A kutatás célja az egészséges táplálkozásba jól beilleszthető, funkcionális élelmiszer-termékpályák modern, komplex vizsgálata volt, nagy hangsúlyt fektetve az élelmiszerlánc-biztonságra. A program keretében számos kiemelkedő tudományos eredmény született, új együttműködések alakultak ki az oktatásban, és sok új közös terv körvonalazódott.
A fogyasztók ma már tudatosan keresik a legfrissebb információkat, tanulmányokat ebben a témában, és azokat az élelmiszereket részesítik előnyben, amelyek jól beilleszthetők az egészséges étrendbe. A termékfejlesztési ötletek nagy része is ezen a téren születik, és jelentős tudományos érdeklődés irányul a funkcionális élelmiszerekre, vagyis az olyan termékekre, amelyeknek valamilyen kiemelkedően jó élettani hatása van.
A projektben részt vevő egyetemek célja olyan gyakorlatban is hasznosítható eredmények elérése volt, amelyek alapján új egészséges élelmiszerek kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. A különböző profilú kutatóhelyek együttműködése lehetővé tette, hogy a kísérleteket élelmiszerlánc-szemléletben végezzék, ami lehetővé tette mind a táplálkozás-élettani szempontból hasznos anyagok, mind a szennyezőanyagok nyomon követését a termőföldtől egészen az asztalig.
A kutatások a talajtani elemzésekkel kezdődtek, azután kiemelt hangsúlyt kaptak a növénytermesztés és az állattenyésztés kérdései, az élelmiszer-feldolgozás és a tartósítás lépései, emellett a végtermékeket is alaposan vizsgálták. A piaci igények feltérképezése érdekében fogyasztói felméréseket is végeztek.
Az Állatorvostudományi Egyetemen és a Neumann János Egyetemen a projekthez szükséges mérőeszközöket szereztek be a támogatás segítségével, utóbbi intézményben pedig nagy volumenű öntözőrendszer-fejlesztést is megvalósítottak. A Széchenyi István Egyetem telephelyén modern technológiai laborkomplexumot alakítottak ki a pályázatnak köszönhetően, amiben egy tej- és gyümölcsfeldolgozó, egy állományvizsgáló, valamint egy érzékszervi vizsgálatok lebonyolítását szolgáló labor is helyet kapott.
A kutatási hálózat bekapcsolódott a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, a részt vevő tanszékek több külföldi intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, vendégkutatókat fogadtak és külföldi kutatókkal dolgoztak együtt, azonkívül bekapcsolódtak egy élelmiszer-biztonsággal foglalkozó Horizont 2020 kutatási konzorciumba, amely 14 ország 32 intézményét fogja össze.
A tudományos kutatáson felül az oktatásban is együttműködnek az intézmények. A közös gyakorlatokon az eddiginél átfogóbb ismereteket tudnak megosztani a hallgatóikkal, és jobban ki tudják használni a program keretében beszerzett laboratóriumi berendezéseket. A kutatási programba számos fiatal kutató bekapcsolódott, amit a projekt keretében kiírt ösztöndíjpályázat is segített. Az ő bekapcsolódásukkal TDK-pályaművek, szakdolgozatok, diplomamunkák, első tudományos cikkek, PhD-munkatervek és disszertációk készültek. Ennek köszönhetően a program kiemelkedő segítséget nyújtott az intézményeknek a kutatói utánpótlás kinevelésében.
A program hivatalosan véget ért, de a kutatók motiváltak a megkezdett munka folytatására, a kutatási ötletek körének kiszélesítésében és további közös pályázatok benyújtásában, mind hazai, mind nemzetközi színtéren, ugyanis a kutatói hálózat működtetésére létrehozott platform jó alapot teremtett az intézmények hatékony együttműködéséhez. (x)