0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Terjed az ASP vírusa a németországi vaddisznóállományban

Egy újabb elhullott vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát Németországban. Noha a házisertések védelmére irányuló intézkedések eddig sikeresek, a német sertéstenyésztők nincsenek könnyű helyzetben, a vágásérett állatok egy részét képtelenek eladni.

Egy újabb, az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőzött vaddisznót találtak Németországban, ezúttal is az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban, a lengyel határtól nem messze. Mint ismeretes, Lengyelországból, a szigorú német óvintézkedések ellenére terjedt át a vírus az országba.

A szeptember 10-i első észlelés óta ez volt a 71-ik eset Németországban; az ASP-t eddig kizárólag vaddisznókban mutatták ki, ami azt mutatja, sikeresek a házisertések védelmében hozott intézkedések.

Ugyanakkor az is tény, hogy Kína és több másik távol-keleti ország szeptember óta betiltotta a német sertéshús behozatalát, így annak ára jelentős mértékben csökkent. Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter néhány napja arról beszélt, hogy az ország sertéstenyésztőire ez, illetve a koronavírus-járvány miatt csökkentett vágóhíd-kapacitás is negatív hatással van.

Ugyanakkor azt is elmondta, egyelőre nem látja indokoltnak, hogy az állam a helyzetre való tekintettel anyagi támogatást nyújtson a tenyésztőknek. A németországi gazdaszervezetek ugyanakkor hangoztatják, hogy a sertéstelepeken egyre nagyobb számban vannak a vágásérett, eladatlan állatok.

Forrás: reuters.com