0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kevés vagy sok a burgonya?

Nehéz egyértelmű választ adni, ezért európai és hazai piaci trendeket, állapotokat vázolt Murai György. Mint az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, az idei szezon Európában rosszul indult, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban két hónapon keresztül szinte egy csepp esőt sem kaptak a földek.

A következő időszak viszont az elvártnak megfelelően folytatódott, időben jöttek a csapadékos periódusok, optimális helyzet alakult ki. Ennek eredményeként az átlagosnál valamivel jobb termést takaríthattak be. Nem döntögetnek csúcsokat, de mindenki elégedettnek látszik. Legalábbis a mennyiséggel. Az árakat nézve, a feldolgozóipari szegmenset tekintve alacsonyak, az étkezési esetében viszont nem tragikus a helyzet.

„Nehéz jósolgatni, különösen a franciák esetében, akik nem mindig festenek reális képet a valós helyzetükről”- hívta fel a figyelmet a szakember, volt olyan szezon, amikor azt híresztelték, hogy fogytán a burgonya, miközben a tárolóik tele voltak, s így értek el január-februárban magas árakat.

Az idei étkezési burgonya ára itthon 55-60 forint körül alakul. Ez akkor igaz, ha valaki egyszerre, nagyobb mennyiséget szeretne eladni. Aki viszont „csepegteti”, ennél magasabb árat is el tud érni, különösen ha jó a minőség.

Az alacsony étkezési burgonyaáraknak köszönhetően csökken a termelői kedv. Jóval alacsonyabb a jövedelmezőség, mint volt a 100-120 forintos burgonya idejében. Mindez előrevetíti, hogy vetőburgonyából kisebb lesz a kereslet, mint az elmúlt két szezonban. Fel kell készülni arra, hogy sokan visszaültetik az étkezési burgonya apróbb frakcióit, ezzel próbálva csökkenteni a kiadásait. „Ez anyagi szempontból érthető, de szakmai szemszögből nem jó taktika”- mutatott rá Murai György, hogy ez a döntés látszatmegoldást eredményez, amikor majd a betakarításra kerül a sor, szembe kell nézni a gyengébb minőséggel, az alacsonyabb mennyiséggel.

Pedig már most körvonalazódik, hogy a vetőburgonya ára is a kialakult helyzethez igazodik, s alacsonyabb lesz.

Mindig érdemes vigyázó szemünket Lengyelországra vetni, ahol nőtt a burgonya vetésterülete, ráadásul egy jó éven vannak túl. Mennyiség tekintetében mindenképpen kiemelkedő helyzetben vannak, de a minőség is lényegesen magasabb, mint évekkel korábban. Náluk ugyan a sárga burgonya dominál, de van annyi piroshéjú is, amivel a magyar piacon zavart tudnak okozni. Fel kell arra készülni, hogy megjelennek a hazai boltokban.

Nyugaton 18 eurocent – és hozzá a szállítási költség – az étkezési krumpli ára, nagy kérdés, hogy versenyképesek tudnak maradni a hazai termelők a hazai piacon? A szakember véleménye szerint, ha nem 50, hanem 80 forintért veszik meg a gazdától, az már elfogadható árszint.

A magyar burgonyások közül sokan rákényszerülnek arra, hogy korán, szinte a földről értékesítsenek.

Ennek oka lehet a gyengébb minőség – s, hozzá a nem megfelelő tárolási körülmények -, így nem bírnak ki hosszabb időt, míg a vásárlók kosarába kerülnek. Vagy egyszerűen bevételre van a termelőnek szüksége, hogy a likviditását tartani tudja. Azokat a napokat éljük, amikor a betakarítást követően sok krumpli jelenik meg a piacon, ha ez lecseng, akkor fognak feljebb menni az árak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu