0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Mint arról a MOHOSZ beszámolt, az idei Távdobó Országos Bajnokságnak a Maconkai-víztározó melletti rét adott helyet, ahol két kategóriában – pontyfogó és feeder – mérték össze tudásukat a versenyzők. Előbbi szakágban 12-en, utóbbiban pedig 8-an neveztek, s álltak rajthoz a 220 méter hosszú pályán.

A cél egyszerű volt: a horgászoknak a lehető legmesszebbre kellett repíteniük botjaikkal a meghatározott súlyt. Ehhez persze nem csak erő és kiváló dobótechnika, hanem a bot, az orsó és a zsinór tökéletes összhangja is szükségeltetett.

A pontyozó kategóriában egyébként nem kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható, hanem épített botokkal is lehetett indulni, azonban minden esetben meg kellett felelni az adott kritériumoknak: hosszuk legfeljebb 4 méter lehetett, s minimum 5 vezetőgyűrűvel kellett rendelkezniük, tesztgörbéjük pedig nem haladhatta meg a 4,5 librát. A feeder kategóriában csak kereskedelmi forgalomban kapható botokkal lehetett versenyezni; hosszuk legfeljebb 430 centiméter lehetett, illetve elvárás volt a minimum 10 vezetőgyűrű is, a dobósúly tekintetében azonban nem volt megkötés.

Ők egyébként 100 grammos megtöltött feeder kosárral és minimum 0,18 milliméteres zsinórral, a pontyozók pedig 130 grammos ólommal és legalább 0,25 milliméter átmérőjű zsinórra dobhattak egyaránt bolti forgalomban kapható, fix dobbal szerelt peremfutó orsókkal. Erre minden versenyzőnek háromszor volt lehetősége; zsinórszakadás vagy gubanc esetén plusz egy dobással próbálkozhattak.

A lézeres távolságmérőkkel felszerelkezett bírók az érvényes, adott kritériumoknak megfelelő dobások két leghosszabbjának átlagát írták a versenyzők adatlapjára.

Pontyfogó bottal a legnagyobb dobás 200 méteres, feederrel pedig 181 méter hosszú volt. Az előbbi kategória versenyzői közül Medgyesi Zsolt, utóbbiak sorából pedig Fiola György állhatott a dobogó legfelső fokára.

Forrás: Magyar Országos Horgász Szövetség