Back to top

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

MMG - A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Az Erdei család generációk óta az agráriumban dolgozik, így Erdei Roland számára is adott volt, hogy milyen pályára fókuszálja továbbtanulását. A Szent István Egyetem agrármérnöki mesterszakán a diplomamunkájához keresett témát. Teljes tanácstalanságában eszébe jutott, hogy a család kertjében terem néhány tő chili, így végső soron diplomamunkája alapja egy chilipaprika-termesztéssel kapcsolatos kísérlet volt. Ennek az lett az eredménye, amellett hogy megszerezte második diplomáját is, hogy mélyebben beleásta magát a chilitermesztésbe. A diplomamunka során felgyülemlő költségeket kezdetben a kísérleti állomány termésének az eladásával szerette volna egalizálni.

Fotó: Csatlós Norbert
Szerencsére sikerült megtalálni ehhez a megfelelő vevőkört, ennek is köszönhetően a 2017-es OMÉK-on már tulajdonosként, ChillER Manufaktúra néven öt termékével a kiállítók között szerepelt. Napjainkra ez a szám tizenhétre gyarapodott, de folyamatosan agyal újabb termékötleteken.

A kezdeti lelkesedés egy idő után már kevésnek bizonyult, így Erdei Rolandnak segítségre volt szüksége. Először szülei segédkeztek a termesztésben és feldolgozásban, majd nagymamái is „fakanalat” ragadtak, végül pedig bátyja is beállt a sorba, így végtére a ChillER Manufaktúra családi vállalkozássá nőtte ki magát.

Kezdetben szabadföldi állományukat Raschel-háló alatt, talajtakarással nevelték, hogy megvédjék a növényéket az időjárás viszontagságaitól, tavaly viszont már egy, idén pedig további két fóliasátorral bővült a vállalkozás.

A négy helyszínen mintegy 2500-3000 tő chilipaprikát ültetnek évente, és a fóliasátor jelentősen megkönnyíti a termesztést, nem kell tartani a jégveréstől, emellett a növényeknek megfelelő feltételeket tudnak teremteni, amitől a növény nagyobb, a terméshozam pedig magasabb lesz.

– A chili kifejezetten vízigényes növény. Trópusi klímát kíván magas páratartalommal, amit csak a fóliasátorban tudunk megteremteni. Emellett külön tápoldatozzuk az állományt nitrogénnel, foszforral és káliummal, valamint a rovarkártevők ellen is hatásosabban tudunk fellépni a sátorban – meséli Erdei Roland. A fóliát a sátor minden oldalán 70 cm mélyen, három rétegben ásták le, illetve az ajtókat is hálóval fedték.

Fotó: Csatlós Norbert
Rendkívül széles a fajtaválasztékuk, ami annak köszönhető, hogy termékeik a legkülönfélébbek legyenek. Alapjukat a kápia és a kaliforniai paprika adja, majd gyenge, közepes és erős kategóriákba sorolható chilifajták repertoárja lepi el a sátrakat. A jalapenoból savanyúságot készítenek, a thai chilit kiegészítőként alkalmazzák, de találni itt sárga és piros habanerot is, amelyek a szószokhoz használatosak. A „kemény legényekből” is bőven akad választék: az erős kategóriának úgymond a „belépője” a szellem chili, a skorpió chili erősség tekintetében a második a rangsorban, de jócskán akad a Carolina Reaperből - ahogy a hazai szleng emlegeti -, a Kaszásból is, amely jelenleg a világ legerősebb chilipaprikája. Egyéb különlegességnek számít náluk még az Aji charapita, ami nem erősségétől vált híressé, hanem sokkal inkább az ára izzasztó, kilója mintegy 6,3 millió forint.

– Állandóan kísérletezünk a fajtákkal, hogy minél változatosabb termékpalettát tudjunk felmutatni.

Egyébként is a chilik világa igen szerteágazó, folyamatosan kell tájékozódni a fajtafelhozatalban. Emiatt évente több és több növényünk van, hogy mind mennyiségben, mind választékban több termék készüljön – mondja a tulajdonos. A paprikák feldolgozását a házuk mellett álló feldolgozókonyhában végzik darálók és főzők segítségével. Itt készülnek a szószok, szárítmányok és őrlemények. Óvatosságra int mindenkit, aki ilyesmiben gondolkodik, mert a világ legerősebb chilijének a szedésekor és a feldolgozásakor például vegyvédelmi gumikesztyűt használnak és gázálarcban dolgoznak, mivel a paprika leve égési sérülést okoz, daráláskor pedig a levegő megtelik a legfinomabb frakciójú porral, így mindenki kapszaicint lélegezne be.

Fotó: Csatlós Norbert

Előállítanak chili- és barbecue-szószokat, krémeket, meggyes chutnyt, olívaolajas és por állagú chiliket, továbbá különlegességként paradicsom alapú whisky-s chiliszószokat is, valamint olasz ízvilágú mártogatósokat, mint a Don Papa, illetve chilis repcemézet, a Fúziót.

Az 'International Flavour Awards' néven ismert élelmiszeripari megmérettetést az Amerikai Egyesült Államokban, rendszerint Wisconsin államban rendezik meg. Az eseményre a világ minden tájáról benevezhetnek cégek, hogy különböző kategóriákban összemérjék versenytársaikkal termékeiket. A világ három legjobb termékét kategóriánként, összesítésben díjazza egy helyi szakmai bizottság, egyebek mellett a következő szempontok alapján: összetétel, ízvilág, szín, a termék összképe, állaga. Ezekben a kategóriákban a méztermékek között első helyezést ért el a ChillER Manufaktúra FÚZIÓ fantázianévre hallató chilis repceméze, a DON PAPA-DIP szószuk pedig a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.
Nem mellesleg utóbbi két terméket Erdei Roland az USA-ban is megméretette a wisconsini 'International Flavour Awards' nemzetközi chiliversenyen, ahol két kategóriában előbbi bronz, utóbbi pedig aranyérmet szerzett.

Értékesítésük debreceni, hajdúszoboszlói és fővárosi viszonteladó partnerekkel zajlik, valamint direktértékesítést is folytatnak, de már webshopjuk is elérhető.

Ahogy a tulajdonos említi, a koronavírus-járvány ideje alatt bár a viszonteladói megrendelések lecsökkentek, a tavaszi vesztegzár idején a webshop kompenzálta az előbbiből adódó veszteséget. A továbbiakban is gőzerővel zajlik az értékesítés, noha évről évre új kihívások elé néznek. Jövőre a feldolgozókonyha bővítése van tervben, emellett újabb két fóliasátor létrehozása is a tervek között szerepel. A bővítéseknek pedig egyik kiemelt célja, hogy bár nem száz féle chiliszószt szeretnének előállítani, de száz féle chilis terméket igen!

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.

Fűszernövény-torony a konyhába

Napjainkban a háztartásokban általában nagyobb a választék szárított fűszernövényekből, mint frissekből.

Mézsör házilag

Ősi italunk, melyet Árpád-kori adókötelezettségi listákban is megemlítenek. A mézsör főzéssel indul, utána előerjesztéssel majd nyomás alatti utóerjesztéssel folytatódik. Az eredmény egy igen kellemes ízű természetes, élő gombákat tartalmazó házi sör!