A következő időszak viszont az elvártnak megfelelően folytatódott, időben jöttek a csapadékos periódusok, optimális helyzet alakult ki. Ennek eredményeként az átlagosnál valamivel jobb termést takaríthattak be. Nem döntögetnek csúcsokat, de mindenki elégedettnek látszik. Legalábbis a mennyiséggel. Az árakat nézve, a feldolgozóipari szegmenset tekintve alacsonyak, az étkezési esetében viszont nem tragikus a helyzet.
„Nehéz jósolgatni, különösen a franciák esetében, akik nem mindig festenek reális képet a valós helyzetükről”- hívta fel a figyelmet a szakember, volt olyan szezon, amikor azt híresztelték, hogy fogytán a burgonya, miközben a tárolóik tele voltak, s így értek el január-februárban magas árakat.
Az alacsony étkezési burgonyaáraknak köszönhetően csökken a termelői kedv. Jóval alacsonyabb a jövedelmezőség, mint volt a 100-120 forintos burgonya idejében. Mindez előrevetíti, hogy vetőburgonyából kisebb lesz a kereslet, mint az elmúlt két szezonban. Fel kell készülni arra, hogy sokan visszaültetik az étkezési burgonya apróbb frakcióit, ezzel próbálva csökkenteni a kiadásait. „Ez anyagi szempontból érthető, de szakmai szemszögből nem jó taktika”- mutatott rá Murai György, hogy ez a döntés látszatmegoldást eredményez, amikor majd a betakarításra kerül a sor, szembe kell nézni a gyengébb minőséggel, az alacsonyabb mennyiséggel.
Mindig érdemes vigyázó szemünket Lengyelországra vetni, ahol nőtt a burgonya vetésterülete, ráadásul egy jó éven vannak túl. Mennyiség tekintetében mindenképpen kiemelkedő helyzetben vannak, de a minőség is lényegesen magasabb, mint évekkel korábban. Náluk ugyan a sárga burgonya dominál, de van annyi piroshéjú is, amivel a magyar piacon zavart tudnak okozni. Fel kell arra készülni, hogy megjelennek a hazai boltokban.
Nyugaton 18 eurocent – és hozzá a szállítási költség – az étkezési krumpli ára, nagy kérdés, hogy versenyképesek tudnak maradni a hazai termelők a hazai piacon? A szakember véleménye szerint, ha nem 50, hanem 80 forintért veszik meg a gazdától, az már elfogadható árszint.
Ennek oka lehet a gyengébb minőség – s, hozzá a nem megfelelő tárolási körülmények -, így nem bírnak ki hosszabb időt, míg a vásárlók kosarába kerülnek. Vagy egyszerűen bevételre van a termelőnek szüksége, hogy a likviditását tartani tudja. Azokat a napokat éljük, amikor a betakarítást követően sok krumpli jelenik meg a piacon, ha ez lecseng, akkor fognak feljebb menni az árak.