, uralva az amatőr csapat és páros kategóriákat.

A Berri SE a lépés kűrök terén remekelt, amatőr lovas, utánpótlás lépés és D1 kategóriában is nyerni tudtak, a további egyéni kategóriákban pedig három ezüstöt és két bronzot vihettek haza.

A Havanna Kupán szintén az LSC szerezte a legtöbb; nem kevesebb, mint hat aranyérmet, de ezúttal a Berri SE bizonyult a legeredményesebbnek, összesen kilenc éremmel térve haza három arany, három ezüst és három bronz elosztásban. Kis létszámmal, de szép eredményeket ért el a Kiskunhalasi Lovasbandérium, a nap végén egy első, két második és egy harmadik helyet tudva magáénak, s egy aranyérmet szerzett a szokásoshoz képest szintén valamivel kisebb delegációval érkező Daniló SE is. Örömmel láthattuk, hogy az edzőversenyek szinte már állandó résztvevői mellett további egyesületek is újra be tudtak kapcsolódni a megmérettetésekbe.

A kaposvári Lovasakadémia SC junior csapata
A Budapesti Lovasklub versenyzői egy-egy alkalommal a dobogó mindhárom fokára felállhattak, a Magyar Póni Klub Szövetség Sóskúti Manók csapata pedig gyermek leány kategóriában a teljes dobogót uralta, megnyerte a C csapat kategóriát,

a további egyéni kategóriákban pedig egy-egy arany-, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett. Szintén három arannyal remekelt a Tündérkert SE, egy ezüsttel és egy bronzzal kiegészítve, ami ugyancsak szép visszatérés a kihagyások után.

Jó lenne azt mondani, hogy mostantól, az új versenynaptárral visszatér az élet a normális kerékvágásba, az aktuális helyzet azonban sajnos nem efelé mutat. A tervek szerint októberben és novemberben három további verseny várja a lovastor­nászokat különböző helyszíneken; ahogy azonban a március már megmutatta, ezt az élet még pár nappal a verseny kezdése előtt is felülírhatja. A szervezők, bírók és a csapatok készülnek, bízva abban, hogy lehetőség lesz biztonságos körülmények között a versenyzésre; de immár mindenki számol karanténba kerülő csapattagokkal és a gyors újratervezés eshetőségével. Ezzel párhuzamosan kidolgozás alatt vannak a jövő évi tervek is, amikor versenyzőink remélhetőleg egy kevésbé bonyolult szezonban, a nemzetközi színtéren is megmutathatják tudásukat…

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A NAK javasolja a vendéglátóipari beszállítókra is kiterjeszteni a támogató intézkedéseket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javasolja a kormánynak, hogy a HORECA-szektort érintő gazdaságvédelmi intézkedéseket terjessze ki a HORECA-szektor és a közétkeztetés beszállítóira is. A kormány 484/2020. (XI. 10.) rendelete szerint a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, csak elvitelre van lehetőségük kiszolgálni a vásárlókat, valamint a rendezvények tartása nem megengedett.

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Nyár eleji szintjét sem érte el a GKI konjunktúraindexe

A GKI konjunktúraindexe novemberben nagyot esett, a nyár eleji szintje alá csökkent, ami az üzleti várakozások zuhanásának következménye - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Bajban vannak az európai borászatok, az EU-tól várnak támogatást

A szőlő-bor ágazatnak az Európai Uniótól egyre nagyobb támogatásra van szüksége télen a koronavírus-járvány miatt. Az újonnan bevezetett szigorító járványügyi intézkedések miatt – kijárási korlátozások, vendéglátó egységek bezárása - a túléléshez több segítségre van szüksége az ágazatnak – tette közzé a Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezete.

Autók ezrei kígyóztak Texasban, hogy élelmiszerhez jussanak

Emberek ezrei álltak sorban élelmiszerért Texas állam harmadik legnépesebb városában, Dallasban. Az egyik élelmiszerbank szervezői szerint a COVID-19 járvány miatt az eddigieknél sokkal több ember szorul segítségre.

Karácsonykor is tarolhatnak az online üzletek

A karácsonyi ajándékokat a hazai internetező felnőtt lakosság 41 százaléka inkább online vásárolná meg, 47 százalékuk inkább a személyes vásárlás felé hajlik - derül ki a Telenor kutatásából.

Ingyen osztogatták a szarvasgombát

Három kiló fehér szarvasgombát osztottak szét ingyen a járókelőknek, így tiltakoztak a vendéglők hirtelen bezárása ellen az olasz Marche régió vendéglátói.

Kilobbizta a Brit Baromfitanács, hogy beutazhassanak a vendégmunkások

Enyhítette keddtől a brit kormány az angliai baromfifarmokra érkező külföldi idénymunkások számára előírt karanténszabályokat.

Külföldre utazás: Negatív koronavírus-teszt eladó

Manapság nem egyszerű külföldre utazni. Az üzleti utakat, a családlátogatásokat vagy a kirándulást megnehezíti, hogy az iratok mellé egy negatív koronavírius-tesztet is fel kell mutatni. Van, aki a könnyebbik utat választja és vásárol egy hamis tesztet.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.