Back to top

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ezt a felismerést Hans van Goudoever, az intézmény igazgatója  jelentette be az Algemeen Dagblad-nak adott interjújában. Közölte: eddig körülbelül 7,5 ezer szoptatós anya jelentkezett már a kórháznál önkéntes tejadásra, olyanok, akik már átestek a fertőzésen.

A projekt keretében minden önként jelentkezett édesanya 100 milliliter tejet adományoz a kórháznak.
Fotó: ad.nl
Az elvégzett kutatások azt mutatják, hogy még a pasztörizációs folyamat sem távolítja el az antitesteket az anyatejből. Ez azért fontos, mert a tej harmadik fél számára történő rendelkezésre bocsátásának feltétele éppen ez a folyamat.

- Ez nagyon jó hír, csakúgy, mint az a tény, hogy az antitestek a korábban feltételezettnél hosszabb ideig, a fertőzés pillanatától számított hat hónapig voltak az anyatejben - mondta az igazgató.

A holland orvosi etikai bizottság már jóváhagyta az amszterdami kórház projektjét, amely szerint az emberi tejet védőszerként használják a koronavírus fertőzés ellen. Az orvosok többek között jégkrémhez szeretnék hozzáadni az anyatejet.

"Az elmúlt hetekben már készítettünk ilyen fagylaltot" - ismerte el Van Goudoever. - Nagyon jól sikerültek, és tesztelőinknek a körteízű tetszett a legjobban” - tette hozzá.

A tervek szerint ezt követően az anyatej hozzáadásával készült fagylaltokkal látják el a holland idősek otthonait, ahol nagyon rossz egészségi állapotú embereket gondoznak. A lakóknak több héten keresztül minden nap enniük kell egy ilyen desszertet.

Az amszterdami orvosok szerint az anyatejben jelenlévő antitestek a nyálkahártyánk felszínén maradnak. mintegy védőréteget képezve, ami megakadályozza a COVID-19 részecskék behatolását a szervezetbe. Ennek a hipotézisnek a hivatalos megerősítéséhez azonban még számos vizsgálatot és megfigyelést kell végrehajtani.

Forrás: 
ad.nl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

Gyógynövények állatnak és embernek - Megelőzésre és terápiára is

A vadon élő állatok szinte ösztönösen tudják, hogy melyik növényt fogyasszák el szükség esetén. A növényevők könnyű helyzetben vannak, hiszen legelés közben válogathatnak a réten, de sok húsevő faj is növényeket fogyaszt, ha baja van – gondoljunk a macskákra, amikor füvet esznek.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Drágám, lekapcsolnád kérlek a világító leandert?

2017 decemberében a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói bejelentették, hogy megtalálták a módját, hogyan hozhatnak létre fényt kibocsátó növényeket. Ezt úgy érték el, hogy speciális nanorészecskéket ágyaztak a vízitorma növény leveleibe, amelyek lehetővé tették, hogy közel négy órán keresztül halvány fényt bocsássanak ki.

Omega-3: a gyulladáscsökkentő csodaszer

Az omega-3-ak azok a jótékony hatású zsírok, amelyek halakban, egyes kagylókban, valamint magvakban, diófélékben és azok olajaiban találhatók. Ezek a zsírsavak kettős feladatot látnak el: szerepet játszanak a gyulladáscsökkentő vegyületek létrehozásában, és segítenek a gyulladásos markerek termelődésének visszaszorításában is.

Kezdődik a sütőtök-szezon

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az üzletekben, piacokon is érdemes a kiváló minőségű hazai fajtákat választani.