Back to top

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Fotó: mohosz.hu
Mint arról a MOHOSZ beszámolt, az idei Távdobó Országos Bajnokságnak a Maconkai-víztározó melletti rét adott helyet, ahol két kategóriában – pontyfogó és feeder – mérték össze tudásukat a versenyzők. Előbbi szakágban 12-en, utóbbiban pedig 8-an neveztek, s álltak rajthoz a 220 méter hosszú pályán.

A cél egyszerű volt: a horgászoknak a lehető legmesszebbre kellett repíteniük botjaikkal a meghatározott súlyt. Ehhez persze nem csak erő és kiváló dobótechnika, hanem a bot, az orsó és a zsinór tökéletes összhangja is szükségeltetett.

A pontyozó kategóriában egyébként nem kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, hanem épített botokkal is lehetett indulni, azonban minden esetben meg kellett felelni az adott kritériumoknak: hosszuk legfeljebb 4 méter lehetett, s minimum 5 vezetőgyűrűvel kellett rendelkezniük, tesztgörbéjük pedig nem haladhatta meg a 4,5 librát. A feeder kategóriában csak kereskedelmi forgalomban kapható botokkal lehetett versenyezni; hosszuk legfeljebb 430 centiméter lehetett, illetve elvárás volt a minimum 10 vezetőgyűrű is, a dobósúly tekintetében azonban nem volt megkötés.

Fotó: mohosz.hu
Ők egyébként 100 grammos megtöltött feeder kosárral és minimum 0,18 milliméteres zsinórral, a pontyozók pedig 130 grammos ólommal és legalább 0,25 milliméter átmérőjű zsinórra dobhattak egyaránt bolti forgalomban kapható, fix dobbal szerelt peremfutó orsókkal. Erre minden versenyzőnek háromszor volt lehetősége; zsinórszakadás vagy gubanc esetén plusz egy dobással próbálkozhattak.

A lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírók az érvényes, adott kritériumoknak megfelelő dobások két leghosszabbjának átlagát írták a versenyzők adatlapjára.

Pontyfogó bottal a legnagyobb dobás 200 méteres, feederrel pedig 181 méter hosszú volt. Az előbbi kategória versenyzői közül Medgyesi Zsolt, utóbbiak sorából pedig Fiola György állhatott a dobogó legfelső fokára.

Forrás: 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Száznál is több innovátor és start-up nyújtott be projekteket a fenntartható fejlődés köré szervezett versenyre

Szeptember 30-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt a BASF Innovation Hub versenyére.

Kutyaszőrből sapka, halpikkelyből órakijelző…

Az állati alapanyagok kapcsán főként olyan dolgokra gondolunk, mint a hús és a prém, melynek feldolgozását az állatok nem élik túl. De sok olyan állati kültakaró van, melyek változatos célokra felhasználhatók, és még az állatnak sem esik bántódása… Meg van olyan, aminél bántódása esik...

Elismerések a Bábolnai Gazdanapok alkalmából

A Bábolnai Gazdanapok történetében hagyomány, hogy átadjuk a Magyar Mezőgazdaság Kft szakmai díjait a kiállítás legjobbjai számára.

Aranyhal, koi ponty, shubunkin és aranycompó

Több mint tíz hektáron, természetes körülmények között nevel ivadékot Ilyés Balázs, a Wakin Tavi Díszhaltenyészet tulajdonosa, az ország egyik legjelentősebb tavi díszhaltenyésztője. Az ősi, távol-keleti kultúra iránti vonzódása gyermekkoráig vezethető vissza. Már akkor csodálta a rokonoknál látott akváriumokat, és minden érdekelte, ami mozgott a víz alatt.

Újabb éttermek kaptak Michelin-csillagot Horvátországban

Újabb három étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot Horvátországban - adta hírül kedden a Jutarnji List camű horvát napilap.

Portugál arany

Mint arról már az augusztusi Pegazusban röviden hírt adtunk, ifj. Szuhai Gyula fantasztikus lovaglással, az összevetéssel együtt hat hibátlan pályával lett gyermek Európa-bajnok díjugratásban. Édesapja, az ugyancsak sikeres díjugrató lovas Szuhai Gyula a fia győztes körét videózva meghatottan mondta, hogy ezért már érdemes volt élni.

Először kerültek fák a vörös listára, de más fronton is van baj

Négy tonhalfaj helyzete javul, a komodói varánuszé romlik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új jelentése szerint.

Egy liter víz is árulkodik a halállomány összetételéről

Áttörést hozhat a hazai ökológiai kutatásokban az a módszer, melyet a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai eredményesen alkalmaztak és amelynek lényege, hogy akár egy liter vízből megállapítható, milyen élőlények élnek egy-egy víztestben.