Back to top

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Az egybibés galagonya (Crataegus monogyna) a rózsafélék családjába tartozó, bokortermetű fácska. Aki áthatolhatatlan, szúrós, nyíratlan, sokhasznú sövényt szeretne, annak tökéletesen választás. Talaj iránt kevésbé igényes, nagyon alkalmazkodóképes, kedveli a napos helyeket, szárazságtűrő.

Díszítőértéke jelentős, az elterülő lombkoronában fényes, mélyen szeldelt leveleket látunk, tavasszal illatos „csipkeruhába” öltözik, ősszel tojásdad, piros bogyói messziről hívogatják a madarakat.

Apró, almára emlékeztető termése szeptemberben érik, és szeptember-októberben gyűjthetjük, még a fagyok előtt. A kesernyés héj alatt szivacsos állagú, de kellemesen zamatos húst találunk, mely egy csontárt vesz körül, ami az egész gyümölcs méretéhez viszonyítva hatalmas. Ilyenkor a felborult egyensúly láttán olyan érzésünk támad, mintha homokszem került volna a gépezetbe a tervezési folyamat során.

A galagonya hajtása, virága termése is felhasználható.
Fotó: wikipedia

Gyógyhatásai: javítja a szív szöveteinek vérellátását, növeli a szív összehúzódásainak erejét, tágítja a koszorúereket, csökkentheti az artériák falán a koleszterinlerakódást, ezáltal a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

Használata manapság főleg szívbetegségek esetében (magas vérnyomás, ritmuszavar, angina pectoris, Raynaud-szindróma, pangásos szívelégtelenség) merül fel, de régebben idegi panaszok, vesekövek, álmatlanság orvoslására is alkalmazták. Hosszú időn keresztül szedve is biztonságos (komolyabb szívproblémák esetén ajánlott szakorvossal konzultálni), kifejezetten szükséges is az elhúzódó kezelés, mert hatása csak késleltetve érvényesül. Túladagolva kedvezőtlenül lecsökkentheti a vérnyomást.

Felhasználási javaslatok: a B1-, B2-, C- vitamint, ásványi anyagokat, és almasavat tartalmazó termés tinktúra, fűszeres gyógybor, tea formájában fogyasztható. Felhasználható lekvárkészítésre, ketchup ízesítéshez, gyümölcslappá aszalható, sütőben történő szárítás és őrlés után kenyérkészítésre alkalmas.

A galagonya tavaszi virágzása
Fotó: wikipedia
Galagonyás energiabomba

Keressünk fel egy tiszta területet, ami mentes a közúti forgalom zajától és szennyezésétől.

A kis fürtökben lógó áltermések könnyen szedhetők, azonban a tövisek miatt jobb az óvatosság.

Mindenképpen hagyjunk a madaraknak is, mert nekik életmentő lehet. Otthon alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd kimérünk 400 grammot. Kicsit dolgozzuk össze krumplinyomóval, majd szitán passzírozzuk ár. Ez eleinte kissé sziszifuszi munkának tűnik, de idővel meg lesz az eredménye. A szita alján kezd gyűlni a sűrű pép, amit érdemes időnként kanállal lekapargatni. A végére kb. 100 g masszához jutunk, ehhez tegyünk egy csipet fahéjat, 1 evőkanál gyermekláncfűszirupot (lehet méz vagy más juharszirup, agave szirup...) és 4 evőkanál kávédarálóban őrölt zabpelyhet.

Kézzel összegyúrjuk, majd a kellemes tapintású anyagból golyókat formázunk és darált mandulába hempergetjük.

Állagától függően azonnal, vagy némi hűtés után fogyasztható.

Gyógybor galagonyából

A megmaradt passzírozott gyümölcsöt üvegbe tölthetjük és felönthetjük vörösborral, adunk hozzá még egy rudacska fahéjat, majd egy hét múlva szűrhetjük is a gyógyborunkat.

Gyógybor is készülhet belőle...
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.

Érmes gúthi dámbikák a rendhagyó szezonban

A koronavírus járvány miatt rendhagyó dámszezont zárt a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A világhírű, kétszeres Edmond Blanc-díjas vadászterületen a megszokottnál jóval kevesebb, 64 lapátos bikát ejtettek el a vadászok.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Támogatások és pályázatok: Kistermelőknek szóló átalánytámogatás

Már zajlik a mezőgazdasági kistermelői támogatási program kérelmezési szakasza, valamint ültetvénytelepítési pályázat is várható a közeljövőben. A konstrukciók komoly segítséget jelenthetnek az érintetteknek, ráadásul még néhány napig a szőlő szerkezetátalakítási program is nyitott.

A nagy dilemma: milyen portrét hozzon magáról a Mikulás

A portré természetesen csokiból készüljön, de milyenből? Gyakorló anyukaként én magam általában nagyság és esztétikum alapján döntök a csokimikulásról, de a szülői munkaközösség tagjaként minden évben rájövök, hogy rosszul csinálom. Mert igenis számos szempont van, amit figyelembe kell(ene) venni.

Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.