Az Erdei család generációk óta az agráriumban dolgozik, így Erdei Roland számára is adott volt, hogy milyen pályára fókuszálja továbbtanulását. A Szent István Egyetem agrármérnöki mesterszakán a diplomamunkájához keresett témát. Teljes tanácstalanságában eszébe jutott, hogy a család kertjében terem néhány tő chili, így végső soron diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt. Ennek az lett az eredménye, amellett hogy megszerezte második diplomáját is, hogy mélyebben beleásta magát a chilitermesztésbe. A diplomamunka során felgyülemlő költségeket kezdetben a kísérleti állomány termésének az eladásával szerette volna egalizálni.

A kezdeti lelkesedés egy idő után már kevésnek bizonyult, így Erdei Rolandnak segítségre volt szüksége. Először szülei segédkeztek a termesztésben és feldolgozásban, majd nagymamái is „fakanalat” ragadtak, végül pedig bátyja is beállt a sorba, így végtére a ChillER Manufaktúra családi vállalkozássá nőtte ki magát.

Kezdetben szabadföldi állományukat Raschel-háló alatt, talajtakarással nevelték, hogy megvédjék a növényéket az időjárás viszontagságaitól, tavaly viszont már egy, idén pedig további két fóliasátorral bővült a vállalkozás.
A négy helyszínen mintegy 2500-3000 tő chilipaprikát ültetnek évente, és a fóliasátor jelentősen megkönnyíti a termesztést, nem kell tartani a jégveréstől, emellett a növényeknek megfelelő feltételeket tudnak teremteni, amitől a növény nagyobb, a terméshozam pedig magasabb lesz.
– A chili kifejezetten vízigényes növény. Trópusi klímát kíván magas páratartalommal, amit csak a fóliasátorban tudunk megteremteni. Emellett külön tápoldatozzuk az állományt nitrogénnel, foszforral és káliummal, valamint a rovarkártevők ellen is hatásosabban tudunk fellépni a sátorban – meséli Erdei Roland. A fóliát a sátor minden oldalán 70 cm mélyen, három rétegben ásták le, illetve az ajtókat is hálóval fedték.

Egyébként is a chilik világa igen szerteágazó, folyamatosan kell tájékozódni a fajtafelhozatalban. Emiatt évente több és több növényünk van, hogy mind mennyiségben, mind választékban több termék készüljön – mondja a tulajdonos. A paprikák feldolgozását a házuk mellett álló feldolgozókonyhában végzik darálók és főzők segítségével. Itt készülnek a szószok, szárítmányok és őrlemények. Óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkodik, mert a világ legerősebb chilijének a szedésekor és a feldolgozásakor például vegyvédelmi gumikesztyűt használnak és gázálarcban dolgoznak, mivel a paprika leve égési sérülést okoz, daráláskor pedig a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, így mindenki kapszaicint lélegezne be.

Előállítanak chili- és barbecue-szószokat, krémeket, meggyes chutnyt, olívaolajas és por állagú chiliket, továbbá különlegességként paradicsom alapú whisky-s chiliszószokat is, valamint olasz ízvilágú mártogatósokat, mint a Don Papa, illetve chilis repcemézet, a Fúziót.
Az 'International Flavour Awards' néven ismert élelmiszeripari megmérettetést az Amerikai Egyesült Államokban, rendszerint Wisconsin államban rendezik meg. Az eseményre a világ minden tájáról benevezhetnek cégek, hogy különböző kategóriákban összemérjék versenytársaikkal termékeiket. A világ három legjobb termékét kategóriánként, összesítésben díjazza egy helyi szakmai bizottság, egyebek mellett a következő szempontok alapján: összetétel, ízvilág, szín, a termék összképe, állaga. Ezekben a kategóriákban a méztermékek között első helyezést ért el a ChillER Manufaktúra FÚZIÓ fantázianévre hallató chilis repceméze, a DON PAPA-DIP szószuk pedig a harmadik helyet foglalta el a rangsorban. |
Értékesítésük debreceni, hajdúszoboszlói és fővárosi viszonteladó partnerekkel zajlik, valamint direktértékesítést is folytatnak, de már webshopjuk is elérhető.
Ahogy a tulajdonos említi, a koronavírus-járvány ideje alatt bár a viszonteladói megrendelések lecsökkentek, a tavaszi vesztegzár idején a webshop kompenzálta az előbbiből adódó veszteséget. A továbbiakban is gőzerővel zajlik az értékesítés, noha évről évre új kihívások elé néznek. Jövőre a feldolgozókonyha bővítése van tervben, emellett újabb két fóliasátor létrehozása is a tervek között szerepel. A bővítéseknek pedig egyik kiemelt célja, hogy bár nem száz féle chiliszószt szeretnének előállítani, de száz féle chilis terméket igen!
